Pierre’as Gagnaire’as sukūrė pirmąjį pasaulyje sintetinį patiekalą

Pierre’as Gagnaire’as sukūrė pirmąjį pasaulyje sintetinį patiekalą

Šiuolaikinis žmogus, paskendęs naujovių jūroje ir gąsdinamas sparčiai plintančios taršos, vis dažniau dairosi į ekologiškus produktus. Kulinarijos pasaulio žvaigždė Pierre’as Gagnaire’as nusprendė šokiruoti visuomenę pasielgdamas priešingai – jis sukūrė pirmąjį pasaulyje visiškai sintetinį patiekalą.

P. Gagnaire’o restoranai laikomi vienais prašmatniausių ne tik Prancūzijoje, bet ir visame pasaulyje, o virtuvės šefas – vienu paslaptingiausių, romantiškiausių ir nenuspėjamiausių kulinarijos žinovų. Esminis jo darbo bruožas – molekulinės kulinarijos principų naudojimas gaminant patiekalus.

Neseniai žinomo virtuvės šefo, kurio darbai įvertinti trimis „Michelin“ žvaigždutėmis, eksperimentas vėl nudžiugino jo virtuvės mėgėjus. Didžiosios Britanijos žiniasklaida patiekalą, gavusį „Le note à note“ pavadinimą, vadina skonio sensacija, nes jo sudėtis primena užkoduotas chemines formules, tačiau skonis nesiskiria nuo įprasto maisto.

Naujasis patiekalas – tai želė kamuoliukai kreminiu vidumi ir traškančiu paviršiumi. Deserto sudėtyje – askorbo rūgštis, gliukozė, citrinų rūgštis, medžiagos baisiais pavadinimais (4-O-a-glucopyranosyl-D-sorbitol) bei cukraus pakaitalas maltitolis. Sudėtingą formulę virtuvės šefas pasiskolino iš chemiko Herve’o Thiso, išgarsėjusio pasiekimais molekulinėje kulinarijoje.

Unikalaus patiekalo prezentacija vyko viename P. Gagnaire’o restoranų, esančiame Honkonge. Kartu su desertu buvo patiektas patiekalas iš omarų, pagardintas polifenolio padažu. Tai dar vienas Herve’o Thiso eksperimentinis stebuklas, pagamintas iš vyno rūgšties, gliukozės ir polifenolio. Pasak chemiko, šis patiekalas priklauso ateities virtuvei haute cuisine. Pastaroji atvers naujas galimybes ir išgelbės pasaulį nuo maisto trūkumo.

Raminta Skripkaitė
Šaltinis: luxist.com
Nuotrauka: www.zimbio.com
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną