Restorano apžvalga: „​ ​Nüman”

Restorano apžvalga: „​ ​Nüman”

Vis dažniau apie laikinąją sostinę – Kauną – išgirstu gerų žodžių. Gražėja ne tik gatvės, atsidaro ne tik naujos bendradarbystės erdvės, statosi ne tik nauji pastatai ir gyvenamieji butai. Kaune daugėja ir naujų ar atsinaujinančių gastronominių vietų, kurias, draugai bei pažįstami, tikina, verta aplankyti. Viena tokių vietų yra neseniai po atsinaujinimo duris pravėręs restoranas Kauno senamiestyje – „Nüman”.

Anksčiau veikęs tik degustacinių vakarienių principu, nuo šiol restoranas jau su a la carte plačiai atveria duris antradieniais-šeštadieniais, nuo 16 valandos iki pat vidurnakčio! Apie restoraną rašoma, kad jame dominuoja ,,sezoninė skandinaviško DNR virtuvė, paįvairinta skoniais iš viso pasaulio”.

Restorano pavadinimas „Nüman” – aliuzija į visai netoliese tekantį Nemuną, o ir pats restoranas yra įsikūręs to paties pavadinimo gatvėje. Girdėjus daug gerų žodžių bei žinant restorano nuopelnus (2017 metais laimėjo trečiąją vietą geriausių Lietuvos restoranų rinkimuose, tais pačiais metais pripažintas taip pat trečiosios vietos nugalėtoju geriausių Baltijos šalių restoranų rinkimuose), tikėtasi labiau įpareigojančios atmosferos, tačiau lengvas, šviesus ir jaukus skandinaviško stiliaus interjeras maloniai nudžiugino.

Naujajame a la carte, kuris pagal sezoniškumą turėtų keistis gruodžio-sausio mėnesiais, randami tokie patiekalai kaip jautienos tartaras su lauro lapų sviestu, Pastrami su duona, krienais ir ridikėliais, kiaulės žandų spurgos su grybais, su petražolių šaknimis patiekiama elniena, giroje marinuota putpelė ar topinambų ledai. Renkantis patiekalus gelbsti profesionalus personalas, kuris pateikia informaciją ne tik apie ingredientus, tačiau ir geriau supažindina su patiekalų gamybos procesais.

Vakarienės pradžiai pasirenkame grybais, kiaušinio tryniu, česnaku ir šalaviju pagardintą moliūgų sultinį. Užsisakius sužinome, kad sultinys ruošiamas visą moliūgą talpinant į orkaitę – tokiu būdu išgaunamas itin intensyvus sultinio skonis. Prieš akis patiekiamas dubenėlis su jo viduje esančiais sriubos ingredientais, kurie svečių akyse užpilami rudeniškai kvepiančiu sutiniu. Netikėta tai, kad sultinys turėjo saldumo skonį, kuris patiekalą intriguojančiai papildė.

Gardžiuojantis sriuba vaišinomės ir restorano kepama šviežia duona, patiekiama kartu su sutrintomis ramunėlėmis apibarstytu degintu naminiu sviestu. Neįtikėtinai švelnus duonos skonis ir lengvai sūrstelėjęs degintas sviestas – puikaus skonio kombinacija.

Po sriubos ant stalo keliauja žydiškosios kilmės Pastrami su juodąja duona, krienais, ridikėliais ir krapais. Pastrami – sūdyta, šiek tiek parūkyta, labai plonai pjaustyta aukštos kokybės jautiena. Mėsa verdama garuose, dažnai gardinama garstyčių padažu ar įvairiomis žolelėmis. Pastrami patiekiama sumuštinio pavidalu – atsvarą spalvai suteikiančioje baltoje lėkštelėje patiekiama vietoje kepama juodos duonos riekelė, apklota aukščiau minėta jautiena bei puošta gaiviais ridikėliais ir krapais. Tiek duona, tiek mėsa švelnios konsistencijos, mėsa tarsi tirpstanti burnoje.

Kol skanaujame patiekalus, su specialiu stovu prie mūsų prieina padavėjas – užsisakėme V60 kavos, kuri ruošiama čia pat, prie mūsų akių. Kava ruošiama iš Papua Naujojoje Gvinėjoje išaugintų kavos pupelių. Vandeniu užpilama malta kava per kūgio formos piltuvėlį ir ploną filtrą filtruojama į ąsotėlį iš kurio kava keliauja mums į puodelius. Padavėjas tikina, kad kavos filtravimas šiuo įrankiu ir metodu užtikrina grynesnį ir švaresnį kavos skonį. Išties, kava švelnaus skonio, mano taip nemėgstamas kartumas vos juntamas.

Sekantis patiekalas – kartu su grybais patiekiamos kiaulės žandų spurgos. Nors asmeniškai pavadinimas nesuskambėjo labai gardžiai, tačiau masino išmėginti. Patiekiamos kelios iš pažiūros įprastos spurgos, tačiau kartu su patiekalu nuvilnija ir gardus grybų padažo kvapas. Spurgos patiekiamos jas valgyti rankomis. Iš išorės traški spurga viduje užpildyta minkštos konsistencijos neriebia mėsa. Patiekalas gardus, tačiau spurgos buvo kiek per aštrios.

Pagrindiniam patiekalui pasirinkome putpelę, patiekiamą kartu su grikiais, pastarnokais, kopūstais, gira. Šį patiekalą nusprendėme ragauti dėl putpelės bei giros kombinacijos. Užsisakius puikiai patariantis padavėjas pasakoja apie tai, jog gira gaminama iš vietoje kepamos duonos kraštelių, o jau išgautoje giroje kepama ir pati putpelė. Štai prieš mus patiekiama estetiškai kopūstais ir pastarnokais žaliuojanti lėkštė, ant kurių patiektas ir pats dailiai blizgantis paukštis. Nors putpelės mėsa pati iš savęs yra gan kieta, tačiau ši puikiai išlaikyta sūryme – mėsa švelnaus skonio, lengvai atsiskirianti nuo kaulo, kopūstai traškūs, o po mėsa patiekiami grikiai itin gardūs.

Vakaro pabaigai – nealkoholinio lengvai salstelėjusio skonio Duche de Longueville sidro taurė ir topinambų ledai. Ledai puošti topinambų traškučiu, patiekiami kartu su obuolių tyre ir riešutais. Ledai rieboki, tarsi gaivus grietinėlės kremas – kartu su rūgščiais obuoliais puiku atsvara lengvam ledų saldumui. Traškutis kartu su kremu tiesiog tirpsta burnoje.

„Nüman” restoranas – puikiai įvertintas tiek mūsų šalyje, tiek už jos ribų, kviečia į įsimintiną pojūčių kelionę. Nuo degustacinės fine dining krypties restoranas perėjo į komfortiškesnę, sezoniškumu paremtą a la carte versiją.

Skaičiai: Moliūgų sultinys  €6 + Pastrami €12 + Kiaulės žandų spurgos €6 + Putpelė €18 + Topinambų ledai €5 + Kava V60 dviems €6 + Dvi taurės Duche de Longueville sidro €8 = €61.

Interjeras: Neperkrautas nereikalingomis detalėmis – skandinaviškai lengvas ir gaivus. Gyvi spygliuočiai ir pastelinės spalvos ramina, suteikia jaukumo pojūtį. Vertinu 5/5.

Aptarnavimas: Draugiškas ir neįpareigojantis, tačiau profesionalus. Girdėjome istorijas apie maisto gamybos procesus, aptarnautos buvome laiku ir vietoje, juntamas visapusiškas dėmesys svečiui. 5/5.

Maistas: Estetiškas patiekimas ir patiekalų išpildymas. Rudeniu kvepiantis moliūgų sultinys, neįtikėtinai gardi naminė duona ir burnoje tirpstantis Pastrami – tai, kas išlieka mano atsiminimuose iki sekančio karto – 5/5.

Bendras įvertinimas: 5/5.

Agnė Lukoševičiūtė @Meniu.lt

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną