Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Filipinai – egzotikos ir tradicijų derinys

2012-07-19
Paskelbk savo straipsnį

Salyne gyvena daugiau nei 87 milijonai žmonių. Tokia salyno istorija turbūt ir lėmė šios šalies maisto (truputį kiniško, truputį ispaniško, truputį amerikietiško) egzotiškumą.

Filipinuose, kaip ir daugelyje Azijos šalių, ryžiai – pagrindinis maistas. Ryžiai ir žuvis šiame salyne dažnai valgomi pusryčiams, tačiau populiariausios ryte – aštrios dešrelės, vadinamos „longaniza“. Pusryčiams taip pat valgomi kepti kiaušiniai. Prie jų dažnai patiekiama filipiniečių duona, vadinama „pan de sal“.

Kaip bebūtų keista, šiame salyne dažniau geriama kava arba kakava nei arbata. Filipiniečiai per priešpiečius ir pietus valgo daug ir sočiai. Tokiu metu ant stalo pamatysite net keturis ar penkis patiekalus – sriubą, žuvį, mėsą, šviežių vaisių ir, žinoma, saldų desertą, kurį Filipinų gyventojai tiesiog dievina.

Tarp priešpiečių ir pietų Filipinuose yra dar vienas valgymo metas, kurį galima palyginti su angliška arbatos pertraukėle. Jis vadinamas „merienda“. „Meriendos“ metu salyno gyventojai valgo ne tik sumuštinius su arbata, bet ir lengvus daržovių užkandžius, desertus, pagamintus iš kokosų pieno, ananasų ar kitų tropinių vaisių.

Nepaisant ispanų virtuvės įtakos, vietiniai patiekalai išliko labai populiarūs. Vienas iš jų – taip vadinamas „suman“. „Suman“ – tai saldus patiekalas, kuris gali būti įvairių rūšių. Skaniausias jų yra lipnūs ryžiai, garinami bambuko viduje ir patiekiami su kokoso drožlėmis ir cukrumi. Kitas vienas skaniausių „suman“ gaminamas iš bananų, kurie įvyniojami į bananų lapus ir verdami vandenyje.

Yra keli tradiciniai filipiniečių maisto gaminimo būdai. Vienas iš tokių vadinamas „adobo“, pagal kurį pagrindiniai žuvies ir mėsos patiekalų ingredientai yra actas, pipirai ir česnakai. Kitas žinomas maisto gaminimo būdas vadinamas „guinataan“. Tokiu būdu gaminami valgiai verdami kokosų piene.

Populiarus patiekalas Filipinuose yra „kilawin“ – žalios žuvies salotos, panašios į meksikietiškąsias, tačiau gardesnės. „Pipiran“ ir „kari- kari“ – mėsos (dažnai paukštienos) patiekalai, kuriuose rasite „annatto‘ sėklų ir kepintų riešutų.

Kadangi Filipinai ilgus metus priklausė Ispanijai, salyne paplito paeljos (nacionalinis ispanų patiekalas), tačiau kiek pakito jų gaminimo būdas. Žinoma, dėl artimos kaimynystės šiame salyne be problemų rasite ir kinų maisto. Ypač Filipinuose paplito kinietiškos sriubos.

Laura Kubilienė