Prancūzų lieknumo paslaptis (II dalis)

Prancūzų lieknumo paslaptis (II dalis)

Prancūzijoje labai atsižvelgiama į produktų sezoniškumą bei jų kokybę – stengiamasi atrinkti viską, kas geriausia. Šviežia duona, sūriai, mėsa bei daržovės – viskas natūralu ir neapdorota. Mokslininkai jau seniai atliko tyrimus ir išsiaiškino, kad prancūzų dietos pagrindas – įvairaus ir kokybiško maisto valgymas po truputį. Tokia dieta yra kur kas efektyvesnė nei kontraversiška amerikiečių propaguojama dieta mažinant kalorijų skaičių. Prancūzams svarbus skonis, produkto konsistencija – valgydami jie patiria malonumą. Prancūzai valgo skanų maistą, todėl organizme išsiskiria cholecystokininas (peptinų hormonas), kuris sukelia pasitenkinimo jausmą pavalgius net mažiau riebių produktų. Tai viena šios tautos lieknumo paslapčių. Todėl prancūzai, valgydami mažesnes porcijas, suvartoja mažiau kalorijų ir nejaučia poreikio užkandžiauti. Pagrindinė amerikiečių (ir ne tik) klaida yra ta, kad valgydami jie nuolat blaškosi. Pirmiausia reikėtų išsijungti telefoną bei televizorių, valgyti prie stalo, o ne vairuojant, kad visas dėmesys būtų skiriamas maistui.

Natūralūs aliejai, esantys riešutuose, avokaduose, alyvuogėse ir kituose produktuose, turi daug antioksidantų, kurie mažina susirgimo širdies ligomis tikimybę. Kokybiškas ir skanus maistas taip pat veikia kaip prevencija chroniškam persivalgymui. Be to, prancūzų mitybos įpročiai ir supratimas apie maistą kur kas „sveikesni“ nei amerikiečių, besivadovaujančių nuostata „kuo didesnė porcija, tuo geriau“ (arba „vienas dydis tinka visiems“). Prancūzams maistas yra dalis socialinio gyvenimo: pusryčiaudami, pietaudami ar vakarieniaudami jie bendrauja su šeima ir draugais, todėl maistą valgo lėčiau ir sotumo jausmą pajunta anksčiau. Amerikiečiai valgo greitai, todėl spėja tik užsikimšti skrandį. Dėl to dažnai persivalgo. Prancūzai mėgaujasi maistu: valgo neskubėdami, mažais kąsneliais, nepaima kito, kol nesuvalgo pirmo – taip išreiškia pagarbą virėjui. Kiekvienas patiekalas patiekiamas atskirai, viename inde – pietaujantys įsideda norimą patiekalo kiekį. Kitas patiekalas patiekiamas tik tada, kai visi suvalgo pirmąjį.

Parengė Elena Germanovič
Šaltinis: cbsnews.com
Nuotraukos: www.freephotos.com
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną