Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Ryžių sėlenos. Įvertinkite riziką (I)

2008-09-02
Paskelbk savo straipsnį

Naujausių tyrimų duomenimis, ryžių sėlenų produktuose yra per didelis aršeniko kiekis. Aršenikas yra natūrali kancerogeninė (vėžį sukelianti) medžiaga, kuri aptinkama vandenyje visame pasaulyje: Australijoje, JAV ir daugelyje besivystančių valstybių. Ryžių sėlenose, kurios gaunamos poliruojant rudus ryžius, šios medžiagos kiekis yra gana didelis.

Andrew Meharg iš Abedeen universiteto (Didžioji Britanija) su savo kolegomis atliko tyrimą, kurio metu paaiškėjo, jog dviejų kompanijų, kurios dalyvauja pagalbos programose (maisto siuntiniai siunčiami badaujantiems besivystančių šalių gyventojams), produktuose su ryžių sėlenomis yra per daug kancerogeninės medžiagos, todėl Kinijoje bus uždrausta juos vartoti. Visame pasaulyje tik ši šalis turi standartus, kurie nustato, koks kiekis aršeniko yra leistinas maisto produktuose.

Mokslininkas siūlė Europos Sąjungai bei JAV pasekti Kinijos pavyzdžiu ir taip pat įvesti panašius standartus. Prieš tai mokslininkas išsiaiškino, jog baltuose ryžiuose šios medžiagos yra mažiau nei ruduose.

Andrew su kolegomis, atlikdami naują tyrimą, patys pasigamino baltų ryžių: nupoliravo ruduosius ryžius iš Kinijos bei Bangladešo. Paaiškėjo, jog 1 kilograme rudų ryžių yra 0,76 mg neorganinio toksinio aršeniko, taip pat rastas mažas kiekis natūralaus aršeniko, kuris nekenkia sveikatai. Nupoliruotuose ryžių grūduose rasta apie 0,56 mg neorganinio aršeniko. Tuo tarpu ryžių sėlenose šios medžiagos koncentracija siekė apie 3,3 mg kilograme.

Produktai su ryžių sėlenomis
Didžioji dalis „nuodų“ pašalinama kartu su sėlenomis. Deja, buvo sugalvota, kaip šį šalutinį produktą galima panaudoti: auga produktų su ryžių sėlenomis pasiūla. Reklamose teigiama, kad tai labai sveikas maistas, praturtintas vitaminais, antioksidantais, mineralinėmis medžiagomis ir skaidulomis. Pasak gamintojų, ryžių sėlenos – didžiausias pasaulyje nepanaudotas maisto šaltinis, nes kasmet jų susikaupia apie 60 milijonų kubinių tonų. Jos tiesiog išmetamos.

Kai kurios kompanijos iš sėlenų gamina miltus. Juos galima saugoti kur kas ilgiau, pakanka įpilti šiek tiek vandens, ir galėsite mėgautis puikiu maistingu gėrimu. Tokiu būdu buvo padedama tūkstančiams badaujančių vaikų Gvatemaloje, Nikaragvoje, El Salvadore ir kitur. Ateityje pagalbą planuojama teikti Lotynų Amerikoje, Indijoje ir Karibuose. Deja, viskas ne taip gražu, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio. Ryžių sėlenų vartojimas susijęs ir su didesne rizika susirgti vėžiu, bet apie tai skaitykite kitame straipsnyje.

Parengė Elena Germanovič
Šaltinis: NewScientist.com
Nuotraukos: www.sxc.hu
Meniu.lt informacija