Saldūs, pikantiško skonio bananai

Saldūs, pikantiško skonio bananai

Specialistai tikina, jog bananai yra puikus antidepresantas, mat juose randama vadinamo „laimės“ hormono – serotonino. Kai kurie šiuos vaisius vadina vaistu nuo visų ligų bei geros nuotaikos stimuliatoriumi. Bananai valgomi ne tik švieži. Iš jų galima pasigaminti daug skanėstų: bananinių traškučių, bananinių „kečupų“, padažų, desertų, kepti, maišyti į salotas ir dar visą eilę kulinarinių skanėstų, o ką jau kalbėti apie bananinę duoną.

Bananinė duona
Ji gaminama naudojant trintus gerai išnokusius vaisius. Tai saldaus skonio, į pyragą panašus saldus kepinys. Dažniausiai duonos kepiniams naudojamos mielės, ši taip pat ne išimtis, tačiau pagal tradicijas visgi populiaresnė yra soda. Vegetarinė šio tipo duonelė gaminama be kiaušinių, kaip pakaitalas pastariesiems naudojama sojos jogurtas, tofu varškė ar tiesiog daugiau bananų. Gaminant bananinę duonelę taip pat prireiks miltų, kepimo miltelių, cinamono, pekano riešutų... Pastarųjų gimtine laikoma Šiaurės Amerika, tad ir ši duona kildinama būtent iš šio žemyno. Pasakojama, jog kadaise bananinė duona buvo pavyzdys, kur ir kaip panaudoti sodos bei kepimo miltelius. Manoma, jog originalaus šio kepinio recepto autorius yra Williamas Swansonas. Dabar naudojamas papildytas originalus receptas, juk kiekvienas kepėjas ar namų šeimininkė kepinį paįvairina savaip: kas kokoso drožlių įdeda, kas šokoladu paskanina, o kai kam ir švelnaus skonio sūris yra puikus ingredientas. Bananinės duonos diena yra vasario 23-ioji.

Bananinis „kečupas“
Kitas įdomus produktas, gaminamas iš bananų, yra vadinamas „kečupas“. Tai irgi saldus, iš bananų, cukraus, acto ir prieskonių pagamintas padažas, puikiai tinkantis prie makaronų bei mišrainėms pagardinti. Bananinis „kečupas“ gaminamas Filipinuose, Havajuose bei Vakarų Indijoje. Pasakojama, jog Antrojo pasaulinio karo metais, kai japonai okupavo Filipinus, prieskonių patiekalams paskaninti praktiškai nebuvo galima įsigyti. Tad išradingi filipiniečiai sugalvojo būtent taip pasigaminti padažą. Šiandien šioje šalyje bananinis „kečupas“, šiek tiek paįvairintas kitais pikantiškais padažais, ypač mėgiamas su kepta paukštiena.

Bananinis desertas
Gana netradiciškas ir šiek tiek pikantiškai atrodantis patiekalas – apipilti spiritu ir padegti bananai. Taip jie paruošiami desertui su vaniliniais ledais. Užpilas jiems ruošiamas iš sviesto, rudojo cukraus, cinamono, romo ir bananinio likerio. Sviestas, rudasis cukrus ir bananai kepinami kartu, šiek tiek vėliau užpilamas spiritas ir viskas uždegama. Pirmą kartą šis bananų desertas buvo pagamintas 1950 metais. Jį sugalvojo Paulas Blange iš Naujojo Orleano (JAV), dirbęs kreolų „Brenann’s“ restorane. Gardėsis buvo pavadintas „Bananas Foster“ – jo draugo Richardo Fosterio garbei.

Pagal Wikipedia enciklopediją parengė Jolanta Bagurskienė
Nuotraukos: www.seelecttea.com
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną