Saldumui nustatyti - elektroninis liežuvis (įdomu)

Saldumui nustatyti - elektroninis liežuvis (įdomu)

Amerikiečių mokslininkai rado naują būdą saldumui tirti – paprastas naudoti, imituojantis žmogaus skonio pojūtį, mažas ir nebrangus saldumo jutiklis. Tai vienas iš penkių pagrindinių skonių, kurį jaučia žmogus. Šio jutiklio pagalba galima nustatyti 100 procentų tikslumu natūralių ar sintetinių medžiagų saldumą, įskaitant 14 bendrų saldiklių. Saldumo lygis nustatomas, spalvų žymeklio dėka. Taigi, šis sensorius ateityje turėtų palengvinti alaus, gaiviųjų bei kitų gėrimų kokybės testus. Mažas prietaisas padėtų užtikrinti nekintantį gėrimų ir kitų produktų skonį.

Mokslininkų komanda iš Ilinojaus valstijos sukonstravo įrengimą, kuris savo dydžiu primena vizitinę kortelę. Sensoriaus pagalba taip pat galima tirti pyragų, sausainių, kramtomosios gumos ir kitų maisto produktų saldumą. Ateityje gydytojai, o taip pat ir mokslininkai, galėtų naudoti modifikuotas jutiklio versijas pacientų gliukozės kiekio kraujyje stebėti, nuodingų medžiagų aplinkoje tyrimui bei kitiems rodikliams analizuoti.

Pasak tyrimo lyderio, Kenneth Suslick, kvapų ir skonių cheminės savybės paverčiamos į vizualinį vaizdinį. Tai pirmas elektroninis liežuvis – jį tiesiog reikia panardinti į produktą ar gėrimą. Jis parodo saldumo stiprumą, spalvos ryškumu.

Mokslininkai jau seniai bandė sukonstruoti elektroninį liežuvį bei nosį, kurie prilygtų žmogaus pojūčiams. Deja, prietaisai negalėjo atskirti kvapų ar skonių paletės, todėl jų naudojimas buvo ribotas. Atrodo, kad dabar amerikiečių mokslininkai ne veltui plušėjo dešimtmetį – jie sukūrė „kolorimetrines jutiklių matricas“. Prietaisą sudaro kietas stiklo konteineris, o taip pat nuo 16 iki 36 taškų – kiekvienas pieštuko skersmens. Kiekviename taške chemikalai reaguoja su saldžiomis medžiagomis, tokiu būdu gaunama spalvų kaita. Spalva skiriasi priklausomai nuo saldiklio tipo, o intensyvumas priklauso nuo jo kiekio.

Iki šiol saldumo testui atlikti prireikdavo atskiro žmogaus, prietaisas – didžiulis, o rezultatai gaunami tik po pusvalandžio. Tuo tarpu naujo jutiklio pagalba ištirti saldumą galima vos per 2 minutes. Pasak Kenneth Suslick, šios minutės gali būti kritinės, kadangi maisto pramonėje produktų skonis turi būti nepakitęs, esant abejonėms mėginiai siunčiami į laboratoriją – neišvengiamos prastovos. Su šiuo prietaisu problema būtų išspręsta realiu laiku.

Christopher Musto, vienas iš studentų dirbančių laboratorijoje, teigia, kad reikia įdėti dar daugiau darbo, siekiant prietaisą paversti tikru elektroniniu liežuviu, kuris atskirtų ne tik saldų, bet ir sūrų, kartų, rūgštų ir umami skonius. Pastarasis yra mėsiškas arba pikantiškas skonis.

Elena Germanovič
Šaltinis: medicalnewstoday.com
Nuotrauka: corbis.com
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną