Šiandieniniuose vaisiuose ir daržovėse mažiau vitaminų

Šiandieniniuose vaisiuose ir daržovėse mažiau vitaminų

Per pastarąjį penkiasdešimtmetį daržovėse, vaisiuose ir uogose vitaminų bei mineralų ženkliai sumažėjo.

Teksaso universiteto Biochemijos instituto atstovai, vadovaujami daktaro Donaldo Deviso, palygino 1950 metų ir šio tūkstantmečio 43 rūšių sodo ir daržo produktų sudėtį. Buvo ištirti brokoliai, kopūstai, morkos, salierai, agurkai, svogūnai, žirniai, bulvės, moliūgai, kukurūzai, braškės ir melionai. Rezultatai mokslininkų nenudžiugino. Pasirodo, daržovių ir vaisių sudėtyje kalcio sumažėjo 16, fosforo – 9, geležies – 15, riboflavino – 38, askorbino rūgšties – 15, o proteino – 6 proc.

Nors šiandieniniai vaisiai ir daržovės yra žymiai didesni nei prieš 50–60 metų, juose yra gerokai mažiau naudingų medžiagų. Sulčių ir vitaminų sumažėjo nuo 5 iki 40 proc. Tiriamose daržovėse, vaisiuose ir uogose vitamino A, tiamino, niacino, taip pat riebalų ir angliavandenių kiekis ženkliai nepakito.

Tokius sodo bei daržo produkcijos sudėties pokyčius mokslininkai aiškina paprastai: šiuolaikiniai gamintojai, siekdami kiekybės, pamiršo kokybę. Ankstyvas derliaus rinkimas ir nokinimas dirbtinėje aplinkoje, išeikvotas dirvožemis ir piktnaudžiavimas neorganinėmis trąšomis bei pesticidais, klimato pokyčiai natūralių rūšių augalus pakeitė į didelio derliaus hibridus.

Anksčiau analogiški tyrimai buvo atlikti Didžiojoje Britanijoje. Ekspertai tuomet nustatė, kad per 1930–1980 metus daržovėse ženkliai sumažėjo kalcio, magnio, vario ir natrio, o vaisiuose – magnio, geležies, vario ir kalio.

Raminta Skripkaitė
Šaltinis: lenta.ru
Nuotraukos: corbis.com
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną