Prancūzų lieknumo paslaptis (I dalis)

Prancūzų lieknumo paslaptis (I dalis)

Prancūzai lieknesni nei amerikiečiai, kadangi jie baigia valgyti tada, kai pasijaučia sotūs. Tuo tarpu amerikiečiai vadovaujasi išoriniais kriterijais, tokiais kaip likęs maisto kiekis lėkštėje...

Cornell Food & Brand Lab mokslininkai atliko tyrimą: išanalizavo 133 Paryžiaus bei 145 Čikagos gyventojų anketinius duomenis. Pasirodo, prancūzai vadovaujasi elementaria taisykle: „valgyk tol, kol nori“, todėl šios tautos atstovai daug lieknesni už amerikiečius, kurie valgydami dažniausiai vadovaujasi ne sotumo jausmu, o išorės indikatoriais: lėkštėje likusiu maisto kiekiu, pasibaigusia TV laida, gėrimu ir kitais. Tendencija valgant vadovautis išorės indikatoriais buvo juntama apklausus apkūnius amerikiečius, taip pat prancūzus, kurie susiduria su viršsvorio problemomis.

Prancūzai nuo seno vadinami gurmanų tauta, mėgstančia skanų maistą ir puoselėjančia užstalės tradicijas. Be to, Viduržemio jūros virtuvė – viena sveikiausių. Dėl taip puoselėjamų maisto kultūros tradicijų bei gurmaniško skonio prancūzės gali didžiuotis puikiomis figūromis ir tik maža dalis šios tautos atstovų turi viršsvorio problemų.

Vadovaujantis kitų tyrimų duomenimis, net 76 proc. prancūzų valgo prie šeimos pietų stalo – valgo maistą, kurį pasigamina patys. Išimtį sudaro 18-28 metų amžiaus grupės atstovai. Jie dažniau valgo jau paruoštą maistą, o ne patys gamina. Ekspertai aiškina, kad šiai grupei būdingas savarankiškas gyvenimas dar nesukūrus šeimos, todėl jų mitybos įpročiai skiriasi. Apskritai prancūzų virtuvė yra gerai subalansuota: užkandis, pagrindinis patiekalas su daržovėmis ir mėsa, vaisių ar sūrio desertas. Deja, pusryčiai nėra tokie subalansuoti: tik apie 8 proc. prancūzų ryte valgo vaisius ar pieno, grūdų produktus.

Anot gydytojo Francois Baudier, prancūzų mitybos įpročiai keičiasi ne taip sparčiai kaip amerikiečių, jie vis dar išlaiko tradicijas. Apie 40 procentų žmonių stengiasi valgyti lengvesnį maistą ir mažinti cukraus bei riebalų kiekį maisto racione, tačiau vis dėlto valgo tradicinius maisto produktus, būdingus prancūzų virtuvei. Francois Baudier taip pat pabrėžia, kad prancūzai, palyginus su angliškai kalbančiomis tautomis, neužkandžiauja tarp pusryčių, pietų bei vakarienės.

Parengė Elena Germanovič
Šaltinis: medicalnewstoday.com
Nuotraukos: https://pro.corbis.com
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną