Pusryčiai: ką žmonės valgo skirtingose pasaulio šalyse?

Pusryčiai: ką žmonės valgo skirtingose pasaulio šalyse?

Dietologai visame pasaulyje sutaria, kad pusryčiai – svarbiausias dienos valgis, mat jie mums padeda išlikti sveikiems ir aktyviems. Pusryčiai suteikia kūnui ir protui energijos po naktinio bado (net angliškas žodis „breakfast“ pažodžiui išvertus reiškia „nutraukti pasninką“ ar „nutraukti badą“) ir leidžia puikiai pradėti dieną.

Nors pusryčiai atrodo toks universalus dalykas, skirtingose šalyse pusryčių patiekalai gerokai skiriasi. Kai europiečiai ryte suvalgo dubenėlį dribsnių ar duonos su džemu bei išgeria kavos, kai kuriose Azijos šalyse yra įprasta dieną pradėti gausiais ir sočiais valgiais.

Taigi, kas valgoma pusryčiams skirtingose pasaulio šalyse?

Prancūzija. Šios šalies pusryčiai pažįstami daugeliui: prancūzai rytą pradeda saldžiai ir lengvai, besimėgaudami įvairiomis bandelėmis, prancūziškais raguoliais (kruasanais) su džemu, medumi ar sviestu. Kartu pusryčiaujantys vaikai dažnai valgo dribsnius, o tėvai geria puikią prancūzišką kavą arba arbatą.

Prancūzijoje pusryčiams neskiriama daug laiko: kavos puodelis išgeriamas ir kruasanas greitai suvalgomas namuose arba pakeliui į darbą, užsukant į vieną iš daugelio prancūziškų kepyklėlių.

Korėja. O štai Korėjoje pusryčiai visai kitokie – gausūs ir sotūs, o nežinodamas net galėtum pagalvoti, kad tai pietūs ar vakarienė, o ne tai, ką žmonės valgo tik atsikėlę iš ryto. Korėjiečiai pusryčiams valgo ryžius, tofu ar kopūstų sriubą, kokią nors žuvį, jautieną, ar bet ką, kas liko po vakarykštės vakarienės.

Kaip ir prie beveik kiekvieno korėjietiško valgio, kaip garnyras pusryčiams patiekamas kimchi – salotas primenantis tradicinis patiekalas, gaminamas iš įvairių sūdytų ir fermentuotų daržovių, pirmiausia – salierinio kopūsto ir ridikų.

Turkija. Šioje šalyje taip pat mėgstami gausūs pusryčiai: ant stalo patiekiami įvairiausi ingridientai, iš kurių kiekvienas gali išsirinkti pagal savo skonį: duona, įvairūs sūriai, sviestas, alyvuogės, kiaušiniai, pomidorai, agurkai, džemas ir medus.

Iš labiau tradicinių turkiškų patiekalų, dažnai pusryčiams valgoma kaymak – tam tikras kreminis pieno produktas, ir sucuk – sausa, aštri turkiška dešrelė. Prie pusryčių dažnai geriama saldi turkiška arbata, patiekiama specialioje mažoje taurelėje.

Indija. Skirtingi Indijos regionai turi skirtingas pusryčių tradicijas, tačiau bet kokiu atveju jie neprimena mums įprastų europietiškų pusryčių: valgomas aštrus ir gana sunkus maistas. Pietų Indijoje labai populiarus patiekalas yra idli – tam tikras pyragėlis, gaminamas iš fermentuotų juodųjų lęšių ir ryžių, patiekiamas su sambar – lęšių ir daržovių troškiniu, bei chutney – iš įvairių ingridientų gaminamais aštriais padažais.

Kitas populiarus patiekalas yra dosa – traškus plonas blynelis, patiekiamas su ašriu pomidorų įdaru. Šiaurės Indijoje pusryčiams dažnai valgoma poori masala – bulvių, daržovių ir prieskonių troškinys, patiekiamas su indiška duona.

Izraelis. Šakšuka yra vienas populiariausių pusryčių patiekalų Izraelyje – tai prieskoninga kiaušinienė, iškepta tirštame pomidorų padaže kartu su svogūnais, paprika ir prieskoniais. Šakšuka valgoma su tradicine žydiška duona chala arba pita ir izraelietiškomis salotomis, kurios gaminamos iš smulkiai supjaustytų pomidoro ir agurko, petražolių, mėtų ir alyvuogių aliejaus.

Izraeliečiai pusryčiams taip pat gali valgyti ir tiesiog duoną su humusu ar kitais užtepais, sūriu, tunu ar alyvuogėmis. Dažniausiai puryčiams geriama stipri juoda kava su kardamonu.

Anglija. Angliški pusryčiai populiarūs visame pasaulyje ir dažnai siūlomi viešbučiuose ar svečių namuose. Tradicinių angliškų pusryčių ingridientai yra kiaušinienė arba omletas, rūkyta kiauliena, dešrelės (tarp jų ir iš kiaulės kraujo ir avižinių dribsnių gaminama dešrelė, vadinama juoduoju pudingu – black pudding), keptos pupepės ir grybai, įvairios daržovės ir skrudinta duona.

Pusryčiams gali būti patiekiami ir dribsniai bei vaisių salotos, o šalia maisto geriamos apelsinų sultys ir kava arba tradicinė angliška arbata.

Indonezija. Kaip ir kitose Azijos šalyse, Indonezijoje pusryčiai mažai skiriasi nuo pietų ar vakarienės. Nors įvairiuose šalies regionuose pusryčių tradicijos skiriasi, dažniausiai patiekiami įvairūs ryžių patiekalai, iš kurių populiariausias yra vadinamas nasi goreng – išvertus į lietuvių kalbą tai tiesiog reiškia keptus ryžius.

Nasi goreng kepami keptuvėje su aliejumi ir daržovėmis, vištiena arba jūros gėrybėmis. Ryžiai gardinami įprastiniais azijietiškais ingridientais – krevečių pasta, tamarindais, česnaku ir sojų padažu. Ant pagaminto patiekalo dažnai uždedamas keptas kiaušinis.

Kolumbija. Šioje šalyje pusryčiai taip pat skiriasi priklausomai nuo regiono, tačiau kaip ir kai kuriose kitose Pietų Amerikos šalyse, populiarus patiekalas yra arepas – šiek tiek saldoki kukurūzų miltų pyragėliai, primenantys blynus. Arepas gali būti valgomi su įvairiais priedais – dažniausiai mėsa, kiaušiniais, avokadais, sūriu ar įvairiomis daržovėmis.

Bogotoje tradicinis patiekalas yra changua – pieniška sriuba, gaminama su bulvėmis, laiškinėmis daržovėmis ir kiaušiniu. Norėdami lengvesnių pusryčių, kolumbiečiai valgo pandebono – tradicinę sūrio duoną, ir geria cafe con leche – pienišką kavą.

***

Tai, ką žmonės valgo pusryčiams skirtingose pasaulio šalyse, priklauso nuo gamtinių sąlygų, klimato ir tiesiog kultūrinių tradicijų: pusryčiai atspindi ir visos šalies nacionalinę virtuvę bei mėgstamus ingridientus.  Pusryčiams galite rinktis įvairiausius patiekalus, tačiau svarbiausia taisyklė yra apskritai nepamiršti jų suvalgyti – juk tai svarbiausias dienos valgis!

Akvile Ben Haim @Meniu.lt

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną