Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Restoranas „Esse“ kviečia į degustacinę vakaronę „Skanaukime šparagų!“ (Vilnius)

2008-05-22
Paskelbk savo straipsnį

Taip pat tai yra puiki proga atsisveikinti su šio sezono restorano „Esse“ degustaciniais renginiais, kurie vėl bus rengiami tik rugsėjo mėnesį!

Šparagai vertinami dėl puikių skoninių ir maistinių savybių. Dėl savo švelnaus ir subtilaus skonio šios delikatesinės daržovės buvo vertinamos nuo senovės, patiekalai iš jų puošdavo karalių ir aristokratų stalus (jie net buvo laikomi puikiu afrodiziaku!). Ir dabar Vakarų Europoje šparagai yra viena brangiausių ir dėl įmantraus skonio labiausiai vertinamų daržovių. Švelnūs, jauni ir maistingi šparagų ūgliai – tai nepaprastai vertinga ir mažai kalorijų turinti daržovė. Šparagai yra lengvai pasisavinami, beveik neturi riebalų, už tai turi baltymų, labai daug vitaminų A ir C, vertingų mikroelementų (geležies, kalio, cinko) bei daug ląstelienos.

Šparagai – daugiametis vaistinis, dekoratyvinis augalas ir daržovė. Pasaulyje yra apie 300 jų rūšių. Daugelyje šalių jie auginami kaip delikatesinė daržovė. Lietuvoje jie dažniausiai auginami gėlių darželiuose ir nuo seno vadinami smidrais, o tikroji jų maistinė vertė užmiršta. Į Lietuvą XVI amžiuje šią daržovę atvežė Didžiojo Lietuvos kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Žygimanto Augusto motina Bona Sforca. Iš pradžių šparagus augino Sereikiškių parko daržuose, vėliau jie paplito ir kitų Lietuvos didikų bei bajorų daržuose.

Adomas Mickevičius poemoje „Ponas Tadas“ (1834 m.) taip pat mini šį delikatesą:

„Paskui stalan vėžiai,
vištukai ir šparagai
Paduota, lydint juos
vengrinui ir malagai...“

Gaminant šparagus reikia švelnumo ir atidumo. Švelnūs ir gležni ūgliai pilni gyvybinės galios, kurią reikia labai subtiliai suvaldyti. Deriniai, kuriuos pasiūlysime, bus kaip visada lengvi ir elegantiški, o šparagai suteiks patiekalams naujų potyrių ir išskirtinumo pojūtį.

Šio vakaro derinius pristatys ir daug įdomių dalykų papasakos „Vyno klubo“ ekspertė Jurga Karinauskaitė.

Degustacinis meniu:
Jūrų šukutės vyno ir ledo žuvų ikrų padaže
(patiekiamos su šparagais ir saldžiųjų bulvių piurė), prie jų derinsime „La Spinona Langhe Chardonnay Vigna Pier 2001“, Italija

Veršiena garstyčių padaže
(patiekiama su svieste keptais šparagais),
prie patiekalo derinsime „Barbera d'Alba doc Superiore La Pantalera 2001“, Italija


Restorano „Esse“ nuotraukos bei informacija