Paragaukite Vengrijos (II dalis)

Paragaukite Vengrijos (II dalis)

Didžioji vengriškų patiekalų dalis - iš mėsos. Jie vartoja daug, su aštriais padažais iš juodųjų ir raudonųjų pipirų, pomidorų, svogūnų, mėsos. Tradiciniai vengrų valgiai - tirštos mėsos sriubos bei įvairūs troškiniai su aromatingais prieskoniais. Vištiena, kalakutiena ir žąsiena dažniausiai kepamos ir valgomos su salotomis. Šioje šalyje populiari ne tik jautiena, bet ir aviena. Kiauliena vengrų virtuvėje taip pat ne naujiena. Pasak pačių vengrų: „kuo riebesnis maistas, tuo jis geresnis ir gardesnis“. Tad vertinantiems liesesnį maistą, vykstant į paprikų ir guliašo šalį teks nusiteikti priaugti kelis kilogramus. Vengrai vaišins patiekalais gardintais kiaulių taukais, žąsų riebalais bei kaloringa grietine. Populiarus patiekalas – kiauliena, troškinta su svogūnais, kiaulių taukais, paprikomis, druska ir pipirais. Toks troškinys gali būti ir su jautiena.

Paragaukite Vengrijos (I dalis)>>

Dar vienas lietuvaičių skoniui neiprastas patiekalas - főzelék. Tai kažkas tarp sriubos ir troškinio. Į šį patiekalą, kad jis nebūtų toks skystas kaip sriuba, dedama miltų. Skonių būna įvairių: moliūgo, žirnių, špinatų, bulvių, lęšių, pupų. Sotu ir pigu. Šį patiekalą labai pamėgę studentai bei kiti, mažesnes pajamas gaunantys žmonės. Ragų rūšis – perkeltas. Į jį deda daug svogūnų, troškina ant silpnos ugnies ir patiekia su padažu. Populiariausios salotos iš nepilnai prinokusios paprikos. Vengrai mėgsta rūkytus lašinius, žinoma vėlgi, su paprikos prieskoniais. Sriubų šioje šalyje taip pat netrūksta. Jas dažniausiai patiekia su grietine. Tiesa, pieniška sriuba vengrų nesužavėsite, tokių jie nemėgsta.

Nacionalinis patiekalas - žuvienė. Didesnį dėmesį skiria gėluose vandenyse pagautiems laimikiams. Vengrai labai mėgsta žuvies sriubą. Ja net per Kūčias mėgaujasi. Šaltiems užkandžiams Vengrijoje Jums pasiūlys žuvį drebučiuose arba su marinatu, paukštienos patiekalus, kiaušinius bei įvairius daržovių derinius.

Tautinis garnyras - tešloje kepti žiediniai kopūstai, mažos keptos bulvytės ir juostelėmis pjaustytas keptas kumpis. Tirštumą padažams suteikia svogūnai ir paprika, miltų vengrai į padažus nededa. Neaštraus skonio patiekalas - balandėliai, iš raugintų kopūstų su grietine arba grietinėle.

Interviu su garsiausiu Vengrijos vyndariu Csaba Malatinszky>>

Būdami Vengrijoje pamatysite daug kavinukių bei konditerijos parduotuvių, prekiaujančių saldumynais. Smaližiams čia tikras rojus. Paragauti norėsis štrudelio, kremais įdarytų ir šokoladu glaistytų pyragaičių, karamelinių paplotėlių, uogomis perteptų blynelių ar pačių vengrų labai mėgiamo „Dobosh“ torto... Desertai čia skanesni vieni už kitus. Atrodo, kad vykstant į šią šalį neblogai būtų prisisegti papildomą skrandį...

Vengrija apdovanota puikiu klimatu ir derlingomis žemėmis, todėl čia vaisiai, uogos ir daržovės auga sultingi, aromatingi. Vengrų žemės ūkio produkcija vertinama ir už sienos. Nemažai daržovių bei vaisių eksportuojama, kiek mažiau paukštienos, į kaimynines, o ir tolimesnes šalis. 

Būtinai susipažinkite iš arčiau su vengrų virtuve. Paragaukite aromatingos, aštrios sriubos guliašo, gardaus troškinio – paprikašo su vištiena, blynų su mėsa ar saldžiais įdarais bei pasimėgaukite įžymiais Vengrijos vynais...

Vengrų restoranas Trakuose>>

Vengrų restoranas Vilniuje>>

Meniu.lt ir Vengrijos ambasados informacija
Naudoti šaltiniai: www.hungary-tourist-guide.com ; hungarystartshere.com
Nuotraukos: hungary.hu; hungarystartshere.com; http://easteuropeanfood.about.com

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną