Saldumynai gali padidinti kasos vėžio riziką

Saldumynai gali padidinti kasos vėžio riziką

Ne vienas mėgstame pasmaguriauti. Tiesiame ranką link saldumynų, kai norime ko nors saldaus ar tiesiog neturime nuotaikos. Kai kurie be saldumynų neįsivaizduoja savo gyvenimo. Vis dėl to mokslininkai perspėja, kad jais piktnaudžiauti nevertėtų. Mityba, kurioje gausu produktų greitai pakeliančių cukraus lygį kraujyje, gali padidinti kasos vėžio riziką.

Mokslininkai atliko tyrimą, kuriame dalyvavo beveik tūkstantis italų ir nustatė, kad maistas su aukštu glikemijos indeksu (GI) neigiamai veikia kasos vėžio susirgimo riziką. Pasak jų, aukštų glikemijos indeksu pasižyminčius produktus, tokius kaip medus ir džemas, energetiniai gėrimai, balta duona, bulvių traškučiai, keptos bulvės, reikėtų pakeiti kitais, turinčių žemas glikemijos indeksą. Mitybą reikėtų praturtinti ankštinėmis daržovėmis, apelsinais, greifrutais, avokadais, rugine duona, rudaisiais ryžiais, jogurtais ir sojos produktais. Kadangi pastarieji didina cukraus kiekį kraujyje palaipsniui, jie mažina kasos vėžio riziką.

Šio tyrimo rezultatai patvirtina vasarį atlikto tyrimo išvadas, jog saldūs gėrimai didina šio vėžio susirgimo riziką. Kasos vėžys retas, tačiau labai pavojinga naujadaro rūšis. Tik 5 procentai juo sergančių pacientų išgyvena penkis metus. Šią vėžio formą pirminėse stadijose nustatyti sunku, kadangi pirminiai simptomai pasireiškia dažniausiai tik virškinimo problemomis. Dėl šios priežasties mokslininkai stengiasi rasti šios ligos ir mitybos sąsajas.

Remiantis jau atliktais tyrimais, didesnę riziką susirgti kasos vėžiu patiria diabetikai ir rūkantys žmonės. Kai kurie mokslininkai įsitikinę, kad šią riziką taip pat padidina gausus raudonos mėsos ir riebalų vartojimas. Savo naujausio tyrimo metu, Marta Rossi iš Mario Negri instituto, įsikūrusio Milane, padarė anketinę apklausą, kurioje dalyvavo 326 sergantieji kasos vėžiu. Apklausos rezultatai buvo lyginami su kontrolinės grupės rezultatais. Pasirodė, kad vienas trečdalis pacientų, kurie vartojo produktus su aukštu glikemijos indeksu kasos vėžio susirgimo rizika buvo 78 procentais didesnė nei žmonių, kurie daugiausia vartojo žemo glikemijos indekso produktus.

Mokslininkai pastebėjo, kad ir sveikiems žmonėms, kurie vartoja produktus su aukštu glikemijos indeksu išsiskiria didesnis insulino kiekis, kuris taip pat gali prisidėti prie didesnės kasos vėžio rizikos. Nors šie faktai pašiurpina, mokslininkai teigia, kad šios vėžio formos susirgimų skaičius suaugusių tarpe labai mažas. Amerikos vėžio sąjungos duomenimis, jis sudaro tik 1 procentą.

Elena Germanovič
Šaltinis: onet.pl
Nuotrauka: inmagine.com
MENIU.LT informacija

2010 06 28

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną