Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

„Sausiausias“ pasaulyje vyno ūkis

2008-10-27
Paskelbk savo straipsnį

Vandens pamirštoje žemėje – Namibijos dykumos pakraštyje – įsikūręs Allanui Walkden-Davis priklausantis vyno ūkis. Lyja čia tik nuo vasario iki balandžio mėnesio, o ilgiau pabuvus saulėje, galima gauti saulės smūgį. Tai ne pragaras – tai pats „sausiausias“ visame pasaulyje vyno ūkis. Jo savininkas kasmet pagamina nuo 3 iki 3,5 tūkstančių vyno butelių. Praeitais metais čia lankėsi rašytojas Oz Clarkas, kuris išleido knygą „Oz Clark 250 best wines. Wine buying guide 2009“ – šis britų ekspertas žino, ko reikia vartotojui: individualumo, skonio bei gero kainos ir kokybės santykio. Išragavęs tūkstančius vynų, jis atrenka geriausius ir suteikia naudingų patarimų. Jo knyga susilaukia vis didesnio populiarumo.

14 tūkstančių 175 hektarų ploto vyno ūkį 1996 metais įsigijęs Allanas Walkden-Davis nesitikėjo tokio svečio: iš pradžių nepažino, nes jis prisistatė in cognito, bet vėliau įtarimą sukėlė konkretūs klausimai. Oz Clarkas labai gerai įvertino šiame ūkyje gaminamą vyną: „Kadangi ši vieta pasižymi unikaliu mikroklimatu, vynuogės sunoksta labai lėtai, todėl vyndarys gali pagaminti nuostabų vyną, kuriame atsiskleidžia šalto klimato nulemtas vynuogių skonis ir kvapas“.

Ši vieta išties unikali: nors tai dykuma, vis dėlto pati gamta sukūrė oazę – nuslinkusios uolėnos išlaisvino požeminius vandenis į žemės paviršių. Hektaras vynuogyno gauna papildomo vandens iš šliuzų bei telkinių, kurie iš pradžių padengti moliu, vėliau betonuoti šią žemę drėkino jau daugiau nei prieš amžių. 1894 metais šalis atsidūrė Vokietijos įtakoje – vienas sodininkas jau tuo metu čia augino daržoves bei javus, kadangi reikėjo išmaitinti kariuomenę. Kai karai pasibaigė, sodininkas nusipirko žemę, pasistatė namą bei pasodino vynuogynus.

Dabar, kai prieš daugiau nei dešimtmetį naujieji šeimininkai įsigijo ūkį, jie buvo nustebinti vynuogynų, kurie palikti be priežiūros net 12 metų duodavo didžiulį derlių. Allanas Walkden-Davis susidomėjo: jis girdėjo, kad seni vynuogynai duoda mažesnį derlių, todėl paskambino draugui ūkininkui iš Pietų Afrikos. Jis taip pat buvo suintriguotas. Vyrai atliko eksperimentą: iškasė gilią duobę ir užvertė šiek tiek grunto iš upelio, kuris patvinsta lyjant lietui – vanduo duobėje laikėsi puikiai.

1997 metais Allanas pasodino Shiraz bei Merlot vynuogių krūmų. Draugai buvo labai skeptiški ir teigė, jog klimatas per karštas ir vynuogės sunoks per greitai, tačiau jie klydo. Dėl ypatingų klimatinių sąlygų karščiausiais mėnesiais naktį vynuogynai vėsinami nuo Atlanto vandenyno atūžusiu vėju, kuris lapuose mažina drėgmę bei stabdo augimą, todėl vynuogės sunoksta labai lėtai. Po kelių metų pavyko pagaminti gana gerą vyną. Oz Clarkui labiausiai patiko 2005-ųjų šokolado bei gervuogių skonio Shiraz vynas. Kitais metais vyras planuoja apsodinti dar apie 9 hektarus žemės naujais vynuogių krūmais, tam reikės nemažai pinigų, ši investicija ūkininkui kainuos apie 1,26 milijonus litų. Ūkyje taip pat auga šiek tiek Cabernet Sauvignon vynuogių krūmų. Pastaraisiais metais vis daugiau turistų iš Didžiosios Britanijos keliauja apžiūrėti šio tolimo vyno ūkio bei stebėti nuostabios gamtos.

Elena Germanovič
Šaltinis: telegraph.co.uk
Nuotraukos: telegraph.co.uk
Meniu.lt informacija