Rūta Mackevičiūtė: „Žinote kaip yra su geromis vietomis? Jos neužsidaro.“

Rūta Mackevičiūtė: „Žinote kaip yra su geromis vietomis? Jos neužsidaro.“

Gyvenime vadovaudamiesi taisykle „kaip pasiklosi, taip išmiegosi“, mes kuriame sau patrauklią aplinką. Drabužiai – vienas gražaus gyvenimo elementų. Todėl nieko nuostabaus, kad prekės ženklo „Coocoomos“ kūrėja Rūta Mackevičiūtė stengiasi ne tik gražiai gyventi, bet savo dienas praturtinti ir skaniu maistu. Koks jis? Ką ji ruošia šeimos stalui – šiame meniu.lt pokalbyje apie maistą.

Skanioji mada: ir kelionėse, ir namie

Neišvengiamai Rūtos norisi paklausti - su kokiu patiekalu ji galėtų palyginti šių dienų madą? Pasak moters, šių dienų mada asocijuojasi su pica: „Joje gali būti visko daug kaip amerikietiškajame variante arba labai apgalvota, estetiška kaip itališkajame. Bet iš esmės, ką apsirengtum, arba ką sugalvotum, viskas yra madinga. Taip kaip picoje - kokius ingredientus įdėtum, beveik visi tiks.“

O kokio skonio yra mada? Ar galima kulinariškai apibūdinti lietuviškąją mada? „Sakyčiau, tai labai tradicinė, nelinkusi labai daug eksperimentuoti virtuvė, kurioje vertinami seni, geri, laiko patikrinti receptai. Žinoma, į ją po truputį veržiasi kitų kultūrų ir skonių apraiškos, tačiau mano kuriamas „Coocoomos“ prekės ženklas yra labai minimalistinis, tikro skonio, kuriame nepripažįstamos jokios priemaišos ar netikri priedai. Kaip ir maiste, taip ir madoje man patinka tikri dalykai, maiste vertinu natūralumą, kokybę, sveiką maistą. Taip ir madoje - man svarbu, kad mano gaminami drabužiai būtų iš natūralių audinių, stengiuosi nenaudoti sintetinių pluoštų, kurie ypatingai teršia gamtą.  Net kalbėdami apie kulinarijos ir mados sąsajas galime sakyti, kad šiedu dalykai koreliuoja tarpusavyje. Kūrėjai įkvėpimo semiasi visur, tai akivaizdu, kad tais įkvėpimo šaltiniais tiek dizaineriui, tiek virtuvės šefui gali tapti tie patys dalykai “, - teigė ji.

Nesuklysime sakydami, kad kelionės gali tapti puikiu įkvėpimo šaltiniu. Su tuo sutinka ir pati Rūta. Kadangi jai patinka įvairus maistas, ji sakosi mėgstanti pavalgyti, todėl Italijos skoniai – vieni mėgstamiausių. „Iš kelionių beveik visada parsivežame tos šalies maisto ir skanėstų, kuriais vaišiname artimuosius. Tik ką grįžome iš Italijos - lagaminas buvo pilnas saliamio, balzamiko.  O štai prancūzai žavi savo subtilumu ir fantazija, beje, jų ruošiamas naminis triušis yra tiesiog šedevras. Be galo patinka japoniška virtuvė ir jos sveikas, žalias maistas. Nežinau, ar galėčiau pasirinkti vienos virtuvės patiekalą“, - teigė ji.

Kulinariniai šeimos ritualai ir kur rasti picos su trumais

Vos metukų dukrą auginanti Rūta su vyru Eduardu kartu prie stalo stengiasi susėsti tiek pietauti, tiek vakarieniauti: „Džiaugiuosi, kad mūsų darbo sąlygos mums tai leidžia. Dažnai gaminame visi kartu, tai daug greičiau gaunasi ir smagiau. Turime keletą savo tradicinių patiekalų, aš gaminu tokį labai lietuvišką bulvių blyną, kurį išmokau iš mamos, Eduardas puikiai moka pagaminti itališkus makaronus arba daugybę kinų virtuvės patiekalų. Renkamės įvairų maistą, gal kiek labiau prijaučiame kinų virtuvei. Stengiamės valgyti namuose, mums patinka geras maistas, patys perkame mėsą, daržoves iš ūkininkų, todėl tikrai jaučiame skirtumą valgydami namuose ir mieste. Tačiau, jeigu renkamės valgyti ne namuose, tai dažnai būna japoniško maisto restoranai arba gera lietuviška virtuvė. Šiaip Viliuje yra tikrai gerų vietų, pavyzdžiui, „Saint Germain“ arba „El Mercado“ ir dar daugelis kitų, į kuriuos užsukame. Pavyzdžiui, picos mes važiuojame valgyti į „Uptown bazaar“, ten su trumais ji tobula“, - šypsojosi moteris.

Mados keičiasi kas sezoną, kiek lėčiau vienas maitinimo vietas pakeičia kitos. Ką apie tai mano Rūta? „Žinote kaip yra su geromis vietomis? Jos neužsidaro. Arba padaro tam tikras klaidas, pavyzdžiui, pradžioje klientus vilioja geru skonio ir kokybės santykiu, vėliau manydami, kad gali kažkur sutaupyti, pradeda kažką prastinti galvodami, kad klientas nepastebės ir taip klientai pradeda nebe ateiti. Esu ne kartą pastebėjusi, kad kai lankiausi restorane kai tik atsidarė, patiekalo skonis ir ingredientai buvo geresni“, - baigdama pokalbį pasakojo Rūta Mackevičiūtė.

Skaniausia interviu dalis – receptas! Rūta Mackevičiūtė sako: „Labai mėgstu gaminti patiekalus, kurie pasigamina greitai. Vienas mano mėgstamiausių patiekalų yra makaronai su pesto padažu.“

Išverdu makaronus, dažniausiai Tagliatelle. Atskirai keptuvėje lengvai pakepinu vištieną su svogūnais ir česnakais, tuomet dedu išvirtus makaronus, pagardinu keliais šaukštais Pesto padažo ir makaronai jau paruošti.

Paprasta, greita ir skanu. Panašiai ruošiu ir makaronus su lašiša/krevetėmis, jas lengvai pakepinu su druska ir pipirais, tuomet dedu vyšninius pomidorus, kuriuos irgi lengvai apkepu, tada pilu grietinėlę ir dar kelias minutes viską patroškinu.

Kristina Šapytė @Meniu.lt

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną