Saldų skonį geriausiai jaučia europiečiai

Saldų skonį geriausiai jaučia europiečiai

Naujausiais tyrimais įrodyta, jog europiečių smaližiavimas gali būti paaiškinamas labai paprastai – tiesiog esame jautresni saldžiam skoniui. „New Scientist“ rašo, kad dauguma Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Italijos bei Rusijos gyventojų pasižymi specifinėmis genetinėmis variacijomis, kurios leidžia pajusti net ir labai silpnai išreikštą saldų skonį.

Mokslininkų grupei vadovajantis Dennis Drayna, teigė, kad žmonės gyvenantys šiaurės platumoje geriau jaučia saldų skonį, tuo tarpu atogrąžų gyventojai genetinėmis variacijomis, kurios atsakingos už jautrumą šiam skoniui, nepasižymi.

Genetikos mokslininkai iš Nacionalinio kurtumo ir komunikacijos sutrikimų instituto, Beathesde, Marilande atliko tyrimą. Jame dalyvavo 144 žmonės: europiečiai, azijiečiai bei afrikiečiai. Dalyviams buvo pateikti devyni tirpalai su skirtingu cukraus kiekiu (nuo 0 iki 4 procentų). 4 procentų saldus tirpalas - visiems gerai juntamas ir daugeliui žmonių labai saldus.

Po daugkartinio saldumo testo, mokslininkai apskaičiavo kiekvieno asmens jautrumą sacharozei. Mokslininkai bandė atrasti ryšį tarp rezultatų ir TAS1R3 bei TAS1R2 genų, kurie atsakingi už jautrumą cukrui. Pasirodė, kad daugumoje atvejų, išskyrus du, TAS1R3 genas padėjo atspėti savanorių rezultatus. Taigi, pastarojo geno variacijos tiesiogiai susijusios su saldaus skonio pajautimo stiprumu. TAS1R3 skirtingos genų variacijos būdingos daugeliui europiečių, todėl jie geriau jaučia saldų skonį. Šio geno variacijos taip pat buvo paplitusios tarp Japonijos, Palestinos, taip pat tarp Vidurio Rytų ir Azijos gyventojų. Tyrime dalyvavusiems afrikiečiams buvo nustatytas žemas jautrumas cukrui.

Elena Germanovič
Šaltinis: newscientist.com
Nuotraukos: corbis.com
Meniu.lt informacija


Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną