Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Paslaptingas levandos kvapas

2009-10-28
Paskelbk savo straipsnį

Neseniai japonų mokslininkai nustatė, kad po pietų pertraukos darbingumą gali skatinti levandos kvapas. Tuo tarpu prieš kelis metus atlikto eksperimento metu nustatyta, jog į restoraną jis pritraukia pinigus...

Vietoj kavos puodelio

Puikai žinome, kad kvapai veikia mus psichologiškai, tačiau jie retai tampa mokslinių tyrimų objektu. Dabar paslapties šydą nusprendė atidengti japonų mokslininkai. Jų teigimu, nebūtina organizmo stimuliuoti kofeinu – šalin kavos puodelį. Vietoj jo galima pauostyti levandos. Pasirodo, šis kvapas skatina darbingumą. Eksperimento metu darbuotojai buvo suskirstyti į kelias grupes. Ta grupė, kuri uostė levandas po pietų pertraukos, pasirodė darbingesnė, nei tos grupės nariai, kurie uostė jazminų ar išvis neuostė jokių kvapų.

Į restoraną pritraukia pinigus

Pasirodo, kad levandos kvapas skatina ne tik darbingumą, tačiau ir verčia restorano svečius išleisti daugiau pinigų maitinimo įstaigoje. 2006 metais nedidelėje 22 vietų picerijoje „Brittany“, Prancūzijoje tris šeštadienius iš eilės buvo atliekamas eksperimentas. Pirmą šeštadienį restorane kvepėjo įprastai, kitą kartą buvo paskleistas citrinos kvapas, tuo tarpu trečią šeštadienį – levandos. Pasirodė, kad nors citrinos kvapas aktyvina organizmą, pardavimai padidėjo, tačiau nedaug. Tuo tarpu levandos kvapas veikė atpalaiduojančiai   ir skatino restorano svečius išleisti daugiau – vidutiniškai vienas žmogus picerijoje paliko 21,1 euro vietoj ankstesnių 17,5 euro. Taigi pardavimai pakilo apie 20 procentų.

Vis dėlto šį faktą reikėtų vertinti atsargiai, kadangi žmonės ne tik išleido daugiau pinigų, tačiau ir ilgiau prasėdėjo – laikas praleistas restorane nuo pusantros valandos prailgėjo vidutiniškai iki valandos ir keturiasdešimt šešių minučių, t.y. apie 15 procentų. Labai užimtuose restoranuose, kuriuose didelis lankytojų srautas tai gali būti reikšmingas faktorius. Vis dėlto pustuštėse ar tuščiose kavinėse levandų kvapas gali pritraukti daugiau svečių...

Elena Germanovič
Šaltinis: onet.pl; spring.org.uk
Nuotraukos: corbis.com
Meniu.lt informacija