Prancūziški skanumynai (pasaulio virtuvės)

Prancūziški skanumynai (pasaulio virtuvės)

Macaron
Macaron – vienas iš pasaulio saldumynų, priklausančių Prancūzijos Mertos ir Mozelio regionų virtuvėms. Macaron (tiksliau – orinis pyragaitis) laikomas tradiciniu šalies saldėsiu, o jo originalus receptas buvo sukurtas dar XVIII amžiuje. Macaron buvo ruošiamas iš kiaušinių baltymų, migdolų riešutų miltelių, cukraus ir saldaus glajaus. Nors daugybėje prancūziškų kulinarinių knygų aprašomas šis saldumynas, o kai kurie kulinarai jį ruošia, originalaus recepto atkurti nepavyksta.

Crepe Suzette
Crepe Suzette – garsieji Prancūzijos blyneliai. Apie šiuos blynelius sklando įvairiausi gandai ne tik pačioje Prancūzijoje, bet ir visame pasaulyje. Istoriniuose šaltiniuose minima, kad kepti blynelius prancūzų piligrimai išmoko lankydamiesi Italijoje. Taip blyneliai „atkeliavo“ į Prancūziją ir paplito visuose šalies regionuose. Pasak kitų šaltinių, savo iškeptus blynelius Siuzetės vardu pavadino Rokfelerio virėjas Šarpentjeras, Monte Karlo kavinės „Cafe de Paris“ šefas, Velso princo apsilankymo metu jį lydinčios aktorės Siuzetės garbei. Istorija lieka istorija. Dabar apie blynelius. Blynelių receptas paprastas, o visa esmė yra jo padažas.

Pasigaminkime crepe suzette
Jums prireiks:
100 g kvietinių miltų;
200 ml pieno;
3 kiaušinių;
1 šaukšto sviesto;
1 šaukšto cukraus;
šiek tiek druskos ir sviesto kepimui.

Padažui:
100 g sviesto;
100 g cukranendrių cukraus (galima naudoti ir paprastą);
150 g apelsinų sulčių;
2 šaukštų smulkiai tarkuotos apelsinų žievelės;
1 šaukšto smulkiai tarkuotos citrinos žievelės;
3 šaukštų prancūziško likerio „Grand Marnier“.

· Dubenyje išmaišykite kvietinius miltus su žiupsneliu druskos, lengvai suplaktais kiaušiniais ir trupučiu šilto pieno, po to supilkite likusį pieną, cukrų, įdėkite ištirpinto sviesto, gerai suplakite ir palikite masę „pastovėti“ apie 20 minučių.
· Keptuvėje pakaitinkite šiek tiek sviesto ir įpilkite šaukštą paruoštos masės. Sukiojant keptuvę, masę lygiai paskirstykite ir apkepinkite po 1 minutę iš abiejų pusių. Jau iškeptus blynelius laikykite šiltai.
· Tuomet pakaitinkite keptuvėje sviestą, cukranendrių cukrų, apelsino sultis, apelsinų ir citrinų žieveles bei likerį, sudėkite į 4 dalis sulenktus blynelius ir šiek tiek pakaitinkite.

Ant blynelių taip pat galima šliūkštelėti konjako ir šiek tiek palaikyti uždengtus.

Skanaus!

Parengė Jolanta Bagurskienė
Nuotraukose:
Macaron (www.kashishokunin.co.jp)
Crepe Suzette (www.nicks.com)
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną