Patikrintos Lietuvoje veikiančios kebabinės

Patikrintos Lietuvoje veikiančios kebabinės

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), vykdydama nuoseklią, rizikos vertinimu pagrįstą kontrolę, nuolat tikrina visas maisto gamybos ir prekybos įmones, atlieka teminius patikrinimus. Teritorinių VMVT inspektoriai patikrino Lietuvoje veikiančias kebabines.

Šiuo metu Lietuvoje veiklą vykdo 458 kebabinės, ruošiančios gan populiarų gyventojų tarpe greitą maistą – kebabus. Be stacionariai įrengtų, dalis kebabinių įrengtos kioskuose (177 arba 39 %) ar transporto priemonėse (76 arba 17 %).

„Greito paruošimo maisto produktai paklausūs, mėgstami vartotojų. VMVT, atsižvelgusi į rizikos analizę, vartotojų skundus, kurių nuo metų pradžios gauta 17 (6 pasitvirtino), patikrino beveik visas kebabines. Patikrinimų metu buvo žiūrima, kaip laikomasi produktų priėmimo, laikymo, šiluminio apdorojimo, higienos ir kitų reikalavimų,“ – sakė VMVT Veterinarijos sanitarijos ir maisto skyriaus vyriausioji specialistė Rita Sadūnaitė.

Patikrinimų metu buvo nustatyta, kad maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimus turėjo 406 kebabinės, kitų buvo pasibaigę pažymėjimų išdavimo terminai, teritorinės VMVT kai kurioms neišdavė šių pažymėjimų dėl nepašalintų trūkumų.

Pažeidimų nustatyta daugelyje šio tipo maisto ruošimo įmonių. 90 kebabinių (20 %) nebuvo užtikrintas savikontrolės reikalavimų įgyvendinimas, netinkamai pildomi savikontrolės žurnalai, neatliekami privalomi savikontrolės laboratoriniai tyrimai. Daugiausiai tokio pobūdžio pažeidimų nustatyta Vilniaus ir Kauno miestuose, Marijampolės; Telšių ir Tauragės apskrityse. 25 kebabinėse nebuvo įrengtas tekantis geriamasis vanduo, 34 nebuvo suderintų receptūrų, technologinių aprašymų, 19 neįrengta elektrinė vandens pašildymo įranga, 13 nebuvo tinkamos įrangos nutekamajam vandeniui surinkti ir pašalinti. 12 kebabinių neturėjo pakankamo šaldytuvų ar šaldiklių kiekio, 50 nebuvo kontrolinių termometrų.

„Apibendrinant, galima būtų teigti, kad kebabinių veikla užtikrina saugaus maisto pateikimą vartotojams. Tik žmonėms nereikėtų pamiršti, kad tai „greitas maistas“, kurio nerekomenduojama vartoti kasdien. Taip pat vartotojai patys turi stebėti, kur ir kokiomis sanitarinėmis sąlygomis gaminami kebabai, nes dalies šio tipo maitinimo įstaigų materialinė būklė labai skurdi Tačiau tų prekybos įmonių, kuriose maisto ruošimo sąlygos neatitinka teisės aktų nustatytų reikalavimų, t. y. nėra pakankamai vietos, praustuvių ar kitų maisto ruošimui būtinų sąlygų, veikla bus stabdoma“, – komentavo R.Sadūnaitė.

Per šių metų sausio-birželio mėn. kebabinių atsakingiems asmenims VMVT skyrė 5 įspėjimus, 31 baudą (vietoje), 29 baudas pagal Administracinių teisės pažeidimų kodeksą, 26 kebabinių veikla buvo laikinai sustabdyta, 7 veikla uždrausta, 31 kebabinei atskirais sprendimais buvo uždrausta tiekti maistą į rinką.

VMVT informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną