Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Psichinė būklė priklauso nuo mitybos raciono

2010-01-28
Paskelbk savo straipsnį

Mokslininkai pataria peržiūrėti savo mitybos racioną moterims, kurios skundžiasi padidėjusiu nerimu ir stresu. „Nesubalansuota mityba su dideliu riebalų kiekiu, gali tapti psichinių sutrikimų priežastimi“, - įsitikinę specialistai. Savo ruožtu tie, kurie pirmenybę teikia raudonai mėsai, vaisiams, daržovėms ir grūdinėms kultūroms, gali džiaugtis kur kas tvirtesne psichikos būkle.

Tirdami mitybos rizikos bei psichikos sutrikimų poveikį, specialistai palygino 1046 moterų (20-93 metų) mitybos racioną ir sveikatos būklę. Tarp jų 121 kentė depresija ir padidintu nerimu, o likusios 925 nesiskundė emociniais sutrikimais visiškai.

Rezultatai parodė, jog negalavimai 50 % dažniau pasireiškė toms, kurios maitinosi „vakarietiškai“ - mėsainiai, balta duona, pica, traškučiai, aromatizuoti pieniški kokteiliai, alus ir maistas, su padidintu cukraus kiekiu. O kitos dailiosios lyties atstovės, kurios daug vartojo vaisių, avienos, jautienos, daržovių ir grūdines kultūras, priešingai, padidėjęs nerimas ir depresiniai sutrikimai pasitaikė 30 % rečiau.

„Tos, kurios per pastaruosius dešimt metų dažniau vartojo produktus su padidėjusiu riebalų kiekiu, psichiniai sutrikimai pasitaikė kur kas dažniau, nei likusioms“, pabrėžia specialistai. Netgi po to, kai tyrėjai dėmesį atkreipė į daugybę skirtingų faktorių, įtakojančių sveikatos būklę bei mitybos kultūrą: amžius, kūno masė, išsilavinimo lygis, socialinė padėtis, fizinis aktyvumas, kenksmingi įpročiai, šis santykis pasireiškė itin ryškiai.

Raminta Skripkaitė
Šaltinis: Medical Information Network
Nuotrauka:corbis.com
Meniu.lt informacija