Prisiminimai apie maistą formuoja mūsų skonį

Prisiminimai apie maistą formuoja mūsų skonį

Ar vaikystėje jums teko valgyti nemėgstamų patiekalų? Tėvai juos vertė valgyti turbūt dėl to, kad jie sveiki. Kartais nuo maisto apsinuodijame arba persivalgome. Visi šie faktai, pasirodo, palieka pėdsaką mūsų atmintyje ir nulemia mūsų skonį. Britų mokslininkai teigia, kad prisiminimai apie vaikystėje valgytą maistą daro didžiulę įtaką mūsų besiformuojančiam skoniui, kai tampame suaugusiais.

Atlikus apklausą Didžiojoje Britanijoje paaiškėjo, kad net 43 procentai suaugusių žmonių nevalgo maisto, kuris sukelia blogus prisiminimus iš vaikystės. Kvapų žinovas, profesorius Timas Jacobas iš Kardifo universiteto (Jungtinė Karalystė) komentavo, jog mūsų skoniniai potyriai susideda iš skonio bei kvapo. Daugelis žmonių šiuo atžvilgiu išlieka konservatyvūs. Pasak Timo, vaikystėje, tuo metu, kai augame, valgome gana saldžius ir „nuobodžius“ valgius, o vieną kartą nustatę, kokie produktai mums reikalingi išgyvenimui, nerizikuojame jų keisti.

Pasak profesoriaus, vaikystėje mūsų sugebėjimai atskirti skonį tik formuojasi – druskos skonį pradedame jausti, kai sulaukiame šešerių metų. Timas teigia, kad vaikų mityba yra gana konservatyvi dėl biologinių priežasčių, tačiau vaikui augant mityba nesikeičia, nors biologiškai skonis pakinta. Profesorius tikina, kad vis dėlto mūsų skoniniai pasirinkimai mus lydi visą gyvenimą.

* 54 % žmonių bijo ragauti naujų maisto produktų;
* 24 % tikina, kad yra maisto produktų ar skonių, kurių jie niekada gyvenime neragavo, tačiau teigia, kad jų nemėgsta;
* 18 % žmonių nenorėtų paragauti alyvuogių;
* 18 % žmonių nenorėtų paragauti aitriųjų paprikų;
* 70 % žmonių maitinasi tais maisto produktais, kurių skonį įsiminė prieš tai;
* 39 % žmonių nevalgo maisto produktų, kurie sukelia nemalonius prisiminimus.

Vienas iš profesoriaus tyrimo objektų – smegenų atsakas į malonius/skanius arba nemalonius/blogus kvapus. Atlikdamas eksperimentus, kuriuose dalyvauja studentai, jis pasitelkia sviesto rūgštį arba cheminę medžiagą, jungiančią vėmalų, smirdančių kojų bei brandinto parmezano kvapus. Iš malonesnių jis naudoja migdolų, kriaušių bei rožių žiedlapių kvapus. Profesorius komentavo, jog prie blogų kvapų prisitaikome greičiau nei prie malonių, tačiau esame jautresni didėjančiai blogo kvapo koncentracijai.

Elena Germanovič
Šaltinis: bbc.co.uk
Nuotraukos: corbis.com
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną