„Ragutis“ atgaivino senąjį alaus matavimo vienetą – pintą

„Ragutis“ atgaivino senąjį alaus matavimo vienetą – pintą

Trečia pagal dydį šalies alaus gamintoja AB „Ragutis“ grąžino į rinką prieš 150 metų Europoje naudotą alaus matavimo vienetą – pintą. Lietuvos prekybos centrus pasiekė alaus „Volfas – Engelman“ skardinės, kurių talpa – 0,568 litro.

„Pintoje pristatome tradicinį istorinį alų „Volfas – Engelman“ su žinia, kad grąžiname vartotojams seniai atimtą pusketvirto gurkšnio. Iki šiol Lietuvoje alus buvo pilstomas tik į pusės, vieno, pusantro ir dviejų litrų talpas“, - sakė „Ragučio“ vyriausiasis aludaris Petras Sadovskis. Pasak jo, devynioliktajame amžiuje prancūzams įvedus metrinę sistemą iš visos Europos alaus vartotojų buvo šis tas atimta – 68 mililitrai, arba 3,4 nedidelio gurkšnio alaus.

Minėta 0,568 litro talpa yra standartinė pinta, viena aštuntoji standartinio galono. Šis mato vienetas kilęs iš Didžiosios Britanijos, bet buvo paplitęs visoje Europoje. Labiausiai jis skiriasi nuo amerikiečių ir senųjų škotų matavimo vienetų: JAV gyventojai turi labiau paplitusią „skystąją pintą“, kurios tūris – 0,473 litro, ir rečiau naudojamą 0,551 litro „sausąją pintą“. Škotai turėjo dabar jau išnykusią savo pintą, kurią sudarė trys standartinės pintos – t.y., daugiau kaip 1,7 litro.

Standartinis plačiai naudojamos britiškosios pintos dydis buvo tiksliai nustatytas Didžiosios Britanijos parlamente 1824 metais, paskaičiavus dešimties svarų maždaug 17 laipsnių Celsijaus šiltumo distiliuoto vandens tūrį. Šis vienetas tapo oficialiu galonu, o aštuntoji jo dalis – pinta.

Pasak P. Sadovskio, šia talpa naujoji „Volfas – Engelman“ skardinė išsiskirs iš konkurentų produkcijos, be to, vartotojas gaus pridėtinę vertę – už tą pačią kainą galės įsigyti didesnį premium klasės alaus kiekį.

„Ragutis“ kadaise populiariausią Laikinojoje Sostinėje ir visoje Lietuvoje buvusį „Volfas – Engelman“ vėl pristatė pernai pavasarį. Iki šiol šis alus pardavinėtas stikliniuose atsukamuose skaidriuose buteliuose ir 4 butelių pakuotėse.

Integrity PR informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną