Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Jūratė Lankauskaitė Kregždienė: apie nežemiškus skonius ir „levandiškus“ gardumynus

2019-02-19
Paskelbk savo straipsnį

Šį kartą pokalbis su kvapais, spalvomis ir neįprasta jo koncepcija garsėjančio levandų ūkio, įsikūrusio Vilniaus rajone sumanytoja Jūrate Lankauskaite Kregždiene. Užsukus į neįprastą, Viduržemio jūra dvelkiančią gamtos ir žmogaus sukurtą oazę, gali pajusti ore tvyrančią ramybę. Todėl ne be reikalo mūsų pokalbis sukasi apie tai, kokie patiekalai vyrauja ant jos šeimos pietų stalo, kokiais gardumynais yra vaišinami į levandų rojų atvykę svečiai bei kodėl verta apsilankyti viename gražiausių Portugalijos miestų.

Meniu visai savaitei

Kasdiena kuo daugiau riešutų, vaisių, daržovių, įvairių salotų, – tai produktai, kurie lydi levandų ūkio įkūrėją Jūratę ir jos šeimą kiekvieną dieną. „Mes valgome viską, tačiau stengiamės maistą derinti, o itin nesveikų produktų visai atsisakome bei visada skaitome etiketes“, – pasakoja Jūratė. Pašnekovės ir jos šeimos maisto racione galime iš ties surasti visko, nuo įvairiausių košių rytais, iki krevečių, lašišos, tuno, aštuonkojo ar įvairiausių mėsos patiekalų. O kad virtuvėje ir ant pietų stalo vyrautų įvairovė, Jūratė stengiasi sudaryti meniu visai savaitei. „Taip gaunamas maistas yra įvairus, o ir produktai perkami paskaičiuotai ir tikslingai, – sako ji.

Levandos, levandos ir ... levandos!

O kaipgi levandų ūkyje apsieisi be levandomis gardintų skanėstų! Jūratė pasakoja, kad levandų žiedai jos virtuvėje naudojami dažnai, o ir įvairiems patiekalams pagardinti labai tinka. „Šeima dievina mano darytus levandų ledus, todėl šaldytuve jų pagamintų yra nuolatos. Tik recepto negaliu išduoti, – paslaptingai šypsosi ji. – Kartais visus palepinu sausainiais su levandomis. Virtuvėje dažnai naudojame levandų lapelius, kartais juos maišome su čiobreliu ir juozažole – taip susikuriu Provanso prieskonių mišinį. Levandų lapeliai yra panašaus skonio į rozmariną, tik kiek švelnesni. Taigi, mėsoms tai ypač tinkamas prieskonis, tiek marinavimui, tiek troškiniams“, – apie vis dar egzotiškai skambantį augalą pasakoja Jūratė.

Ypatingai šaltuoju metų laiku, kada norisi sušilti, ypatingai skamba Jūratės naudojama levandų-mėtų arbatėlė, kurią dažnai ne tik patys skanauja, bet ir svečius pavaišina. „Ši arbata atpalaiduoja, mažina stresą, numalšina dienos įtampą. Mielai ją rekomenduoju visiems“, – pasakoja Jūratė.

Viduržemio jūros magija

Krevetės, kalmarai ir daugelis patiekalų, priklausančių Viduržemio jūros virtuvei – Jūratės mėgstamiausi. Tad ji, kaip tikra ekspertė, Viduržemio jūros mėgėjams, nedelsdama rekomenduoja nuvykti į Porto ir apsilankyti uosto restoranėlių gatvelėje.

„Čia pateksite į kulinarinį rojų. Padrikai plėšytos salotos, keli pomidorai su pjaustytais svogūnų žiedais, taurė šalto balto „Vinho Verde“ tobulai papildys nežemiško skonio įvairias jūros gėrybes, ką tik iš laivo patekusias į virtuvę. Užsisakykite rinkinį, kur gausite išragauti viską, ką dievas sukūrė skaniausiai ir kas galėjo atsidurti jūsų lėkštėje“, – pasakodama svajingai šypsosi Jūratė, it mintimis būtų nusikėlusi į vieną iš tų puikiųjų restoranėlių.

Tobuliausia vieta Vilniuje

Restoranuose, Jūratė sakosi mėgstanti lankytis tuomet, kai keliauja. Pasakoja, jog būtent tada norisi viską išragauti, atrasti naujų skonių, derinių, sužinoti, kaip tai, kas ragauta pasigaminti pačiai. Vilniaus restoranuose Jūratę sutiksime ne itin dažnai. „Puikių ir įvairių virtuvių čia apstu. Vis tik, eidama valgyti, einu su viltimi nenusivilti. Viena dalimi todėl, kad kaskart renkuosi kitą restoraną.“, – pasakoja ji.

Taip pat didžiąją dalimi, tikriausiai, todėl, kad namuose ruošiami patiekalai, ne ką prastesni nei restorane, o gal net ir skanesni? „Esu ištekėjusi už vyro, kuris stebina mane savo kulinariniais gebėjimais kaskart, vėl ir vėl. Jis drąsiai eksperimentuoja ir kažkodėl visuomet pataiko. Jei kas nesigauna, tuoj pat sugalvoja, kaip pataisyti, patobulinti ruošiamą patiekalą. Be to, jis puikiai žino mūsų visų skonį, todėl jam visuomet pasiseka mums įtikti“, – šypsosi Jūratė.

Be abejonės, puikių vietelių galime surasti ir Viliuje, beje, viena tokių – „Sweetroot“ – sužavėjo ir Jūratę. „Čia yra tobulas maistas, tobuli žmonės. Man tai – tobuliausias Vilniaus restoranas“, – sako pašnekovė. Tačiau ne vien Jūratei jis paliko įspūdį. Apie šį restoraną, kaip iš ties apie nepaprastą vietą rašo „Independent“ bei „Forbes“ naujienų portalai. „Mielai apsilankyčiau dar ir dar bei visuomet rekomenduoju savo draugams - tai 7 patiekalų degustacinė vakarienė restorane „Sweetroot“ įsikūrusiame Užupyje“, – rekomenduoja Jūratė. Šį kartą pokalbį užbaigiame kalbomis apie tobuliausią desertą. „Tai gabalėlis Napoleono iš MonAmi kepyklėlės“, – sako ji.