Sąžiningas maisto produktų „be(su) E“ ženklinimas atidėtas

Sąžiningas maisto produktų „be(su) E“ ženklinimas atidėtas

Gamintojai, norintys savo produktus ženklinti užrašais „Be E“, „Jokių E“, „Stop E“, „Be konservantų“, „Be saldiklių“ privalės laboratoriniais tyrimais pagrįsti savo teiginius. Šis reikalavimas turėjo įsigalioti nuo šios dienos, tačiau kilus verslininkų nepasitenkinimui, reikalavimas atidėtas dviem savaitėms.

Po ilgų diskusijų su Lietuvos maisto produktų gamintojais, vartotojų teises ginančiomis organizacijomis ir Europos Sąjungos šalių kompetentingomis institucijomis, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nutarė, kad gamintojai, norintys savo produktus ženklinti užrašais „Be E“, „Jokių E“, „Stop E“, „Be konservantų“, „Be saldiklių“ ir pan.,  nuo š. m.  balandžio 15 d. privalės laboratoriniais tyrimais pagrįsti, kad  maisto priedų nėra tiek galutiniame maisto produkte, tiek ir maisto produkto gamyboje naudojamose žaliavose.

Skelbdami, kad produktai yra be maisto priedų ir konservantų, kai kurie gamintojai apgaudinėja vartotojus, teigia Maisto ir Veterinarijos tarnyba. Ištyrusi beveik 200 mėsos, duonos, kitų maisto produktų tarnyba nustatė, kad pusė jų neatitiko etiketėse užrašytų rodiklių.

Reikia pažymėti, kad anksčiau išplatintame rašte Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba paragino Lietuvos maisto produktų gamintojus tokius tyrimus atlikti iki š.m. balandžio 1 d.  Tačiau atsižvelgdama į tai, kad dėl pateikto didelio maisto produktų mėginių  laboratoriniams  tyrimams kiekio Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas nepajėgus laiku atlikti visų tyrimų, o taip pat reaguodama į gausius maisto produktų gamintojų prašymus suteikti ilgesnį pereinamąjį laikotarpį, Tarnyba numatė minėtų reikalavimų taikymo laikotarpį pratęsti iki 2011 m. balandžio 15 d.

Po 2011 m. balandžio 15 d. maisto produktų gamintojai, kurie maisto produktų ženklinime vartoja teiginius „Be konservantų“, „Be E“, „Be E 621“, „Be jokių E“, „Be maisto priedų“ ir pan., privalo maisto priedų nebuvimą tiek maisto produkto sudėtinėse žaliavose, tiek galutiniame maisto produkte pagrįsti, pateikdami atliktų savikontrolės laboratorinių tyrimų protokolų kopijas.

Didmeninės ir mažmeninės prekybos įmonės ir turgaviečių individualūs prekiautojai (turintys verslo liudijimus arba nuolatinio Lietuvos gyventojo individualios veiklos pažymas), po 2011 m. balandžio 15 d. priimdami maisto produktus, kurių ženklinime vartojami aukščiau minėti teiginiai, turi reikalauti iš maisto produktų gamintojų šių teiginių pagrįstumą patvirtinančių laboratorinių tyrimų protokolų kopijų.

Ką daryti jei „Be E“ tik marketinginis triukas

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistų teigimu gauta daug vartotojų skundų, dėl nesąžiningo žymėjimo. Pirkėjams, teko nusipirkti produktų su dviem etiketėmis: vienoje pažymėta, jog jokių E nėra, kitoje teigiama, jog maisti produkto sudėtyje yra ir konservantai ir dažikliai ir pan.

Kai kurie prekybininkai ir gamybininkai suskubo reaguoti ir savaip prisiderinti prie naujosios tvarkos. Etiketės skelbiančios, jog produktas be GMO, konservantų ir dažiklių neatitinkančios realybės tiesiog užklijuojamos.   

MENIU.LT ir Vmvt.lt informacija
Nuotrauka: inmagine.com

2011 03 31

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną