Restorano apžvalga: „Selfish Bistro”

Restorano apžvalga: „Selfish Bistro”

Ar dažnai save lepinate? Ar dažnai būnate savanaudiški kitų atžvilgiu ir visą dėmesį skiriate tik tam, ko norite patys? Šiandien aš savanaudė ir pasiruošusi išbandyti šį tą naujo. Žingsniuoju viena svarbiausių centrinių gatvių Vilniuje ir prieinu restoraną, kurį jau senokai troškau aplankyti. Selfish Bistro visus Vilniaus gatve žengiančius kviečia vitrinoje dailiai sudėliotais jūros gėrybių kiautais bei šampano buteliais.

Įėjus vidun pasitinka gilios jūros mėlynumo bei austrių kiauto pilkumo atspalviai ir lengva, elegantiška muzika. Vos įėjus su šypsena pasitinka padavėja ir pasiūlo atsisėsti. Vietos vakarui nebuvome rezervavę, tačiau anksčiau atėjusios radome ir kur įsitaisyti. Aš, mano vakaro kompanija ir beveik tuo pačiu metu kaip mes atėjusi porelė, esame pirmieji restorano klientai šį vakarą. Džiaugiamės, kad atėjome čia tiesiai po darbo – pasinaudosime viliojančiu pasiūlymu – dvi austrės ir dvi taurės putojančiojo – už vieno kainą.

Vieną patiekalų, dėl kurio čia atvykome, jau paminėjau (austrės), taigi, galima suprasti, kad kalba eina apie jūros gėrybių restoraną. Šiandieną degustuosime restorano Selfish Bistro patiekalus. Jau restorano pavadinime užšifruota tai, kad čia – jūros gėrybių restoranas (angl. sell – parduoti, fish – žuvis), pavadinimą taip pat sudaro žodis selfish, reiškiantis savanaudis. Bistro tarytum kviečia daryti tai, ko išties nori. Šiuo atveju, mėgautis puikios kokybės jūros gėrybėmis.

Nors austrės bei šampanas asocijuojasi su nekasdiene prabanga, tačiau restorano idėja yra žmonėms suteikti galimybę tiesiog įprastą vakarą užeiti ir pasimėgauti šviežiomis midijomis, ikrais, krabu, tunu, lašiša, aštuonkoju bei kitais įvairių žuvų patiekalais. Čia nėra baltų staltiesių, žvakių ir prabangos įspūdį kuriančių interjero detalių, todėl restoranas vadinamas bistro.

Padavėja iškart papasakoja apie kiekvieną vakarą darbo dienomis 17-18 valandomis galiojančią akciją, kuri yra puikus pasiūlymas norint paskanauti šviežių austrių iš Prancūzijos, Pietryčių bei Šiaurės Airijos – siūlomi 5 delikatesų variantai už pusę kainos. Specialus pasiūlymas galioja visoms austrėms, išskyrus meniu pateiktas antrąsias bei paskutiniąsias. Pasikliaudamos padavėjos rekomendacijomis renkamės trijų skonių austres. Pirmosios – Šiaurės Airijoje auginamos vidutinio mėsingumo austrės pavadinimu Sentinelle N3. Austrė vidutinio dydžio, kartu su ja prarytas sūrus jūros vanduo primena atostogas prie jūros. Antrosios ragautos nuo gimimo Bretanijos regione auginamos austrės pavadinimu Kys Marine N3. Iš Prancūzijos kilusios austrės šiais metais pripažintos geriausios šioje šalyje. Suvalgiusi juntu saldoką anskonį, tačiau pirmoji man skanesnė. Trečioji ragauta austrė yra Prancūzijos kilmės, didelė ir sultinga Fine de claire N1 austrė. Prisipažinsiu, austres ragavau pirmąjį kartą ir po jo nepatapau didelė jų gerbėja, tačiau labai patiko visas jų valgymo ritualas – lėtas, įsimintinas ir puikiai nuteikiantis procesas. Visos austrės patiekiamos atidarytos, išdėliotos ant ledo, kuriame ir kelios skiltelės citrinos.

Po austrių degustacijos ant mūsų stalo keliauja virtos jūrinės sraigės (€7). Sodriai tamsios spalvos dubenėlyje suskaičiuoju dvylika naminiu aioli padažu įdarytų sraigių, šalia dubenėlio patiekiama gardžiai skrudintos čiabata duonos riekelė. Nors padažo skonis buvo puikus, tačiau sraigės man pasirodė kiek guminės.

Toliau ragausime silkę. Nesu silkės mėgėja, tačiau teko apie šią girdėti nemažai gerų žodžių. Silkė nėra visiems įprasta, tai – Matjes silkė, restorano meniu randama ,,nebučiuotos” silkės užkandžio pavadinimu (€7). Ši žuvis nuo įprastų skiriasi tuo, kad tai yra dar neneršusi silkė – ji yra kone dvigubai riebesnė (puikus omega-3 riebalų rūgščių šaltinis), žuvies filė be galo švelnaus skonio ir tekstūros – rodos, nereikia net kramtyti. Ji negardinama jokiais pagardais, valgoma žalia, kartu patiekiami ridikėliai, jūros šparagai, juodos duonos griežinėliai bei naminiai raudonųjų svogūnų džemas ir majonezas. Patiekimas estetiškas, o skonis nuostabus. Niekada negalvojau, kad silkė gali būti tokia skani.

Trečiasis šiandienos patiekalas – keptas ispaniškojo aštuonkojo čiuptuvas (€18). Dvi rausvo čiuptuvo juostos patiekiamos su patiekalą spalvomis ir skoniu papildančiu daržovių: pankolio, jūros šparagų ir padron pipirų garnyru, čiuptuvas lėkštėje patiektas ant mėlynųjų bulvių piure. Aštuonkojis ne guminis, jo tekstūra gardžiai suderėjo su traškesniais pipirais ir gaiviu padažu, patiekiamu kartu. Panašus patiekalo variantas yra užkandžių skiltyje – aštuonkojo ir bulvių užkandis – šį ketinu ragauti antrojo apsilankymo metu, bus įdomu palyginti skonio, porcijos dydžio ir kainos atžvilgiu.

Vakaro pabaigai – midijos. Jų porcija lankomame bistro yra vienas kilogramas, midijos patiekiamos su gruzdintomis bulvytėmis ir majonezo-garstyčių padažu. Selfish Bistro jas ruošia 6 galimais būdais: a la mariniere (lengvas tradicinis žuvies sultinio ir balto vyno padažas), a la creme (tradicinis balto vyno ir grietinėlės padažas), marokietiškai (harisos ir pomidorų padažas), itališkai (baltojo vyno ir grietinėlės padažas), belgiškai (juodo stauto, grietinėlės ir medaus padažas), tailandietiškai (kokosų pieno ir raudonojo kario padažas). Iš nemenko paruošimo būdo asortimento mes pasirenkame pastarąjį – midijas tailandietiškai. Midijų padažas labai gardus – lengvas aštrumas persipina su kokosų pieno ir laimo skoniu bei kitais ingredientais, kuriuos sujungus gaunamas tobulas padažas midijoms.

Selfish Bistro – jaukus jūros mėlio bistro, įsikūręs vienoje pagrindinių Vilniaus miesto gatvių. Restorane galima mėgautis įvairiomis jūros gėrybėmis – pradedant tokiais delikatesais kaip austrės ir midijos, baigiant aštuonkoju ir nebučiuota silke.

Skaičiai: 6 austrės (Sentinelle, Kys Marine, Fine de Claires) – €9,5 + 2 taurės vyno Cremant de Loire Brut €6,5 + Matjės silkės užkandis €7 + Sraigės burgundiškai su čiabata €9 + Aštuonkojo čiuptuvas €18 +Tailandietiškos midijos €16 =  €66

Interjeras: Stilingame interjere dominuoja tamsūs jūros atspalviai, pagyvinti natūralaus medžio, šiltos spalvos metalo detalėmis, veidrodžiais ir šmaikščiomis frazėmis ant sienų. Įėjus į restoraną pakliūvame į pirmąją salę iš kurios galima eiti tolyn ir pakliūti į kitą. Atsisėsti galima ir lauke, šalia šurmuliuojančios Vilniaus gatvės. Savaitės pabaigoje ar savaitgaliais patartina rezervuoti staliuką, kadangi restoranas labai greitai užsipildo jūros gėrybėmis besimėgaujančiais žmonėmis. Vertinu 5/5.

Aptarnavimas: Personalas tiek pasitiko, tiek išlydėjo su šypsena. Profesionaliai parekomenduoti patiekalai ir papasakotos istorijos apie tai, kokias austres valgėme ir kodėl silkės užkandis vadinamas nebučiuotos silkės užkandžio vardu. Personalas malonus ir profesionalus  – 5/5.

Maistas: Meniu galima rinktis iš 7 austrių, 6 midijų, 3 kitų jūros gėrybių (jūrinės sraigės, raudonieji ketos ikrai, raudonasis karališkas krabas), 7 šaltųjų užkandžių (menkės kepenėlių užkandis, aštuonkojo ir bulvių užkandis, tuno tartaras ir kt.), 2 salotų, 3 karštųjų užkandžių, 3 sriubų, 7 pagrindinių patiekalų (juodieji spaghetti su tunu ir midijomis, virta lašiša, tuno kepsnys, jautienos antrekotas su jūros gėrybėmis ir kt.) bei 3 desertų. Puiki vieta jūros gėrybių mėgėjams, kadangi patiekalų pasirinkimas tikrai nemažas. Ypatingai geras emocijas kelianti patirtis degustuojant austres ir Matjes silkę. Austrių sugrįšiu norėdama malonaus ir įdomaus ritualo, silkės užkandžio skonis nepamirštamas, o ką kalbėti apie kitų patiekalų ir jų variacijų gausą – 5/5.

Bendras įvertinimas: 5/5

Agnė Lukoševičiūtė @Meniu.lt

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną