Saugirdas Vaitulionis – „Maistas man yra panašiai kaip seksas“

Saugirdas Vaitulionis – „Maistas man yra panašiai kaip seksas“

Gyvenimo malonumai

„Maistas man yra panašiai kaip seksas – gyvenimo malonumai. Nors, kai gerai pagalvoju, kartais gal maistą aš mėgstu net labiau. Žinoma, juokauju“, – šypsosi Saugirdas. Taip išreikšdamas savo aistrą maistui ir iškeldamas jį ant „pjedestalo“ – pradeda pokalbį komunikacijos specialistas.  Pašnekovas sako, kad mieliau lepintųsi maistu ruoštu namuose, nei gastronominiais šedevrais. Svarbiausia – emocinis momentas. „Mūsų kompanija labai mėgsta rengti draugų vakarienes, kai susibūrę gaminame bendrai. Deja, dėl darbų maratono, tai pavyksta gan retokai, todėl pagrindiniai mano maitintojai yra restoranai“, – pasakoja Saugirdas.

Nė dienos, be mėsos

Mėsos patiekalai – dalykas, be kurio Saugirdas negalėtų išgyventi nė dienos.  „Esu prisiekęs mėsėdis ir manęs visiškai neveikia tas madingas veganizmas. Pasiklausau veganų ir nuo tų kalbų tik dar labiau užsinoriu didelio jautienos didkepsnio ar naminių kotletukų“, – juokiasi jis.

Vegetariški patiekalai pašnekovo nežavi: “žinoma, dabar visi veganai ar vegetarai puls aiškinti, kad „jis tiesiog nevalgė gerai pagaminto tokio maisto“. Valgiau. Ne kartą ir ne du. Aš  labai domiuosi maisto kultūromis, bet tai nereiškia, kad man privalo viskas patikti“, – sako jis.

Mitybos programoms – NE

Paklaustas apie sveikos gyvensenos įpročius, Saugirdas teigia, kad tokių neturi ir jokių mitybos programų nesilaiko. „Madingas akių dūmimas ir tiek“, – atvirauja Saugirdas. Žinoma, atsiradus keliems papildomiems kilogramas, Saugirdas turi savo metodą, kaip bematant jų atsikratyti: „kai pradeda braškėti kostiumo kelnių saga – nedarau iš to jokios tragedijos. Susiimu ir tiesiog atsisakau savo mėgstamų bulvinių patiekalų, picos ir kokakolos. Dvi savaitės be greitojo maisto ir vėl viskas stoja į vietas“, – atskleidžia savo paslaptį komunikacijos specialistas.

Firminiai virtuvės „šedevrai“

Višta ar antis, pagardinta putojančiu vynu ar šampanu – patiekalas, kurį Saugirdas gamina puikiai. „Vis bandau išmokti gerai paruošti jautieną, bet vis dar toli iki tobulumo. Bet gal vieną dieną jau pavyks“, – juokiasi pašnekovas. „Taip pat jau dešimtmetį visi draugai alpsta dėl mano makaronų ir tuno apkepo. Esu blogas draugas, nes jiems gaminu per retai“, – sako Saugirdas  ir duoda pažada draugams – pasitaisyti.

Sušiai Kučių stalui?

„Kūčios ir Kalėdos pas mus yra šventa šeimos tradicija“, – pasakoja Saugirdas. Žinoma, tradiciškai ant šventinio Kūčių stalą puikuojasi dvylika patiekalų – dominuoja žuvis. Tiesa, vienais metais, Saugirdas sugalvojo įnešti šiek tiek modernumo ir paįvairinti Kučių vakarienės meniu: „Buvau sugalvojęs, kad sušiai visai tinka kūčių stalui, pripirkau begalę iš vieno restorano. Atvežu ir iš šeimos veidų supratau, kad truputėlį nepataikiau“, – juokiasi pašnekovas.

„Iš firminių patiekalų – iš kartos į kartą pas mus keliauja tikroje krosnyje kepami bulvių kroketai, kurie patiekiami su grybų padažu. Aš dėl jų alpstu. Tuo tarpu Kalėdos pas mus neįsivaizduojamos be keptos vištos, žinoma“, – dalijasi šeimos tradicijomis komunikacijos specialistas

Egzotiniai atradimai svetur

Saugirdas kulinarinio įkvėpimo ir idėjų semiasi iš Azijos šalių. „Nuo sriubų, tokių kaip tom kha ar wok makaronų. Nes juos lengva greitai pagaminti. Tiesa, paskutinį receptą parsigabenau iš Indonezijos, iš Balio – satay vištienos iešmelius su žemės riešutų padažu. Kiek užtrukau, kol išmokau tą padažą daryti, bet dabar – varau kaip „profas“, – dalijasi savo iš svečių šalių parsivežtais atradimais pašnekovas.

Tiesa, Saugirdas sako, kad tikrai nesistengia išragauti viso pasaulio keistenybių. Bent jau kuris laikas: „man amžinai nutinka nesąmonės, kai kokioje egzotiškoje šalyje užsisakau kokio dar neragauto patiekalo. Dažniausiai tai baigiasi katastrofa ar apsinuodijimu“, – pasakoja jis.

Harmonija – restoranų „arkliukas“

Kadangi įtemptas darbo ritmas Saugirdą priverčia dažnai apsilankyti restoranuose, jis turi ką pasakyti ir apie juos. Jam labiausiai nepatinka restoranai, kuriuose neatitinka kainos ir kokybės santykis. Anot Saugirdo, tai itin dažnai galime sutikti prabangiuose restoranuose.

„Lietuvoje taip jau yra, kad, kaip taisyklė, jei savininkai paišlaidavo ant prabangaus ir gero interjero – bus prastas maistas ir blogas aptarnavimas, nes ant šių dalykų bus taupoma“,– dalijasi nuomone pašnekovas. „Restorane svarbu harmonija – maistas, interjeras ir aptarnavimo kultūra turi derėti“, – sako Saugirdas ir priduria, kad dabar daugelis restoranų į tai nekreipia dėmesio.

Skaniausių Vilniaus vietelių – Top 3-ukas

Saugirdas pasidalija ir savo pamėgtų Vilniaus restoranų trejetuku:

Gaspar‘s, Trinity, Ertlio namas.

Vaiva Didžiulytė @Meniu.lt

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną