Robotas kavos degustacijai (svetur)

Robotas kavos degustacijai (svetur)

Mokslininkai išrado robotą, kuris analizuoja ir nustato kavos skonį kaip ir tikri šio gėrimo ekspertai. Prognozuojama, kad netolimoje ateityje šie robotai galutinai pakeis žmones, kurie yra atsakingi už nekintamą kavos skonį ir kokybę.

Šį įrengimą išrado šveicarų mokslininkai. Jų darbui vadovavo daktaras Christian Lindinger. Anot mokslininkų, šis robotas beveik taip pat tiksliai kaip žmogus gali atpažinti šviežiai užplikytos kavos skonį. Šio tyrimo detalės išspausdintos „Analytical Chemistry“ žurnale.

Tokio tipo analizę atliekantys įrengimai yra labai vertingi kavos pramonei, kuri orientuota į masinę gamybą. Ypač svarbu palaikyti nekintamą kokybę ir skonį, siekiant pritraukti ir išlaikyti vartotojus – būtent tai dažnai ir nulemia prekės ženklo sėkmę. Iki šiol kavos kompanijos įdarbindavo ekspertus, kurių skonis ir uoslė labai išlavinti. Kaip žinia, tokių žmonių nėra daug, todėl jų išlaikymo kaštai išties nemenki. Būtent dėl šios priežasties bendrovės, dirbančios maisto pramonėje, jau ilgą laiką atlikinėjo tyrimus ir eksperimentus, siekdamos išrasti kavos analizę atliekantį įrengimą, kuris vienodai tiksliai kaip ir žmogus galėtų nustatyti kavos skonį ir aromatą.

Pirmiesiems šį tikslą pavyko įgyvendinti šveicarams. Jie sukūrė automatinę sistemą, skirtą kavos kokybės testavimui. Įrengimo veikimo principas nėra paprastas – naudojama labai jautri analitinė technika – masinė spektroskopijos PRT-MS versija. Įrengimas veikia nenutrūkstamo stebėjimo režimu: jis pastoviai tiria kavos aromatą, analizuodamas lakiuosius junginius, kurie kyla nuo šviežiai užplikyto kavos puodelio.

Toliau duomenys analizuojami kompiuterinėje duomenų bazėje: parametrai iš spektrometro lyginami su skonio įspūdžiais, kuriuos patyrė tą patį mėginį ragavę tikrieji, gyvi kavos ekspertai. Atitinkama kompiuterinė programa leidžia koreliuoti gautus kavos cheminius junginius su atitinkamais testuotojų kvapų ir skonio potyriais. Kitaip tariant, stengiamasi kuo tiksliau perkelti gyvo žmogaus jutimus ragaujant kavą ir vertinant jos kokybę į skaitmeninį lygmenį, todėl, remiantis vien cheminių junginių analize, kurie sklinda nuo espresso puodelio, kompiuteris gali nustatyti kavos aromatą ir skonį.

Anot daktaro Christiano Lindingerio, robotui reikia vos kelių minučių atlikti pilną kavos analizę. Taigi kontroliuoti kavos kokybę ir skonį pramoniniu lygmeniu bus kur kas lengviau. Kai kurie mokslininkai tikina, kad ateityje atsiras kavą plikantys automatai, kurie derins jos skonį pagal pavienių klientų pageidavimus.

Parengė Elena Germanovič
Šaltinis: onet.pl
Nuotrauka: retreatnyc.com
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną