Vienam
perspektyviausių Baltijos šalių virtuvės meistrų pastarieji
metai buvo itin intensyvūs. Prieš daugiau nei metus jis pradėjo
vadovauti restoranui „Wiegand“ Estijoje, šiemet atidarė nuosavą
restoraną „Degustare“ Rygoje ir jau antrą sezoną vadovaus
dangaus restorano „Dinner in the Sky“ virtuvei.
Įvairių
šalių - pavyzdžiui Suomijos, Švedijos, Norvegijos, Airijos,
D.Britanijos ir net Australijos - restoranuose dirbusį M.Heinmets
„Dinner in the Sky“ į savo šefų, kurių dauguma įvertinti
„Michelin“ žvaigždutėmis, ratą priėmė pernai. Jis
vienintelis Baltijos šalių šefas, kurį dangaus restoranas
pristato tarptautiniu mastu.
Paklaustas,
ar tiki, kad Baltijos šalių šefai gali išsiskirti ir būti
įvertinti Europiniu lygiu, jaunasis šefas atsako, kad jau dabar čia
yra daug fantastiškų šefų, tačiau bėda tame, kad „Michelin“
vertintojai nenori atvykti į Baltijos šalis ir suteikti jiems
pelnytą įvertinimą.
„Aš
nežinau, kodėl taip yra...Bet šnekant tiesiai šviesiai, jie gali
eiti velniop su savo žvaigždėmis, nes geras maistas atsiranda iš
širdies, o ne iš žvaigždžių“,- sako jis.
M.Heinmets
mano, kad Baltijos šefams reikia garsinti save, kad pasaulis
sužinotų apie juos, kad jie moka gaminti ir daro tai velniškai
gerai. Už norą tobulėti ir sugebėjimą gerą maistą paversti
tiesiog puikiu vertinamas jaunasis Estijos šefas sako, kad jo
tikslas išmokyti kiekvieną suprasti ir vertinti kokybišką maistą.
„Dinner
in the Sky“ svečių Vilniuje užkandžiui šefas žada ėrienos
kapotinį su lėtai virtu putpelės kiaušiniu, trumų majonezu ir
ikrais, pirmajam patiekalui – šiaurietišką lašišą su
burokėliais ir svogūnų marmeladu. Pagrindiniam patiekalui
M.Heinmets ruoš 57°C temperatūroje gamintą anties krūtinėlę su
šviežiais žalumynais, grybais ir vištienos užpilu. O desertui
svečių laukia šveicariškas morengas su uogomis ir moliūgu.
“Tai
bus paprasti produktai, paprastos technologijos, tačiau tobulas
paruošimas” – Vilniaus “Dinner in the Sky” svečiams žada
estų šefas. Visi šie patiekalai bus sukurti specialiai dangaus
restorano turui, t.y. neragauti restoranų, kurių virtuvėms
vadovauja M.Heinmets, svečiams.
Laisvų
vietų į šio šefo priešpiečius jau nebeliko, o vakarienę galima
rezervuoti interneto svetainėje Dinnerinthesky.lt/bron