Rudens sezono patiekalų idėjos iš vyriausiųjų virėjų

Rudens sezono patiekalų idėjos iš vyriausiųjų virėjų

Renginys praėjo akimirksniu, lydimas geros dalyvių nuotaikos, kvapnios karštos „Zinzino“ kavos, naudingų tiekėjų prezentacijų, susikaupimo bei diskusijų.

LRVVKA džiaugėsi naujai įstojusiais nariais ir norinčiais ateityje papildyti asociacijos gretas. Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos misijos - dalintis profesinėmis žiniomis ir ugdyti jauną gastronomijos atstovų kartą - poreikis tampa akivaizdus, virtuvės atstovai nori tobulėti, sekti gastronominės mados tendencijas ir tai perduoti savo klientams, t.y. mums, eiliniams restoranų ir kavinių lankytojams. Savo ruožtu lankytojai tampa labiau išprusę ir skatina virtuvių atstovus ieškoti naujų galimybių ir stebinti savo svečius naujais skonių deriniais.
Renginyje savo patirtimi dalinosi profesionalai: Aldona Gečienė, restoranas „Imperial by California Gourmet“, Tomas Rimydis, UAB „Kitas skonis“, ir Darius Dabrovolskas, restoranas „Monte Pacis“. Savo išmonę demonstravo ir naujoji kulinarų karta: Jolanta Gervienė, restoranas „Karpynė“, Evaldas Juška, restoranas „Lauro lapas“, Jevgenij Volkov, viešbučio „Park Inn by Radisson Vilnius“ restoranas, bei kavinės „Linda“ vyr. virėja Jarūnė Dauneckienė ir konditerė Ramutė Selvenienė, pristačiusi ypatingai rudenišką, nuostabaus skonio desertą – morkų krepšelį su vaniliniais ledais, spanguolėmis, ruduoju sirupu („DanSukker“) ir anakardžių riešutais.

Morku_krepseliai_su_vaniliniais_ledaisVisiems sensacinga naujiena tapo juodieji česnakai, išdžiovinti specialia technologija: balti, mums pažįstami česnakai, tampa juodais, pakeičia struktūrą iš traškios į tąsią ir įgauna naujai įvardijamą „penktą“ skonį – umami – saldu, kartu, sūru, rūgštu – visi skoniai telpa viename produkte. Juoduosius česnakus pristatė mūsų kaimynas iš Latvijos Ojars Eglitis, atstovaujantis įmonę „Garlic Group“ SIA, Latvija.

Puodelis karštos kvapnios kavos sukuria bendravimą

Renginio svečiai buvo pasitikti vaniliniais ir šokoladiniais dar šiltais ir ypač lengvai paruošiamais keksiukais, iškeptais iš aukščiausios kokybės AB „Kauno Grūdai“ miltinių mišinių. Keksiukus kepė ir rūpinosi jų grožiu Tomas Meištininkas, restorano „Siesta“ virėjas. Visus svečius nepakartojamo skonio „Zinzino“ kava vaišino Rytis Zaleskis, šios kavos atstovas Aukštaitijos regione. Prie kavos puikiai tiko iSi sifone paruošta saldinta grietinėlė, kuria pasirūpino „Sangaidos“ atstovai.
Siurbčiodami ne pirmą puodelį gardžiosios kavos, renginio dalyviai išklausė  UAB „Jokado projektai“ atstovės, Justinos Zigmantienės, naudingos prezentacijos apie naujos kartos audinį „Tencel“, iš kurio siuvami puikūs tiek savo kokybe, tiek dizainu darbo drabužiai virtuvės darbuotojams.

Užkandžiai ir desertai - virtuvės šefo vizitinė kortelė
Jarūnė Dauneckienė, kavinės „Linda“ vyr. virėja, pagamino šaltą užkandį vištienos krūtinėlę su sparneliu, dar vadinamą „Supreme“, rudens gėrybių pagarduose su mangu ir anakardžių riešutais. Užkandžiui „Supreme“ parūpino ir visus svečius jos kvietė paragauti AB „Vilniaus paukštynas“.
Jolanta Gervienė, restorano „Karpynė“ gamybos vadovė, visus vaišino vieno kąsnio užkandžiu - keptos anties krūtinėle su daržovių ristiniu ryžių lapuose, papuoštu sezamo sėklomis, žirnių daigais ir pagardintą slyvų padažu. Jolanta smulkiai nupasakojo ir pademonstravo UAB „Reaton“ vežamų ryžių lapų gaminimo galimybes. Kepta anties krūtinėlė – dar vienas labai reikalingas ir patogus bei greitas naudoti  „Reaton“ produktas, gelbstintis šefus darbuose. Kaip ir ožkos sūris „Rulo de Cabra” - gurmanams skirtas produktas, kurį savo patiekale panaudojo Aldona Gečienė ir pasiūlė jį ragauti pakeptą iki auksinės plutelės, su duonos traškučiu, apteptu juodųjų česnakų tyre. Šefė užkandį papuošė saulėgrąžų daigais.

Ozkos_suris_su_juodais_cesnakais_ir_duonos_traskuciais_Aldona_Geciene
Ojars Eglitis, „Garlic Group“ SIA atstovas iš Latvijos, papasakojo juodųjų česnakų gamybos procesą, pristatė skonines savybes ir neribotas panaudojimo galimybes, padėkojo mūsų virtuvės šefams už įdomius patiekalus.
 Tęsdamas svečio prezentaciją, jaunas Lietuvos šefas Evaldas Juška, restoranas „Lauro lapas“, pagamino „umami“ skonio ledus „juodojo česnako ir klevų sirupo šaldytą orinį putėsį su vaniliniu kriaušių kremu, obuolių sidro tyre, skrudintais riešutais su imbieru bei petražolių morengu”. Evaldo kasdieninis darbo įrankis virtuvėje jau keleri  metai yra iSi sifonas („Sangaida“), jo šefas nepaleidžia iš rankų, kai tik suprato visas jo teikiamas naudas ir patogumą naudoti kuriant kasdienius  ir išskirtinius patiekalus. Sifone paruoštą juodojo česnako ir klevų sirupo putėsį Evaldas atšaldė naudodamas skystą azotą.

Karšti patiekalai – šventės akcentas


Virtuvės šefas Darius Dabrovolskas kūrė karštą žuvies patiekalą - nilinį ešerį su morkomis, žirneliais, agurkais ir vėžiagyvių padažu. Darius pristatė dar vieną „Reaton“ įmonės produktą - nilinį ešerį, kurį gardino su „Millac Gold“ grietinėlės padažu bei Pasta Basilico „Santa Maria“ prieskoniais. Paminėjo įvairias lietuviškų daržovių panaudojimo galimybes.

Nilinis_eserys_su_morkomis_agurkais_veziagyviu_padazu_Darius_Dabrovolskas

Gamybos vadovas Jevgenij Volkov stengėsi sukurti išskirtinį skonį, todėl paruošė vištienos „Confit“. Šiam patiekalui virtuvės šefas panaudojo AB „Vilniaus paukštynas“ vištienos šlauneles su kaulu, lietuviškai dar vadinamas „Gulbelėmis”, kurios  buvo verdamos ančių taukuose, o patiektos  su juodaisiais lęšiais, voveraitėmis, moliūgų kremu bei aviečių padažu. Jevgenij patiekalą skanino „Santa Maria“ apelsinų, 5 rūšių pipirų ir vištienos prieskoniais.

Šefas Tomas Rimydis visus vaišino gurmaniška burgundiškų sraigių filė sriuba ir baltais sraigių ikrais, pagardintais žaluma, patiektais ant traškučio. Gamindamas patiekalą Tomas paruošė iSi sifone sraigių kremą, kurį patiekė taurėje. (žr. titulinę nuotrauką)

Misija įmanoma - kelti kulinarinį visuomeninio maitinimo lygį
LRVVKA dėkoja metiniams rėmėjams (www.lrvvk.lt) už galimybę skleisti reikalingas kulinarines-konditerines žinias bei perteikti vertingą praktinę patirtį virtuvėje.
Renginio metu UAB „Manjana“ pristatė praktiškus higienos sprendimus nedidelėms virtuvėms: išsamiai papasakojo apie siūlomus produktus, naudojimo instrukcijas ir dokumentaciją.
AS „Santa Maria“ pasirūpino prieskoniais prie žuvies, vištienos patiekalų bei vaišino originaliais „World-To-Go“ padažais, kurių sudėtyje yra daržovių gabalėlių. Visus cukraus produktus: vanilinį cukrų, rudąjį cukrų, šviesųjį ir rudajį sirupus, cukraus pudrą dovanojo „DanSukker“ įmonė. Patiekalai buvo puošiami R. Grajausko įmonės „Daiginta“ želmenų daigais. „Promo Cash&Carry“ parūpino visus būtinus produktus patiekalų gamybai: riešutus, kiaušinius, sviestą, aliejų, vaisius. UAB „Litbana“, kaip ir kiekvieną LRVVKA renginį, aprūpino daržovėmis ir uogomis.

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną