Pyragas „Kalėdinė žvaigždė“

Pyragas „Kalėdinė žvaigždė“

INGREDIENTAI

1 pakelis (11 g)* sausų mielių
1/3 st. šilto vandens (apie +40 C)
1/4 st. (40 g) sviesto, ištirpinto
3/4 st. (170 g) šilto pieno (apie +40 C)
1/4 st. (40 g) cukraus
3 1/3 st. (410 g) kvietinių miltų
1 didelis kiaušinis
žiupsnelis druskos
6 valg. š. aviečių džemo

GAMINIMAS

1. Į mažą indą supilti šiltą vandenį, suberti mieles, išmaišyti. Indą uždengti. Palikti pastovėti apie 10 min. Mielės turi suputoti.
2. Į didelį indą supilti pašildytą pieną, ištirpintą sviestą, kiaušinį, druską, suputojusias mieles su vandeniu. Viską išmaišyti. Po truputį maišydami suberkite persijotus miltus. Tešla turi būti minkšta, bet beveik nelipti prie rankų. Stalo paviršių pabarstykite miltais. Išimkite tešlą iš indo ir minkykite apie 5 min. 
3. Suformuokite rutulį ir tešlą įdėkite į didelį indą ir uždenkite sausu rankšluosčiu. Laikykite apie 1 val. Tešla turi padvigubėti.
4. Pakilusią tešlą lengvai paminkyti. Padalinti į 4 vienodus rutulius. 
5. Stalo paviršių apibarstyti miltais. Iš rutulių iškočioti apie 23 cm skersmens apskritimus. Norint, kad jie būtų tasyklingos formos, ant viršaus uždėkite tokio dydžio lėkštę ar indą ir pagal jo formą palyginkite iškočiotą apskritimą.
6. Didelę kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Ant jos atsargiai perkelkite tešlos apskritimą. Ant jo uždėti apie 2 valg. š. džemo, paliekant 1 cm nuo krašto neužteptą.
7. Dėkite antrąjį apskitimą, uždėkite džemo. Tą patį darykite ir su trečiuoju. Ketvirtąjį uždėkite ant viršaus. Jo tepti nebereikia.
8. Nedidelę stiklinę ar puodelį apačia uždėkite ant tešlos vidurio. Šiek tiek įspauskite. Peiliu padaryti 4 lygias įpjovas iki puodelio ribų. Tada padarykite dar po 2 įpjovas kiekviename ketvirtyje. Turi būti iš viso 16 įpjovų.
9. Dviem rankomis paimti po įpjovą ir sukti po 3 kartus į priešingas puses (kairė pusė prieš laikrodžio rodyklę, dešinė pagal laikrodžio rodyklę). Jų galus suspausti. Tą patį padaryti su visomis įpjovomis. Jų galus pabarstyti miltais, kad kepant jos neatsidarytų.
10. Įkaitinti orkaitę iki 180 laipsnių temp. Tešlą palikti pastovėti apie 15 min.
11. Prieš kepant patepti kiaušinio plakiniu. Vidurį galite apibarstyti cukrumi.
12. Kepti apie 25-30 min, kol gražiai paruduos. Atvėsusią apibarstyti cukraus pudra. Laikyti maišelyje ar plėvelėje, nes kitu atveju pyragas sukietės ir apdžius.

Skanauk su Aušra

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną