Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Ant šventinio stalo – kokybiški konditerijos gaminiai

2009-12-22
Paskelbk savo straipsnį

Kalėdų, Naujųjų metų šventės neįsivaizduojamos be saldumynų. Šiandien parduotuvėse siūlomas labai gausus tortų, pyragaičių, pyragų ir kitų saldžių kepinių asortimentas. Perkant greitai gendančius maisto produktus (tortus, kreminius pyragėlius ar kt.), reikia atidžiai perskaityti ženklinimo etiketes, kuriose turi būti nurodytas konditerijos gaminio pavadinimas, sudedamųjų dalių sąrašas, tinkamumo vartoti terminas, grynasis svoris, laikymo sąlygos, gamintojo pavadinimas ir adresas, kilmės vieta. Būtina atkreipti dėmesį į tai, kokiomis sąlygomis greitai gendantys maisto produktai laikomi pardavimo vietose. Parduotuvėse šie produktai turi būti laikomi šaldymo įrenginiuose.

„Jeigu pajutote, kad tortas su plakta grietinėle, varške ar kitais greitai gendančiais produktais yra nemalonaus, nebūdingo rūgštaus skonio, rekomenduojame tokio torto nevalgyti, nes galima apsinuodyti. Svarbu produktus išlaikyti saugius ir namų sąlygomis. Šeimininkės, nusipirkusios greitai gendančių konditerijos gaminių, namuose turi padėti juos vėsiau, laikyti ne aukštesnėje kaip +2 – + 6 0 C temperatūroje. Nepatartume tortų ar kitų maisto produktų pirkti iš nelegalių pardavėjų“, – patarė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos ir maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vida Jarošienė.   Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nuo šių metų pradžios patikrino visas 300 Lietuvoje veikiančių gamybos įmonių, kepančių pyragus, tortus ir pyragaičius. Tikrinimų metu nustatyta mažiau pažeidimų, nei praėjusiais metais. Vyraujantys pažeidimai – higienos reikalavimų nesilaikymas bei neteisingas produktų ženklinimas. Sumažėjo technologijų nesilaikymo, nekokybiškų žaliavų naudojimo, produktų kokybės neatitikimo atvejų. Savikontrolės sistemos įdiegtos visose įmonėse, gamybininkai kelia aukštesnius reikalavimus naudojamų žaliavų kokybei, jas perka iš patikimų tiekėjų.   Įmonės, gaminančios kreminius konditerijos gaminius, priskirtos prie padidintos rizikos įmonių grupės ir pagal nustatytą tvarką yra kontroliuojamos du kartus per metus.   „Švenčių metu reikia stengtis išlaikyti mūsų tėvų ir senolių tradicijas, gaminti naminį maistą. Labai svarbu neperkrauti stalo, nesivaikyti patiekalų gausos. Galbūt šiais metais būsime saikingesni ir taupesni. Per kelias švenčių dienas reikėtų gaminti taip, kad maistas būtų gardus ir šviežias. Greitai gendančių patiekalų nereikėtų valandų valandas laikyti ant šventinio stalo, bet pavalgius sudėti juos į šaldytuvą“, – sakė V.Jarošienė.   Gyventojai, įsigiję nekokybiškų maisto produktų, gali kreiptis į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą nemokama telefono linija 8 800 40403

VMVT informacija
Nuotrauka: corbis.com