Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Pieno produktai: kas gali naudoti, o kam reikėtų vengti?

2018-09-05
Paskelbk savo straipsnį

Pienas – nuo senų laikų laikomas vienu svarbiausiu ir maistingiausiu maisto produktu žmogaus mityboje.  Juo paskaniname pusryčių dribsnius, košes, geriame su šviežiai keptu pyragu ar pagardiname rytinę kavą. Bet ar tikrai pienas tinka visiems ir visais atvejais? Šiame straipsnyje pakalbėkime apie tai, ar jums verta ieškoti pieno alternatyvų, o galbūt pienas turėtų būti neatskiriama jūsų mitybos dalimi.

KAM VERČIAU NEVARTOTI PIENO?

Laktozės netoleruojantys žmonės

Kad ir koks pienas skanus ar maistingas būtų, ne visi iš mūsų esame prisitaikę jį suvirškinti, todėl pieno atsisakyti gali būti neišvengiama norint apsaugoti savo sveikatą. Kalbu apie laktozės netoleravimą. Laktozė – tai natūraliai piene esantis cukrus, kuriam suvirškinti yra reikalingas specialus virškinamojo trakto fermentas – laktazė. Laktozės netoleruoja tie žmonės, kurių virškinamajame trakte nėra arba yra nepakankamai šio fermento.

Išgėrus pieno, lektozės netoleruojantiems žmonėms, pučia, maudžia pilvą, kaupiasi dujos ar netgi prasideda viduriavimas. Manoma, kad tokiais simptomais skundžiasi apie 15–75% suaugusių žmonių. Tačiau verta paminėti, kad šiaurės Europoje gyvenantys žmonės, o tame tarpe ir lietuviai, yra geriau evoliuciškai prisitaikę virškinti pieną. Todėl neskubėkite sau diagnozuoti pieno netolerancijos nepasitarę su gydytoju ir neatlikę tyrimų. Dažnai panašūs simptomai kaip pilvo pūtimas ar dujų kaupimasis visai nėra pieno netoleravimo pasekmė. Tai gali būti netinkamos mitybos, daug skaidulų turinčio maisto, blogųjų bakterijų ar kitų žarnyno problemų pasekmė.

Alergija pienui

Dar vienas atvejis, kai karvės pieno būtina atsisakyti, yra alergija pienui. Tai savo simptomais dar labiau sveikatai pavojingas atvejis nei laktozės netoleravimas. Alergiškus žmones, pavartojusius pieno, ne tik gali išberti, atsirasti čiaudulys ar nosies tekėjimas, tačiau taip pat prasidėti kvėpavimo takų tinimas, vėmimas ar net anafilaksinis šokas, kuris gali kainuoti gyvybę.

Karvės pieno baltymai pastaruoju metu pirmauja tarp alergenų vaikų tarpe. Tačiau dažniausiai vaikai išauga alergiją. Jei alergija neišnyko, pieno produktų reikėtų vengti ir toliau.

Žarnyno ligomis sergantys žmonės

Tokiomis žarnyno ligomis kaip celiakija, Krono liga ar dirgliosios žarnos sindromu sergantiems žmonėms dažnai gali tekti bent tam tikram laikui atsisakyti pieno produktų, kol ligų simptomai sumažės. Piene esantys riebalai gali būti sunkiai suvirškinami, o pavartojus pieno produktų prasidėti viduriavimas, žarnyno skausmai.

Paprastai, nors pieno vartojimas tokiems žmonėms kelia nemalonius simptomus, bet fermentuoti pieno produktai kaip jogurtas ar kefyras nedideliais kiekiais gali būti naudingi. Juose esantys probiotikai gali padėti atstatyti gerąsias žarnyno bakterijas ir pagerinti virškinimą.

KAM PIENAS GALI BŪTI NAUDINGAS?

Besirūpinantiems pilnavertiška mityba

Pieno maistingumas nėra iš piršto laužtas. Vos vienoje stiklinėje pieno yra apie 20% dienos rekomenduojamos baltymų normos valgantiems vidutiniškai apie 2000 kalorijų. Pieno baltymai pasižymi pilnavertišku amino rūgščių kompleksu, kurių pats organizmas pasigaminti negali. Kaip žinia, baltymai yra būtina statybinė medžiaga visiems kūno audiniams, ląstelėms ir fermentams. Ypač baltymai būtini sveikai odai, raumenims, kraujo ląstelėms ir hormonams.

Kadangi pilno riebumo pienas yra sudarytas iš riebalų, angliavandenių ir baltymų, tai reiškia, kad išgėrę stiklinę pieno su pusryčiais, koše ar dribsniais, jau būsite surinkę didžiąją dalį dienos rekomenduojamų medžiagų.

Stipriems kaulams

Pienas yra gausus kalcio šaltinis. O kalcis gali pagerinti kaulų tankumą, sumažinti osteoporozės riziką, o taip pat sumažinti kaulų lūžių tikimybę ateityje. Kalcis itin svarbus vaikams ir paaugliams, kurių kaulai dar vystosi, todėl pienas gali būti maistinga alternatyva užtikrinti kalcio resursus.

Tiesa, jog kalcio galima gauti ir iš kitų šaltinių, tačiau dažniausiai iš kitų produktų reikia suvartoti daugiau kalorijų, kad gautume tą patį kiekį kalcio, kuris yra stiklinėje pieno.

Sveikai hormoninei sistemai

Pienas yra vienas iš kelių produktų, kuriame yra jodo. Jodo dar galima rasti nebent juoduotoje druskoje ar jūros produktuose, tačiau žmonėms vengiantiems druskos ar nemėgstantiems jūros produktų, gali trūkti jodo.

Jodas yra būtinas skydliaukės veiklai. Be šio elemento skydliaukė nebegali efektyviai gaminti hormonų, todėl gali paūmėti imuninės ligos, kilti problemų su vaisingumu ar netgi pakenkti nėščiosios sveikatai bei besivystančiam vaisiui.

***

Pienas gali būti ne tik skanus gėrimas, bet ir labai maistingos mitybos dalis. Tačiau gyvulių pieną į mitybą gali įtraukti ne visi. Tam tikrais atvejais, norint apsaugoti sveikatą, gali tekti visam laikui ar bent jau trumpam atsisakyti pieno produktų ir juos pakeisti kitomis pilnavertiškomis alternatyvomis. Pieno produktų vengti turėtų žmonės, kurie yra alergiški pienui ar netoleruoja piene esančio cukraus – laktozės. Taip pat tie, kurie serga virškinimo ligomis. Tuo tarpu tiems, kurie neturi tokių nusiskundimų, o nori pasirūpinti kuo įvairesne pilnavertiška mityba gausia kalcio, jodo ir baltymų, pienas gali būti lengvai pasiekiamas ir nepakeičiamas produktas.

Lauryna Nelkinė @Meniu.lt