Pasaulinės veganų dienos proga - mitai ir realybė

Pasaulinės veganų dienos proga - mitai ir realybė

1.    Mitas : Veganai negauna pakankamai baltymų.
Bene dažniausiai užduodamas klausimas pasirinkus augalinę mitybą būna susijęs su baltymų stygiumi, šia tema sklando daugybė straipsnių ir informacijos.Tiesa, ta, kad augaliniame maiste baltymų yra ir jie yra pilnavertiškai subalansuoti, tiesą pasakius suaugę žmonės neįdėdami pastangų valgyti baltymingą maistą vis vien gerokai viršija paros normą, kuri yra daug mažesnė nei daugelis įsivaizduoja. Niekas nesiginčija, kad lęšiuose, avinžirniuose, pupelėse gausu baltymų, bet tapus veganu šis argumentas tampa per silpnu, kodėl?

2.    Mitas: Veganai valgo vien daržoves ir jų maistas beskonis arba bjauraus skonio.

Neaišku kodėl, bet visuomenėje vis dar galioja nežinia kieno sugalvotas toks veganiškos mitybos įvaizdis, kuris ne tik klaidina, bet ir atbaido daugelį pasidomėti plačiau šiuo mitybos būdu. Visi nuo vaikystės girdime savo mamas kartojant „valgyk daržoves – sveika, valgyk vaisius – sveika“. Bet staiga, jei pagrindiniu maistu tampa šie produktai tokia mityba ima atrodyti keista. Šiais laikais galima gauti ar pasigaminti praktiškai bet kokio gyvūninės kilmės produkto alternatyvą iš augalinių kultūrų, kurių skonis dažnai geba apgauti mūsų skonio receptorius. Iš pradžių tai gali pareikalauti pastangų, tačiau praktiškai visą savo įprastą meniu galite pakoreguoti taip, kad valgysite skoniu tapačius patiekalus, tačiau jie bus veganiški.

3.    Mitas: Nėra jokių įrodymų, kad tokia mityba yra sveikesnė, nei įprasta.

Nejaugi? Augalinė mityba, kurios pagrindą sudaro vaisiai, daržovės, grūdinės kultūros ir mažai riebalų turintys patiekalai ne tik, kad yra sveikesni, bet ir ne kartą mokslininkų įrodyta, jog toks mitybos būdas ne tik padeda gyventi sveikiau, bet ir pasveikti nuo tam tikrų ligų, kaip kad širdies ir kraujagyslių ligų, diabeto, vėžinių susirgimų, nutukimo.

4.    Mitas: Tapęs veganu nusilpsi ir susirgsi.
Yra tūkstančiai profesionalių sportininkų, čempionų ir pasaulinio garso lyderių, kurie pasirinkę tokią mitybą, ne tik yra stiprūs ir sveiki, bet ir stebina pasaulį geriausiais pasiekimais. Rich Roll yra tik vienas iš pavyzdžių, kokių rezultatų galima pasiekti pasirinkus tokį gyvenimo būdą.

5.    Mitas: Tik turtingi žmonės gali sau leisti būti veganu.
Tiesa ta, jog jei ketinate visus dabar vartojamus gyvūninės kilmės produktus staiga nuspręsite pakeisti augalinėmis alternatyvomis, tikrai imsite prunkšti ir skųstis, jog būti veganu brangu. Tačiau, pagrindinis augalinis maistas yra kelis kartus pigesnis, nei gyvūninės kilmės produktai. Kruopos, bulvės, sezoninės daržovės ir vaisiai, ankštinės daržovės yra vieni pigiausių ir sveikiausių produktų parduotuvių lentynose, o apsiperkant vietiniuose turgeliuose galima dar labiau sutaupyti ir gauti geresnės kokybės produktus.

6.    Mitas: Žmonės reikia gerti pieną.
Vienas absurdiškiausių, tačiau labiausiai paplitęs mitas, kuriuo mes visi esame taip įtikėję, kad atrodo tiesa negali būti kitokia. Tačiau ji kitokia. Žmogaus organizmui poreikis gerti karvės pieną yra toks pat didelis, kaip kad gerti katės ar žirafos pieną. Plačiai paskleista dezinformacija apie kalcio ir pieno sąryšį žmogaus organizme. Tiesa, piene gausu kalcio, deja jo cheminė formulė mūsų organizmui neiššifruojama ir tam, kad sukeltą organizmo parūgštėjimą subalansuotų, mūsų organizmas yra priverstas kauluose jau esantį kalcį panaudoti organizmo rūgštingumui sumažinti, to pasekoje senatvėje gresia osteoporozė – kaulų išretėjimas, kuris kaulus paverčia trapius ir lengvai lūžtančius. Joks suaugęs žinduolis išskyrus žmogų negeria pieno, tuo labiau kitos rūšies žinduolio. Piene gausu augimą skatinančių hormonų skirtų kūdikio sklandžiam vystymuisi, suaugusiam žmogui nėra poreikio augti, tad ir pienas jam nereikalingas.

7.    Mitas: Veganiška mityba yra ekstremali
Kas ekstremaliau būti pjaustomam ir siuvamam ant operacinio stalo nesulaukus pensijos, ar valgyti savo kieme užsiaugintas daržoves, vaisius bei uogas? Ar tikrai taip ekstremalu yra valgyti gamtos dovanojamą maistą ir kulinarinius šedevrus gaminti iš jų? Tapus veganu nereikia manyti, kad maisto gaminimas staiga taps nuobodus, kaip tik atvirškčiai laukia nauji atradimai ir skonių potyriai, bet tam reikia pasiryžti. Vien tai, jog imsite mažinti gyvūninės kilmės produktų kiekį savo racione, padarysite paslaugą ne tik savo organizmui, bet ir prisidėsite prie planetos taršos mažinimo.

Keletas nuorodų, kuriose galite rasti įkvėpimo išbandyti augalinius patiekalus pasigaminti savo virtuvėje.
https://www.nevistienoskepsnelis.com/
http://www.kavalgoveganai.lt/search/label/receptai

Parengė:
Gabrielė Nečejauskaitė

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną