Šių metų božolė kvepės raudonomis uogomis

Jau šį trečiadienį, lapkričio 17 d., jauno prancūziško vyno mėgėjai visame pasaulyje su nekantrumu lauks 24.00 val. ir prasidedančio trečiojo lapkričio ketvirtadienio, kuomet bus atkimšti pirmieji šių metų božolė (pranc. Beaujolais nouveau) buteliai.

„Georges Duboeuf“ - vyno pirklio, kurio dėka išpopuliarėjo naujo božolė sutikimo šventė - vyndariai šių metų derlių įvertina kaip puikų ir daug žadantį. Oro sąlygos vynuogių augimui, nokimui bei surinkimui buvo puikios: nuo rugpjūčio vidurio iki rugsėjo pabaigos dienos buvo karštos ir giedros, tuo tarpu naktys rugpjūčio gale pradėjo vėsti - tai suteikė vynuogių derliui daugiau gaivumo bei išsaugojo uogas sveikas. Rugsėjo pradžioje pasirodęs lietus apsaugojo vynuogienojus nuo sausros, suteikė vynuogėms daugiau apimties bei švytėjimo.   

Jau 15 metų į Lietuvą „Beaujolais Nouveau“ importuojančios bendrovės „Mineraliniai vandenys“ vyno eksperto Gintauto Jašinsko teigimu, šių metų derliaus vynas yra itin sodrios rubino spalvos. Aromatas gausus raudonųjų uogų kvapų – raudonųjų serbentų, braškių bei aviečių, jaučiamos juodųjų serbentų, vyšnių aromato užuominos. Ragaujant jaučiamas glotnus bei sodrus skonis, švelnūs taninai.

Šiais metais „Mineraliniai vandenys“ naujojo „Georges Duboeuf Beaujolais Nouveau“ derliaus kviečia paragauti „Vyno naktų“ renginiuose, vyksiančiuose lapkričio 17-18 d. naktį MV gėrimų parduotuvėje (J.Jasinskio g. 16) ir restorane „La Boheme“ Vilniuje, lapkričio 18 d. - restorane „Vienaragio malūnas“ Kretingoje, 19 d.  - restorane „Europa Royale“ Marijampolėje.

MV eksperto teigimu, susidomėjimo naujausio derliaus vynu nesumažino net krizė - kiekvienais metais jo populiarumas Lietuvoje auga, tam pasitarnauja ir vyninių tinklo tankėjimas šalyje.
Beaujolais Nouveau – tai kontroliuojamos kilmės prancūziškas vynas, gaminamas Božolė srityje Burgundijoje iš raudonųjų gamay rūšies vynuogių. Baltas vynas sudaro tik 1 proc. božolė produkcijos. Gamay vynuogės turi ploną odelę ir mažai taninų, o pats vynas pasižymi lengvu kūnu, gana aukštu rūgštingumu ir kasmet skirtingu gėlių, uogų ar vaisių aromatu ir poskoniu. Kadangi božolė gaminamas supaprastintos fermentacijos būdu, jį galima ragauti praėjus jau šešioms savaitėms po vynuogių derliaus surinkimo. Rekomenduojama šį vyną išgerti per 3 metus nuo pagaminimo.

Kasmet pagaminama 45 mln. litrų „Beaujolais nouveau“. Didžiausias šio vyno gamintojas - „Les Vins Georges Duboeuf”, per metus parduodantis apie 2,5 mln. butelių savo produkcijos. Ši 1964 m. įsteigta kompanija laikoma pagrindine kasmetinės božolė sutikimo šventės populiarintoja. Lietuvoje „Les Vins Georges Duboeuf” atstovauja „Mineraliniai vandenys“.
„Mineraliniai vandenys“ (MV) yra didmeninės prekybos alkoholiniais gėrimais bei tabako gaminiais lyderė Baltijos šalyse. 1992 m. Lietuvoje įsteigtos bendrovės dukterinės įmonės nuo 2007 m. veikia Lenkijoje, Latvijoje ir Estijoje. MV platinimo tinklas Baltijos šalyse apima 15,4 tūkst. laisvosios rinkos taškų, 3,1 tūkst. HoReCa ir 1,5 tūkst. tinklinių. MV turi 4 centrinius biurus – Vilniuje, Rygoje, Taline ir Varšuvoje bei 35 tūkst. kv.m sandėlius Vilniuje. MV Lietuvoje atstovauja „Stumbro“, „Hennessy“, „Moet & Chandon“, ,,Metaxa”, „Russian Standard Vodka“, CLWB („Scottish Leader“, „Angostura“, „Bunnahabhain“ ir kt.) „Campari“, „Cinzano“, „Red Bull“, „J.P.Chenet“, „Antinori“, ,,Baron Philippe de Rothschild“, „Farnese“, „Bianchi“, , BAT, JTI ir kt. prekių ženklus.

AZ communications informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną