Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Slyva – ypatingas vaisius

2009-02-05
Paskelbk savo straipsnį

Puikiai žinome, kad valgyti vaisius bei daržoves yra sveika, tačiau vieni jų yra vertingesni už kitus. Vaisių tarpe taip pat galima išskirti keletą „supervaisių“, kurie turi labai daug antioksidantų bei fito maistingųjų medžiagų. Tokie vaisiai yra granatai, šilauogės, slyvos. Pastarosios – finansiškai patraukliausias pasirinkimas. Taip tvirtina britų mokslininkai, kurie ištyrė 100 slyvų, persikų bei nektarinų rūšių. Pasirodo, šiuose vaisiuose antioksidantų yra tiek pat ar net daugiau nei uogose. Antioksidantai kovoja su laisvaisiais radikalais, kurie gali sukelti širdies ligas.

Taigi iki šiol slyvos buvo nuvertinamos. Mokslininkas Luisas Cisnerosas iš Texas AgriLife Research“ organizacijos teigia: „Nuo šiol slyvos savo kaina stipriai konkuruos su brangesnėmis uogomis ir vaisiais. Jos turi dar vieną pranašumą – jas galime valgyti vienas, be jokių priedu, o uogas gardiname cukrumi.“

Džiovintos slyvos taip pat pasižymi vertingomis savybėmis. Rudenį „British Journal of Nutrition“ buvo publikuojamas straipsnis, kuriame mokslininkai teigė, kad džiovintos slyvos gali stabdyti a terosklerozės vystymąsi. Tai chroninis susirgimas, pažeidžiantis arterijas. Pasak mitybos profesoriaus iš Minesotos universiteto Dano Gallaherio, šis faktas patvirtina teiginį, jog sveika valgyti vaisius (šiuo atveju džiovintas slyvas), kurie – puiki priemonė stabdyti lygų vystymąsi.

Ankstesni tyrimai parodė, kad džiovintos slyvos taip pat mažina LDL cholesterolio kiekį, pagerina virškinimą. Kaip šviežiose, džiovintose slyvose daug antioksidantų, kalcio, magnio ir kitų medžiagų, todėl jos padeda palaikyti reikiamą cukraus kiekį kraujyje bei, tikėtina, mažinti odos raukšles.

Knygos „101 maisto produktas, kuris gali išgelbėti tavo gyvybę“ („101 Foods That Could Save Your Life“) autorius tvirtina, kad džiovintas slyvas drąsiai galima priskirti prie „supervaisių“, kadangi jų kaina prieinama, skonis puikus ir jas lengva pritaikyti. Tyrimą finansavo Kalifornijos džiovintų slyvų taryba bei Minesotos žemės ūkio eksperimentinė stotis. Kalifornijos džiovintų slyvų tarybai priklauso 800 džiovintų slyvų augintojų bei 21 džiovintų slyvų pakuotojas. Kalifornija džiovintomis slyvomis aprūpina 99 procentus JAV rinkos bei užima 60 procentų pasaulinės rinkos.