Restorano „Esse“ virėjų komandos įspūdžiai iš Austrijos (II dalis)

Restorano „Esse“ virėjų komandos įspūdžiai iš Austrijos (II dalis)

„Vinothek“ rūsys – rojus vyno mėgėjams. Sumokėję už taurę simbolinį 13 eurų mokestį, galite ragauti beveik visų Austrijos vynų – nuo nedaug kainuojančių iki labai brangių... Po vynų degustacijos „Esse“ komanda patraukė į Steirerland regioną, kuris ribojasi su Slovakijos siena. Šiame etape kelionės tikslas buvo Wohlmuth vyno ūkis. „Esse“ restoranas bendradarbiauja su šiuo vyndariu: užsukę galite paragauti 8 raudonųjų, 14 baltųjų bei 1 rožinio vyno rūšių.

Wohlmuth vyno gamintojas taip pat turi nuosavą restoraną. Čia „Esse“ virėjų komanda atliko dviejų dienų stažuotę: „Iš pradžių buvo sunku susikalbėti, bet antrą dieną supratome vienas kitą ir be žodžių. Pirmą dieną mokėmės, o antrą dieną jau patys ruošėme patiekalus restorano svečiams. Sužinojau daug naujų dalykų, kuriuos tikiuosi pritaikyti ir Lietuvoje: išmokome paruošti prie vyno tinkančius patiekalus, kad maisto ir vyno derinio skonis būtų puikus. Virėjas turi išmanyti apie vynus – atpažinti vynuoges, žinoti jų skonį. Buvo labai įdomu stebėti šio restorano virtuvės darbą ir patiems dalyvauti – net mūsų vyno specialistas įsitraukė į maisto gaminimą. Čia viskas daroma su šypsena, atsidavimu, didžiule meile, įkvėpimu bei kūrybiškumu, todėl kulinarinis menas pirmiausia teikia pasitenkinimą – tai erdvė improvizacijai. Taip pat maisto tiekimo kontrolė restoranui nėra tokia griežta kaip Lietuvoje: nuėjęs į daržą, virtuvės šefas gali nuskinti pomidorų kekę, moliūgą, išsirinkti prieskonių, kurie auga ant Alpių šlaito. Vaizdai tiesiog užburia, saulės išbučiuotos daržovės bei vynuogės net kvepia kitaip. Prieskonių daržai labai sužavėjo – kiekvieną dieną švieži ant stalo. Taip pat laisvai galima pirkti daržoves ir vaisius iš ūkininkų – mūsų šalyje reikalingos licencijos, leidimai ir kita.“, – pasakojo Kristina.

Paklausus, ar skiriasi restoranų lygis Lietuvoje bei Austrijoje, moteris tęsė: „Kaip ir visur, Austrijoje yra įvairių restoranų, tačiau aukštos klasės maitinimo įstaigose aptarnaujantis personalas bei vyno specialistai pasižymi aukšta kompetencija – lietuviams tikrai yra kur tobulėti. Ten gerbiamas kiekvienas klientas – priimamas kaip draugas bei svečias, jam skiriamas atitinkamas dėmesys – padavėjas išmano bei gerbia savo darbą. Tuo tarpu someljė pasiūlo geriausius maisto bei vyno derinius – juos galima drąsiai ragauti ir pasitikėti siūlomo vyno bei maisto parinktu deriniu, nes jis yra geriausias. Dažniausiai prie vyno ūkio yra ir restoranas – viskas šeimos verslas. Pluša visi šeimos nariai, todėl jaučiasi daugiau atsidavimo – jų darbas ir požiūris į jį įkvepia. Manau, kad sužinojome bei pamatėme daug, o tai skatina tobulėti“, – užbaigė Kristina.

Dar viena gera žinia – visi „Esse“ restorano gerbėjai netrukus galės lankytis restorane, kuris atidaromas labai patogioje vietoje – pačiame centre. Lapkričio viduryje Gedimino pr. 50 , prie „Vagos“ knygyno duris atvers naujas „Esse“ restoranas. Išlaikomos tradicijos: restoranas kuriamas bohemiškose vietose. Pirmasis, esantis prie Rusų dramos teatro, nuo šiol aptarnaus tik teatro lankytojus, taip pat čia galima bus užsakyti banketus ar furšetus. Tuo tarpu restoranas Gedimino prospekte nustebins novatoriškomis idėjomis: kartu veiks ir specializuota vyno bei delikatesų parduotuvėlė, kurioje kainos bus tikrai prieinamos – galėsite įsigyti mėgstamo vyno, prie kurio bus siūlomos priderintos užkandėlės, todėl galėsite surengti mažą gurmanišką šventę namuose ar kitoje vietoje. Naujas restoranas pasiūlys atnaujintą valgiaraštį bei padegustuoti naujų vynų. Jaukus stilingas interjeras leis atsipalaiduoti bei mėgautis kiekviena akimirka: galėsite prisėsti vienoje iš dviejų salių bei paragauti dienos/verslo pietų ar vakare užsukti romantiškos vakarienės. Mėgstantys skaityti knygas, restorane ras vietos ir šiam malonumui, liks užsisakyti tik kavos su desertu ar vyno taurę. Restorane bus organizuojamos degustacijos, pristatomi nauji patiekalai, vynai, maisto bei vyno deriniai, gurmaniški delikatesai, atvežti iš užsienio ar pagaminti restorano meistrų. Laukiame Jūsų...

Elena Germanovič

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną