Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
2011-12-01
Paskelbk savo straipsnį
Kuo gi mus masina meksikietiška kulinarija? Jei bandytume į šį klausimą atsakyti vienu žodžiu, pasakytume – aštrumu. „Dinamitiniai” aštrieji pipirai yra neatsiejama daugelio patiekalų, visų pirma padažų dalis. Pasak restorano “Meksika” savininko Edmundo Končiaus, labiau  žinomo kaip Don Edmundo, nuolatiniai lankytojai jo įstaigą pamėgo būtent dėl patiekalų aštrumo, kurio jiems trūksta kitų kraštų patiekaluose ir, galbūt, gyvenime apskritai.

Tradiciniai meksikietiški patiekai yra nesudėtingi– pavyzdžiui, daugelis antrųjų patiekalų susideda iš kukurūzų miltų paplotėlių – tortiljų, užpiltų daržovių ar faršo įdaru ir pikantiškais padažais. Pastarųjų receptūra būna gana įmantri (pavyzdžiui, į garsųjį padažą Mole įeina keliasdešimt komponentų, tame tarpe net šokoladas), tačiau virėjai sugeba paruošti juos labai subtiliai, o namų sąlygomis padažus galima pasidaryti iš pusgaminių arba įsigyti išsinešimui tuose pačiuose restoranuose – kad ir „Meksikoje“. Antriesiems patiekalams bei salotoms meksikiečiai naudoja lietuviams įprastas daržoves – pupelės, bulvės, kopūstai, pomidorai, kiek  rečiau paprika ir avokadai, tad jokių problem pasirenkant žaliavas nekyla. Beje, daržovės yra vieninteliai produktai, kuriuos meksikiečių restoranai leidžia sau įsigyti iš Lietuvos ūkininkų - visa kita yra importuojama.

Esminis Meksikos patiekalų pliusas – galimybė juos padalinti smulkiomis „vieno“ porcijomis ir pritaikyti pigioms greitojo maitinimo technologijoms. Garsiosios „TexMex“ virtuvės,  populiarios  Jungtinėse Valstijose, pagrindas kaip tik yra „sufastfudinti“ meksikiečių patiekalai. Pavyzdžiui, karštiesiems užkandžiams „Nachos“ gaminti galima panaudoti ne tortiljas, o kukurūzų traškučius, užpilti juos virtom pupelėm bei padažais ir pakepinti bendrą masę mikrobanginėje krosnelėje. Rezultatas pasižymi pikantišku skoniu, variacijų galimymėmis ir, svarbiausia, puikiai dera su alumi. Tad ateityje galima tikėtis darnios „Nachos“ sąjungos ne tik su „Corona“, bet ir su „Švyturiu“ ar netgi „Tauru“. 

Meksikietiškų restoranų patrauklumas neapsiriboja vien tik virtuvės įvairove  – įspūdį daro ir ryškiaspalviai interjerai pripildyti stačiokiškos nacionalinės atributikos, ir nuolat vykstantys kultūriniai renginiai. Šiaip ar taip, ugningų skonių fejerija, muzikos ir šokių aistringumas – puiki priemonė praskaidrinti gyvenimo pilkumą, sutelkianti vis daugiau tolimosios Meksikos gerbėjų.