Skubantiems – produktų pakaitalai

Skubantiems – produktų pakaitalai

Vieniems žmonėms patinka natūralūs produktai: jie mėgsta gerti, pavyzdžiui, užplikytą kavą, mėgautis jos aromatu, jausti maloniai kartų skonį. Tačiau vieša paslaptis, jog pasaulyje atsiranda tikrųjų produktų pakaitalų, neva skirtų skubantiems, trokštantiems naujovių ar tiesiog beieškantiems įvairumo.

Kavos traškučiai
Amerikiečių kompanija „Rudolph Foods“ sukūrė pakaitalą kavai – kavos traškučius. Pasak Rudolfų, šis produktas – dviguba nauda: ir užkandis, ir energijos šaltinis. Cinamono ar citrinų skonio traškučiuose yra pakankamai kofeino. Vieno traškučių pakelio kaina nesiekia trijų litų. Traškiesiems „kavinukams“ pagaminti naudojama: kvietiniai miltai, medvilnės sėklos arba rapsų aliejus, ryžių miltai, kofeinas, prieskoniai, rudasis cukrus ir kitos sudedamosios dalys.

Paįvairinimui – kartonas
Kavos skonio traškučiai atrodo nieko nuostabaus. Tačiau kinai sugalvojo valgyti kartoną... Taip, kartoną! Supjaustytas ir specialiais chemikalais apdorotas kartonas yra sumaišomas su riebia kiauliena, tuomet įvyniojamas į tešlą ir... valgomas. Nebuvau Kinijoje, tačiau sakoma, jog tokį užkandį galima rasti daugelyje šio šalies vietų.

Šalies valdžia jau ne kartą perspėjo žmones, jog toks maistas yra „žudikas“, bet rezultatų – jokių. Šio „patiekalo“ gamyba Kinijoje yra nelegali, o pardavimai milžiniški. Teigiama, jog įprastos ir kartoninės bandelės skonis yra praktiškai vienodas.

Nuotrauka, kurioje matomos kartoninės bandelės, yra padaryta prekiautojui to nežinant. Prekyvietė įsikūrusi purvinoje apleistoje vietoje, aplinkui – gatvėn išmesti seni baldai ir kartonas. AP reporteriui pasiteiravus, su kokiu įdaru yra bandelė, prekiautojas teigė, jog su mėsa.

Kaip yra apdorojamas kartonas? Iš pradžių kartonas pamerkiamas į natrio hidroksidą, kitaip vadinamą kaustinę sodą, kuri paprastai naudojama gaminant muilą, dirbtinį šilką, dažus, naftos produktus, celiuliozę. Tuomet susmulkinamas, sumaišomas su riebia kiauliena ir sukemšamas į tešlą, iš kurios „gimsta“ bandelės. Be abejo, patys bandelių kepėjai bei pardavėjai jų ragauti nedrįsta. Skanaus nelinkėsiu...

Pagal interneto spaudą parengė Jolanta Bagurskienė
Nuotraukos: engobi.com, consumerist.com, lenta.ru
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną