Ruošiant šventinį stalą...

Ruošiant šventinį stalą...

Besiruošiant šventėms visi nori įsigyti geros kokybės maisto produktų. Dabar, kai parduotuvėse siūlomas didžiulis asortimentas duonos, pyrago gaminių, tortų, pyragaičių, kūčiukų ir kitų skanėstų, nesunku pasimesti pasiūlos gausoje. Norint išsirinkti kokybišką ir saugų konditerijos gaminį, kiekvienas pirkėjas visų pirma turėtų perskaityti ženklinimo etiketėse nurodytą informaciją apie gaminio sudedamąsias dalis, tinkamumo vartoti terminą, laikymo sąlygas, gamintoją ir kt. Pirkėjai turėtų nepamiršti, kad tortai su kremų įdarais ar kiti greitai gendantys saldumynai turi būti saugomi šaldytuve. Vertėtų atkreipti dėmesį į tinkamumo vartoti terminus ir pasistengti suvalgyti saldumynus iki nurodyto termino pabaigos.

Visų taip mėgstami kūčiukai dažnai parduotuvių lentynose atsiranda dar gruodžio pradžioje. Tai vienas iš tradicinių šv. Kūčių vakarienės stalo atributų – nedideli, saldūs arba be cukraus, kepti mielinės tešlos gabalėliai su aguonomis. Kūčiukai gali būti valgomi sausi, tačiau dažniausiai pateikiami mirkyti aguonpienyje. Dėl savo receptūros ir gamybos specifikos – tai vienas iš saugiausių, ilgai negendančių kepinių.

Ne tik kūčiukai, bet ir kiti švenčių valgiai turi simbolinę prasmę. Šventinį stalą puošiantys obuoliai simbolizuoja Rojaus medį, be to, tai – skalsos ir laimės simbolis. Žirniai ar pupos simbolizuoja išvaryto iš Rojaus Adomo ašaras, kviečiai – skalsos simbolis, grūdų mišinys – derlingi metai, medus – šviesos ir sveikatos simbolis, kūčiukai simbolizuoja meilės vakarienę arba duonos kepaliuką protėvių vėlėms vaišinti, o žuvis ir silkė – tradiciniai pasninko valgiai.

Kūčių pavadinimas kilęs iš pagrindinio šventės patiekalo pavadinimo – Kūčia. Kūčią gamindavo iš daigintų kviečių, žirnių, pupų, aguonų, riešutų, kanapių. Viską sumaišydavo su medumi pasaldintu vandeniu. Šiuo patiekalu turėjo pasivaišinti visi sėdintys užstalėje – tai sėkmės darbe ateinančiais metais simbolis.

Avižų kisielius – dar vienas senas, tradicinis Kūčių patiekalas, savo skoniu primenantis kreminį pudingą ar pieno drebučius, tik šiuo atveju be želatinos ir krakmolo. Švelnus kisielius su saldžiarūgštėmis spanguolėmis puikiai tinka Kūčių stalui.

Kad pakilios šventinės nuotaikos netemdytų virškinimo negalavimai, šeimininkėms patariame ruošti ne tik skalsius, bet ir saugius patiekalus. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus specialistai pataria:

  • neprisipirkite ir nepriruoškite daugybės maisto, kurio nesuvartojus, teks jį išmesti arba rizikuojant sveikata, valgyti keletą dienų po švenčių;
  • apsiperkant nesirinkite produktų pažeistose pakuotėse. Kad ir kaip skubėtumėt, būtinai atkreipkite dėmesį į etiketėje nurodytą tinkamumo vartoti terminą;
  • greitai gendančius maisto produktus laikykite šaldytuve;

  • žalią mėsą, paukštieną, žuvį, kiaušinius atskirkite nuo kitų produktų. Marinuotą, kepimui paruoštą mėsą laikykite uždengtą šaldytuve;
  • gamindami šventinius patiekalus, laikykitės švaros ir asmens higienos, išplaukite ir nuvalykite įrankius, lenteles ir stalo paviršių, kur buvo dorojama žalia mėsa ar paukštiena; kruopščiai plaukite rankas;
  • nepalikite pagamintų patiekalų ilgiau nei dviem valandoms virtuvės temperatūroje, nes šiltoje patalpoje bakterijos dauginasi ypač greitai.
  • paruoštus patiekalus suvartokite kuo greičiau, o nesuvalgytus laikykite šaldytuve taip, kad jie nesiliestų su termiškai neapdorotais produktais;
  • nevartokite jokių įtarimą keliančių produktų, net neragaukite jų, o išmeskite;

Šventų Kūčių naktį protėvių vėlėms ant stalo palikime tik negreit gendančius produktus, tokius, kaip kūčiukai, duona, džiovinti vaisiai, riešutai.

Švenčių proga Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nuoširdžiai linki gražių akimirkų Jums ir Jūsų artimiesiems!


Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną