Petražolės – vienos populiariausių prieskoninių daržovių pasaulyje

Petražolės – vienos populiariausių prieskoninių daržovių pasaulyje

Jų šaknys panašios į nedidelį pastarnoką ir dažnai naudojamos padažams, sriuboms, įvairiems patiekalams pagardinti. Vertingos visos šio prieskonio dalys: sėklos, lapai ir šaknys. Paprasto ir eterinio aliejaus daugiausia yra sėklose, o šaknyse ir lapuose – vitaminų C, A, K bei mineralinių medžiagų. Petražolės žadina apetitą, gerina virškinimą. Iš susmulkintų sėklų gaminamas nuoviras, vartojamas kaip šlapimo išsiskyrimą skatinanti priemonė sergant vandene, inkstų ir šlapimo pūslės akmenlige. Sėklų nuoviras vartojamas kaip prakaitavimą skatinantis vaistas. Nors šiose daržovėse yra folio rūgšties, kuri itin reikalinga besilaukiančioms moterims, tačiau specialistai būsimoms mamoms pataria jų vengti. Petražolėse esantis aliejus skatina gimdos susitraukimus, todėl gali įvykti persileidimas.

Nepamainomos virtuvėje
Petražoles galima naudoti labai įvairiai. Kulinarai sako, jog ši prieskoninė daržovė labai tinka prie žuvies ir jūrų gėrybių, gali būti naudojamos mėsos bei paukštienos patiekalams pagardinti. Jos tinka salotoms, sriuboms, virtiniams, kiaušiniams, padažams, petražolių sviestui gaminti.

Pasigaminkite namuose
Siūlom vieną labai paprastą patiekalą su labai daug petražolių. Išvirtus kiaušinius padalinkite į keturias dalis, sudėkite į lėkštę, šiek tiek apibarstykite druska, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, viršų gausiai padenkite pjaustytomis petražolėmis, jas apšlakstykite trupučiu citrinos sulčių, šiek tiek pamaišykite. Labai gardu su balta duona ir ožkų pieno sūriu.

Tabouleh – turbūt vienas žinomiausių patiekalų su petražolėmis. Tai arabiškas patiekalas, kuris taip pat populiarus Prancūzijos, Brazilijos, Dominikos virtuvėse. Armėnų virtuvėje panašiai gaminamas eetch (petražolės, kvietinės kruopos, svogūnai, alyvuogių aliejus, citrina, paprikos), turkiškas kisir (petražolės, kvietinės kruopos ir pomidorų pasta). Kai kuriuose šios šalies regionuose įmaišoma česnakų, svogūnų, granatų sulčių. Italijoje garsiausias priedas prie patiekalų, ruošiamas su petražolėmis, yra gremolata, kuris gaminamas iš minėtų petražolių, česnakų ir tarkuotos citrinos žievelės. Jis labai mėgiamas prie veršienos kojų – ossobuco alla milanese.

Pasigaminkite itališką petražolių pastą, puikiai tinkančią prie makaronų.

Reikės:
30 g petražolių lapelių;
1-2 skiltelių česnako;
40 g parmezano sūrio;
30 g kedro riešutų;
75 ml alyvuogių aliejaus;
druskos.

Visus ingredientus, išskyrus aliejų, sutrinkite virtuviniu kombainu ar trintuvu (trinkite porą minučių). Tuomet apibarstykite druska, išmaišykite, supilkite aliejų, dar kartą gerai išmaišykite. Pastą dar galite apšlakstyti citrinos sultimis. Skanaus!

Pagal interneto spaudą parengė Jolanta Bagurskienė
Nuotraukos: selfsufficientish.com, tabbouleh (eatingwell.com), petražolių pasta (chefdez.com)
Nuoroda: kaip pasigaminti gremolata (http://becksposhnosh.blogspot.com/2007/10/how-to-make-gremolata.html)
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną