Rūkaliams blogo įpročio atsikratyti padės pomidorų sultys

Rūkaliams blogo įpročio atsikratyti padės pomidorų sultys

Japonų mokslininkai nustatė, jog reguliarus pomidorų sulčių vartojimas, užkerta kelią plaučių emfizemos vystymuisi. Tokijaus universiteto Juntendo medicinos mokyklos specialistų (Juntendo University School of Medicine), išvados gautos atlikus eksperimentus su pelėmis ir greitai bus atlikta su žmonėmis. Rezultatai buvo publikuojami žurnale „ American Journal of Physiology-Lung Cellular and Molecular Physiology”.

Tyrimui buvo pasirinktos dvi pelių grupės: įprastos laboratorinės ir genetiškai užprogramuotos greičiau senti. Pastarosios buvo pasirinktos dėl greitesnio plaučių emfizemos vystymosi. Per aštuonias savaites bandomieji griaužikai buvo laikomi tabako dūmų atmosferoje. Viena pelių grupė nuolat buvo girdoma 50 procentų pomidorų sultimis.

Eksperimento rezultatai: „greitai senstančioms“ pelėms išsivystė plaučių emfizema. Visos įprastos pelės pasirodė sveikos. Be to, nesusirgo šia liga ir tos genetiškai pakeistos pelės, kurios reguliarai vartojo 50 proc. pomidorų sultis.

Plaučių emfizema – chroniškas susirgimas, kurio metu išsiplečia plaučių alveolės, pasireiškia tarpalveolinių pertvarėlių sutrūkinėjimai bei atrofija, dėl to sumažėja plaučių audinio elastingumas, kvėpuojamasis paviršius, gyvybinis plaučių tūris ir išsivysto kvėpavimo nepakankamumas. Pagrindinė šios ligos priežastimi pripažintas rūkymas.

Japonų mokslininkai, vadovaujant Kuniaki Seyama nustatė, jog esminis pomidorų sulčių poveikis yra dėl antioksidanto likopeno. Pomidorų sultyse ar padaže šis antioksidantas pats svarbiausias. Pagal savo efektyvumą jis gerokai lenkia vitaminą E - aktyvų „kovotoją“ su laisvaisiais radikalais. Būtent dėl likopeno pomidorai yra raudonos spalvos. Jis, patekęs į organizmą, sumažina vėžio, širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Antioksidantai suteikia apsauginį poveikį organizmui savo gebėjimu slopinti žalingų deguonies radikalų susidarymą – molekulės sukeliančios ląstelių pažeidimą ir žūtį.

„Mes manome, jog likopenas atstato pusiausvyrą tarp oksidantų ir antioksidantų, paveikto mūsų eksperimente tabako dūmais“.

Raminta Skripkaitė
Šaltinis: medlinks.ru
Nuotrauka: inmagine.com
Meniu.lt informacija

2010 04 18

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną