Poniška Meniu.lt kolektyvo popietė „Verkiuose“ (Vilnius)

Poniška Meniu.lt kolektyvo popietė „Verkiuose“ (Vilnius)

Vieną gražią vasaros dieną Meniu.lt kolektyvas išsiruošė į „Verkius“. Atvažiavę pasijutom kaip tikri ponai. Oras buvo kaip užsakytas, aplink – nepaprasto grožio gamta, rūmai ir... karališki pietūs. Šiltai ir maloniai pasitikę „Verkių“ pardavimų vadovė Jolanta Tamošaitytė ir restorano direktorius Linas Pučinskas terasoje vaizdingai papasakojo apie restorane prašmatniai švenčiamus pobūvius su įmantriais patiekalais, patiektais skirtingų stilių salėse, vyno kvapų žaidimu ar ypatingo svečių dėmesio sulaukiančiu šampano butelio atidarymu kardu...

Ekskursija po rūmų sales
Po trumpučio pokalbio terasoje ponia Jolanta pakvietė atidžiau apžiūrėti rūmus. Vedžiodama po didingas antro aukšto rūmų sales, pasakojo apie verkiantį kūdikį Lizdeiką, kurio garbei pavadinti „Verkiai“. Dar apie rūmuose rezidavusius jų šeimininkus ir istoriją...

Sužinojome, jog per visą antrą aukštą pereinama sistema išsidėsčiusiose rūmų salėse vienu metu telpa iki 250 svečių. Visų rūmų valdytojas – Botanikos institutas. Būtent jis kruopščiai prižiūri bei rūpinasi „Verkių“ rūmais. Apsilankėme Malachitinėje, Renesansinėje, Baroko, Klasicizmo, Ampyrinėje, Juodojoje ir Baltojoje salėse. Visos jos atspindi skirtingus architektūros stilius. Tai rodo, kad rūmų šeimininkai turėjo gerai išlavintą skonį bei, rūpindamiesi rūmų įrengimu, sugebėjo išnaudoti kiekvieno stiliaus privalumus. Dairydamiesi keliavom iš vienos salės į kitą. Akį traukė aukštos lubos, jas puošiantys ornamentai, įspūdingos medžio dekoracijos ir didingos Baltosios salės kolonos...

„Renginiams nuomojamas visas antras rūmų aukštas. Pagrindinė ir erdviausia – Baltoji salė. Joje švęsti svarbiausius bei iškilmingiausius pokylius gali net iki 100 svečių. Raudonojoje (Klasicizmo) rūmų salėje dažniausiai organizuojamas renginio dalyvių pasitikimas, ruošiamas šaltų užkandžių arba furšetinis vaišių stalas. Žalioji (Ampyrinė) rūmų salė – ideali erdvė šokiams ar atrakcijoms pagal renginio programą. Kitos salės dažniausiai atlieka „pagalbininkių“ vaidmenį renginių, vykstančių Baltojoje salėje, metu. Jose svečiai vaišinami, ruošiamos kavos pertraukėlės, saldus stalas, organizuojami įvairūs užsiėmimai ir kt. Pramoginių renginių metu kiekviena salė gali būti naudojama skirtingoms atrakcijoms“, – „Verkių“ restorano privalumus vardijo Jolanta Tamošaitytė.

Prašmatnūs pietūs buvusiame baseine
Apkerėti rūmų antrojo aukšto ir grožėdamiesi parku, grįžome į atikiniame rūmų aukšte įsikūrusį restoraną. Čia įrengtos atskiros salės: Veidrodžių, Židinio, Prancūziškoji, Skliautų ir erdvi rotondos tipo lauko terasa. Vidaus salėse telpa iki 100, o lauko terasoje – iki 120 lankytojų. Terasoje nuo balandžio iki spalio mėnesio vyksta įspūdingi pobūviai, sužavintys užsakovus galimybe būti gamtoje, bet tuo pačiu mėgautis prabanga – gardžiu maistu, puikiu aptarnavimu, puošniu stalų dekoravimu ir gyva muzika bei kitokiomis atrakcijomis. Terasoje įrengti dujiniai šildytuvai, o Lietuvai būdingais vėsiais vakarais užuovėją sukuria specialiai pasiūtos šoninės užuolaidos, nepraleidžiančios nei lietaus, nei vėjo.

Restorano viduje pati puošniausia ir nedideliems pobūviams dažniausiai užsakoma – Veidrodžių salė. Šioje salėje po įspūdingos kelionės susėdome prie šventiškai serviruoto stalo. Buvo gan neįprasta sužinoti, jog čia kadaise buvo ponų baseinas, kurį primena išsaugotų autentiškų keraminių plytelių lopinėlis. Šiandien ji – ideali vieta pietaujantiems, ar ieškantiems išskirtinės, nuošalesnės vietos. Jaukumo ir prabangos atmosferą suteikia vyraujanti balta spalva. Netrukus pasitempę padavėjai įnešė pirmąjį patiekalą – „Gurmanų“ salotas su šiltu ožkų pieno sūriu, alyvuogėmis ir saulėje džiovintais pomidorais. Paragavę šio skanėsto gavome ir antrąjį – triušienos slėgtainį su lazdyno riešutais, svogūnų ir imbiero padažu. Beje, receptą sukūrė „Verkiuose“ viešėjęs virtuvės meistras Bernard Begat iš Prancūzijos, iš „Kaegy“ restorano, turinčio Michelin žvaigždutę. Ir tai dar nebuvo viskas. Ponia Jolanta pakvietė Ritą Gylienę – restorano konditerę, kuri taip skaniai ir vaizdžiai pasakojo apie čia pat restorane gaminamus desertus. Beje, ponia Rita – viena geriausių konditerių Lietuvoje, nekartą iš tarptautinių konkursų, kuriuose dalyvavo su Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos komanda, grįžusi su aukščiausiais įvertinimais. Gurkšnodami baltąjį vyną ir besišnekučiuodami išvydome atkeliaujančias didžiules lėkštes. Restorano šefai nesiliovė stebinti ir vaišino mūsų kolektyvą savo populiariausiu patiekalu – jūrų velnio filė su pomidorais, baltuoju vynu, peletrūnu ir čiobreliais. Jo receptą sukūrė virtuvės žinovas iš Vokietijos Hans-Peter Neumann – ilgametis „Kempinski“ viešbučių grandinės restoranų vadovas. Nors pasisotinome kaip reikiant, bet akis dar taip viliojo ant stalo padėti desertai... Nesusilaikėm ir paragavom „Biscote“ su migdolais, sausainėlių su alyvuogėmis ir vaisinės duonelės. Mmm...

Po sočių vaišių restorano pardavimų vadovė Jolanta Tamošaitytė pasiūlė pažaisti vyno kvapų žaidimą. Tai smagus užsiėmimas vyną mėgstantiems svečiams. Iš 54 sunumeruotų flakonėlių su įvairiais vynų kvapais bet kokia tvarka rinkomės po vieną ir spėliojome. Žaidimo tikslas – atspėti kuo daugiau kvapų ir juos įvardinti. Laimi daugiausiai kvapų atspėjęs žaidėjas. Pasitaikė tiek „skanių“, tiek ypač keistų, neįprastų kvapų. Pavyzdžiui, tokių kaip odos ar ožio... Spėlioti mums sekėsi pakankamai neblogai. Buvo linksma ir įdomu.

Prisivaišinę įmantrių patiekalų, prisiuostę gausybės kvapų šiaip taip pakilome nuo stalo ir išėjome į lauko terasą atsigaivinti. „Verkiai“ buvo paruošę mums dar vieną staigmeną. Tiksliau dvi. Pirmoji buvo šokoladinis tortas su karamelizuotais traškučiais bei MENIU.LT logotipu. Antroji – dar įspūdingesnė – tai įspūdingas šampano atidarymas. Padavėjas jį tiesiog nukirto kardu su visu kamščiu. Vienu mostu, lyg aštriausiu peiliu. Kaip nebūtų keista, kardas bukas. Svarbiausia ne aštrumas, o taiklus smūgis. „Verkių“ restorano pardavimų vadovė Jolanta Tamošaitytė pasakojo, jog čia visi norintys (švęsdami pobūvį ar užsisakę pavalgyti) gali išmokti nukirsti šampano butelį kardu. Tai ypač sudomina būsimus jaunikius... Po nedidelio instruktažo šampaną gali atidaryti kuris nors iš svečių. Reginys išties įspūdingas: šampano kaklelis specialiu kardu nukertamas su kamščiu. Visiškai saugu dėl stiklo šukių, nes susidaręs spaudimas neleidžia jokioms stiklo šukėms patekti į butelį. Ši atrakcija gali būti atlikta tik lauke (nes kamštis lekia apie kelis metrus). Tiesa, dėl stiklo savybių taip galima atidaryti tik prancūziškus šampanus, itališkus ir ispaniškus putojančius vynus...

Po nepakartojamos popietės „Verkiuose“ likome daugiau nei sužavėti ir, žinoma, sotūs. Nuoširdžiai dėkojame visam restorano personalui.

Daugiau apie restoraną>>

Raminta Skripkaitė
Nuotraukos Andriaus Zeigio
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną