Restorano apžvalga: „Galo do Porto”

Restorano apžvalga: „Galo do Porto”

Svečios šalys, nepažintos kultūros, tradicijos ir kvapą gniaužiantys potyriai. Kelionės stipriai praplečia mūsų akiratį ir pripažindami kultūrinius skirtumus neretas pradedame tapti pasaulio piliečiais. Kol planuojame mūsų laukiančias keliones, galime pradėti joms ruoštis būdami dar namuose – susidėlioti maršrutus ar paragauti tai, ką geriausio gali pasiūlyti norimos aplankyti šalies tradicinė virtuvė. Kol dėliojuosi savo kelionės maršrutą, keliauju į Portugalų restoraną Vilniaus senamiesčio širdyje – „Galo do Porto”.

Interneto plotmėje restoranas pasakoja unikalią istoriją apie Vilniuje kadaise gyvenusį budelio pavainikį sūnų Jaunutį, gyvenusį sunkų gyvenimą ir nusprendusį pabėgti. Netikėtai atsidūręs Portugalijoje, jos plačiuose vandenynuose plaukiojančiame laive patampa puikiu virėju. Ilgainiui visoje šalyje tapęs pripažintu šefu pasiilgsta gimtinės ir su šeima traukia gimtinėn, kur nusipirkęs taverną, ypatingais portugališkais patiekalais viliojo visą Lietuvos aukštuomenę. Istorijos audrų neišlaikiusi taverna nugrimzta užmarštin, tačiau ypatinga patiekalų receptūra senos močiutės, Jaunučio proproproanūkės dėka, atgimsta dabar gyvuojančiame „Galo do Porto” restorane. Restorano pavadinimas reiškia „uosto gaidelis” – čia galime rasti sąsają su restorano atsiradimo istorija, anot kurios tokį Jaunutis įteikė gretimo vienuolyno abatui Pranciškui, klaususiam visų Jaunučio pasakojimų apie patirtas klajones Portugalijoje. O tradicinių molinių gaidelių restorano interjere gausu – jis puikuojasi netgi restorano logotipe.

Į šį restoraną nukeliauti norėjau jau seniai, tačiau pavyko tik iš trečiojo karto – įprastos dienos vakare užėjus nebuvo laisvų vietų, už kelių dienų iš ryto pasiskambinus į restoraną norimu laiku taip pat nebuvo laisvų stalelių. Trečiasis kartas buvo laimingas. Vos užėjus į restorano teritoriją mane pakeri vidinis kiemelis, kurio skliautas dengtas įvairiaspalviais skėčiais. Viduje pasitinka rami smagi nuotaikinga muzika, lengvas atsipalaidavusių žmonių šurmulys bei unikaliais akcentais nukabintos balintos sienos. Kiek uždaresnėje salėje, į kurią palydi administratorė, stebina šviestuvo variantas – prabangiai atrodantis aukso spalvos paveikslo rėmas įremina ne tik erdvės apšvietimo centrą, tačiau jo viduje sukabintos vyno taurės – labai originalu. Sienos puoštos Portugalijos vaizdiniais ir kitais akcentais.

Restoranas kviečia ragauti autentiškų portugališkų patiekalų: cataplanos, espetados, bacalhau, taip pat restorano firminių kepsnių ir burgerių. Šį vakarą pasirenkame švelniai marinuotų aštuonkojų, krevečių, kalmarų ir sepijų užkandį, portugališką žuvienę, portugališkame puode – kataplanoje – ruoštą tradicinį jūros gėrybių, žuvies ar mėsos troškinį, mano pasirinkimas – su aviena, moliuskais, čiorizo dešra, o pasisaldinimui renkamės portugališkus pyragaičius su vaisiais, prie visa to padavėjas rekomenduoja restorano naujieną – baltojo Churchills Estates Douro vyno taurę.

Mums labai patiko užkandis – gėrybių kiekis jame ir patiekimas. Gausios gėrybės dailiai sudėliotos linija, lėkštės viduryje, papuoštos žalumynais ir rūgštaus ryškios spalvos padažo taškeliais. Porcija didelė, skanaujant jaučiasi gėrybių šviežumas. Vis tik tikėjausi, kad užkandis bus šiltas, tačiau skonis nenuvilia ir lieku patenkinta.

Žuvienės porcija nemaža, joje taip pat gausu jūros gėrybių, šalia patiekta pora skrudintų duonos riekelių bei, žinoma, laimo skiltelė. Nors pasirinkta sriuba yra žuvienė, tačiau malonu, jog neliko žuvies poskonio. Pradžioje patiekalą, matyt, per mažai išsimaišiau, nes baigiant valgyti pradėjau jausti stiproką pipirų skonį.

Kol laukiame pagrindinio patiekalo, stebime ant gretimų staliukų keliaujančius patiekalus. Mėsos iešmai Espetados iš tikrųjų suverti ant vertikaliai pakabinto iešmo, po kuriuo patiekta daržovių lėkštelė, į kurią patogu nuverti mėsos gabalėlius. Atrodo įdomiai ir smagiai, tad dar labiau pradedame laukti savosios kataplanos. Kataplana – Pietų Portugalijos Algarvės regionui būdingas jūros gėrybių ar mėsos troškinys, gaminamas specialiame variniame puode, taip pat vadinamame kataplana. Ypatinga moliusko indo forma bei sandarumas išlaiko ingredientų sultis, tad patiekalas puikiai išsitroškina ir įgija puikų skonį bei malonų aromatą.  Tradiciškai į šį patiekalą pilamas alyvuogių aliejus, dedami česnakai, svogūnai, sezoninės daržovės bei įvairios jūros gėrybės.

Kataplaną galima pasirinkti su bulvėmis arba ryžiais, aš pasirenku pastarąją. Nors patiekalas gardus, tačiau kitą kartą rinkčiausi kitokį kataplanos variantą arba bent jau patiekiamą su bulvėmis, kadangi su ryžiais tiek patiekalo skonis, tiek pirminis vaizdas primena mums gan įprastą patiekalą – mėsos troškinį. Kita vertus, čorizo dešrelių itin sodrus skonis dar stipriau atsiskleidžia kartu su Lisabonos padažu. Padažas gaminamas ir natūralaus sultinio, raudonosios paprikos, česnako ir aliejaus.

Portugališki pyragaičiai iš išorės sausi ir traškūs, tačiau viduje pasitinka minkštas, švelnaus plikyto kremo skonis. Pyragaičiai du, tad pakaks ir vakaro palydai. Šalia patiekiamos kelios  braškių skiltelės bei kitos uogos, suteikiančios pyragaičiams gaivumo.

Galbūt man taip pavykdavo pataikyti, tačiau Jums rekomenduoju staliuką užsirezervuoti kiek anksčiau. Kataplanos su aviena, moliuskais, čiorizo ir ryžiais skonis puikus, tačiau norint savitesnio skonio rekomenduoju rinktis kitus šio patiekalo variantus.

Skaičiai: Švelniai marinuoti aštuonkojai, krevetės, kalmarai, sepijos €12 + Portugališka žuvienė €9 + Kataplana su aviena, moliuskais, čiorizo (porcija dviems) €30 + Portugališki pyragaičiai su vaisiais €5 + dvi taurės Churchills Estates Douro vyno €16 = €72.

Interjeras: Restoranas lokalizuojasi pačioje senamiesčio širdyje, prie Aušros Vartų, tad tikėjomės mažesnių erdvių. Restoranas turi atvirą jaukų ir autentiškomis detalėmis puoštą kiemelį bei kelias restorano sales. Vidus puoštas Portugalijai būdingomis detalėmis – moliniai įvairiaspalviai gaideliai, vyno taurės vietoje šviestuvo, lentynėlėse bei sienų nišose išrikiuoti portugališko vyno buteliai, įdomių raštų porcelianinės lėkštės bei piešiniai sienų nišose. Iki smulkmenų autentiškas interjeras. Vertinu 5/5.

Aptarnavimas: Dėmesingas ir draugiškas nuo pat pirmųjų apsilankymo minučių iki pat pabaigos – 5/5.

Maistas: Porcijos didelės ir sočios – tiek užkandyje, tiek sriuboje gausu jūros gėrybių. Kataplana gardi, tačiau kitą kartą, norint dar savitesnio skonio, rinkčiausi kitokį patiekalo ir jo ingredientų variantą. Maisto ilgai laukti neteko – 4/5.

Bendras įvertinimas: 5/5.

Agnė Lukoševičiūtė @Meniu.lt

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną