Šokoladas – ne tik skanus

Šokoladas – ne tik skanus

Naudingas ar žalingas bus šokoladas, priklausys nuo to, kiek jo suvalgysite. Jei kasdien suvalgysite po kelias dideles plyteles, neišvengiamai priaugsite svorio. Tačiau, jei per dieną suvalgysite tik vieną nedidelę plytelę, organizmas papildomai tegaus 300-400 kilokalorijų. Tiek pat kalorijų turi ir 3 bananai arba viena bandelė. Svarbu žinoti, kad per dieną žmogaus organizmui reikia apie 1500-2000 kilokalorijų, todėl nedidelė šokolado plytelė tikrai nepakenks. Jei nutarėte numesti svorio, valgykite ne pieniškojo, o juodojo šokolado.

Yra ir vitaminų
Kai kurios rūšies šokolade yra ne tik A ir B vitaminų, bet ir geležies, kalio, magnio ir kalcio. Vitaminų ir mikroelementų šokolade yra ne mažiau, negu jogurte ar obuoliuose.

Priklauso nuo rūšies
Ar šokolade yra cholesterolio, priklauso nuo jo rūšies ir kokybės. Juodajame geros kokybės šokolade cholesterolio nėra ir negali būti, nes cholesterolio yra tik gyvuliniuose riebaluose, o geros kokybės šokoladas gaminamas naudojant augalinį aliejų. Pieniškame šokolade yra šiek tiek cholesterolio. Moksliniais tyrimais įrodyta, jog šokolade esančios medžiagos vidines kraujagyslių sieneles apsaugo nuo apnašų.

Gerina nuotaiką
Neveltui depresijos apimti žmonės valgo saldumynus. Šokoladas pagerina nuotaiką. Jame yra amino rūgšties serotonino, kurį mokslininkai vadina „laimės hormonu“, gerinančiu nuotaiką.

Gali sukelti dantų ėduonį
Šokoladas dantų ėduonį gali sukelti lygiai taip pat, kaip ir kiti saldumynai, džiovinti persikai, slyvos ar razinos. Žinokite, kad šokoladas dantims yra ir naudingas, nes jis stabdo bakterijų, formuojančių dantų akmenis, vystymąsi. Verta žinoti, kad šokolade esantis cukrus gali sukelti dantų ėduonį, o jame esanti kakava – apsaugoti nuo dantų ėduonies.

Šokoladas ir kofeinas
Vienoje šokolado plytelėje tėra 30 mg kofeino, o štai 1 puodelyje kavos – apie 180 miligramų.

Yra manančių, jog šokolado mėgėjai gali susirgti širdies ligomis ar net vėžiu. Japonijos mokslininkų teigimu, jei reguliariai, nedideliais kiekiais valgysite šokolado, tikimybė susirgti širdies ir kraujagyslių, onkologinėmis ligomis bei skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige – sumažės. Be to, sustiprės organizmo imuninė sistema, normalizuosis kraujospūdis bei sumažės žalingos streso pasekmės. Pasak mokslininkų, šokolade yra fenolio, apsaugančio nuo miokardo infarkto priepuolio. Teigiama, jog reguliariai valgant šokoladą, pagerėja kraujo sudėtis ir sumažėja trombų pavojus.

Pagal užsienio spaudą parengė Raminta Skripkaitė
Nuotraukos: www.doubledippedchocolates.com; www.sanderscandy.com
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną