Šliaužiojantys skanėstai – gurmaniška, originalu ir pelninga

Šliaužiojantys skanėstai – gurmaniška, originalu ir pelninga

Sraiges galima rinkti, kaip grybus

Gamtoje sraigių sezonas tęsiasi birželio – liepos mėnesiais. Iš Prancūzijos XVIII a. atkeliavę delikatesai buvo įprasti tik ant didikų stalų, o ir dabar sraigių patiekalai – nepigus malonumas, o parduotuvėse – neaiški jų maistinė ir skonio vertė. Nors vis dar neįprasta sraiges, kaip grybus, rinkti miške. Vis daugiau lietuvių pradeda vertinti šį skanėstą, kurio savikaina gaminant pačiam beveik nulinė. Tuo tarpu parduotuvėse norint nusipirkti lietuviškų sraigių teks pavargti. Per du „sraigių derliaus“ mėnesius surinkti šliužai, užšaldyti keliauja į Prancūzijos lentynas, o Lietuvoje dažniausiai nusipirkti galime tik iš užsienio atvežtas sraiges.

Jei nenorite pirkti sraigių, birželio – liepos mėnesiais surinktas jas galite užšaldyti šaldiklyje visai, kaip grybus. O jei turite laiko ir galimybių – sraiges namuose galite auginti ištisus metus.

Sraigių auginimas – paprastas ir pelningas

Sakoma, kad krizės – galimybių metas. Tad jei turite entuziazmo, laiko ir vietos – sraigių auginimą galite paversti ne tik pomėgiu, garantuojančiu šviežius delikatesus ant stalo, bet ir pelningu verslu. Pasak Kauno ūkininko Rolando Janušausko, auginančio sraiges, aptvare gyvenančios sraigės daug dėmesio nereikalauja. Jos maitinamos penkis kartus per savaitę. Kelis kartus per savaitę palaistoma voljero dirva, retkarčiais žemė išpurškiama specialiu skysčiu nuo kenkėjų.

Yra keturi sraigių auginimo būdai: lauko voljeruose natūraliomis sąlygomis; lauko voljeruose su danga, sausu ir žaliu pašaru; patalpose dėžėse, vasara perkeliant į voljerus ir šildomose patalpose. Utenos ūkininko Tomo Jacinevičiaus teigimu: „Žiemą sraigės auginamos 30-50 kv.metrų patalpoje, kur palaikoma 20-25 laipsnių šiluma. Tai gali būti ūkinis pastatas, gerai vėdinamas rūsys“. Labiausiai sraigių auginimui reikia kantrybės, nes lietuviškos, vynuoginės sraigės auga 3 metus, o afrikietiškos iki 9 mėnesių. Lietuviškos sraigės superkamos už 1 Lt, o afrikietiškos už 5-8 Lt.

Apie sraigių paruošimą skaitykite >>

Sraigių receptai >>

MENIU.LT informacija
Parengė: Ieva Malaiškatė
Nuotraukos: inmagine.com
Šaltinis: valstietis.lt

2010 10 12

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną