Ryžiai virsta auksu

Ryžiai virsta auksu

Ryžiai – pagrindinis maisto produktas beveik pusei Žemės gyventojų, o jų kaina – nuolat auga. Pasaulinės maisto programos vadovė Žoset Širan sako, jog badas jau gresia daugybei pasaulio žmonių, kurie dar prieš pusmetį nežinojo, ką reiškia maisto trūkumas.

Izraelyje ryžių kainos išaugo iki 60-75 %, priklausomai nuo kokybės. Jei anksčiau kilogramas ryžių šioje šalyje kainavo daugiausiai 7,5 šekelio, šiandien kaina išaugo iki 12,5 šekelio. Izraelyje ryžiai neauginami, nes jiems kultivuoti reikia didelio kiekio vandens, tačiau 6,5 milijono gyventojų turinti šalis suvartoja apie 100 tūkst. tonų ryžių per metus. Maža to, kasmet ryžių suvartojimas Izraelyje auga 20 %. Kaip šalies analitikai teigia, nemažą įtaką daro ir emigrantai iš pietvakarinės Azijos dalies. Izraeliečiai maistui vartoja apie dvylika įvairių rūšių ryžių, tačiau patys populiariausi ir tuo pačiu pigiausi yra persiški ryžiai. Visos arabiškos šalys labiausiai vertina šiuos apvaliuosius ryžius.

Izraelio analitikas, profesorius Henrikas Briunsas teigia, jog ryžių trūkumas pasaulyje yra tik pradžia. Jo žodžiais, ryžių trūkumas – tai vienas iš rimtų pasaulinės ekonomikos pokyčių bei rimta problema. Profesoriaus teigimu, beveik 80 % mitybos pagrindo sudaro grūdinės kultūros. Be to, išsivysčiusiose šalyse vis daugiau ir daugiau suvartojama mėsos, pieno ir kiaušinių. Gyvūnai, paukščiai šeriami taip pat grūdinėmis kultūromis – miltais, lesalu. Biokuras taip pat gaminamas iš grūdinių kultūrų, pavyzdžiui, rapso.

Paskutiniu metu dėl pasaulyje jaučiamo ryžių stygiaus daugelio valstybių valdžios ieško būdų, kaip spręsti šią problemą, nes ryžių kaina netrukus bus lygi aukso kainai. Indija ir Vietnamas visiškai neseniai apribojo ryžių eksportą, o štai Jungtinėse Amerikos Valstijose nuo kovo mėnesio pradžios vieno apsipirkimo metu galima įsigyti ne daugiau, negu keturias pakuotes ryžių.

Pagal MIGnews parengė Jolanta Bagurskienė
Nuotrauka: www.worldproutassembly.org; www.flickr.com; www.traveljournals.net
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną