Paragaukite Vengrijos (I dalis)

Paragaukite Vengrijos (I dalis)

Vengrai mėgsta daug ir sočiai pavalgyti. Maistas jiems turi būti gardus ir kokybiškas. Ši tauta tiki, kad maistas ugdo sielą, skatina pasitikėjimą savimi ir yra sėkmės visuomenėje simbolis. Jiems maistas - neatskiriamas nuo meilės ir muzikos. Vengrijoje gyvena maždaug 10 procentų romų, o jie, kaip žinia, garsėja puikiu gebėjimu dainuoti, šokti ir be abejo, gerai gaminti. Yra posakis: „Vengrai gali gyventi kaip skurdžiai, tačiau valgo kaip tikri karaliai”. Vengriška virtuvė turtinga įvairiausiais skanėstais, su kuriais tiesiog būtina susipažinti. Šios šalies mityba nuo kitų skiriasi, turi rytietiškų ypatumų bei pasižymi aštriu skoniu. Vengrijos verta ragauti – jos skonis tikrai ypatingas.

Populiariausia Vengrijos atostogų zona – Balatonas>>

Neatsiejama vengrų kultūros dalis - paprikos ir guliašas

Galima sakyti, kad vengriška virtuvė daug kuo panaši ir į lietuvišką: maistas riebus ir kaloringas, daugeliui patiekalų pagardui naudojama grietinė. Populiariausi užkandžiai: langušas – įkaitintame aliejuje kepamas paplotis, valgomas su grietine, sūriu ir žalumynais, raugintų kopūstų sriuba, vengriški balandėliai ir, žinoma, kone nacionaliniu pasididžiavimu tapusi guliašo sriuba. Tai populiariausias ir geriausiai žinomas vengrų nacionalinis patiekalas. Šį patiekalą mėgsta tiek jauni, tiek seni. Originalų guliašo receptą – tirštą sriubą – šiek tiek pakeitė ir antruoju patiekalu pavertė austrų virėjai. Tradiciškai šis patiekalas ruošiamas lauke, dažniausiai jį gamindavo vyrai, nors pastaruoju metu vis dažniau tai daro moterys. Kiekviena vengrų šeimininkė turi savitą guliašo receptą, kurį giminės moterys perduoda iš kartos į kartą. Vengrai mėgsta tiesiog ugninius patiekalus, todėl, kad ilgai netektų kankintis, prieš pirmą kartą ragaudami guliašą, pasirūpinkite vynu.

Užsukus į bet kurį restoraną, galima užsisakyti daugybę tradicinių vengriškų patiekalų. Tiesa, pastaruoju metu ėmė dygte dygti restoranėliai, siūlantys picas bei mėsainius. Visgi vietiniam jaunimui arčiau širdies tradiciniai patiekalai. Jie su dideliu malonumu užsisako porciją guliašo arba mėsos troškinio... Vengriška virtuvė labai išradinga, lanksti ir kūrybinga. Joje labai daug skirtingų skonių bei prieskonių.

Vengrų virtuvėje gausu patiekalų iš paprikos. Čia ko gero nerasite nė vieno patiekalo, į kurį jos nebūtų. Maistui ji suteikia ne tik pikantišką skonį, bet ir nudažo jį sodria oranžine spalva. Vengrijoje paprikos galima įsigyti įvairiausiais pavidalais: šviežios, tik ką nuskintos iš daržų, pastos, trintų košelių ar net miltelių. Paprikų tikrai rasite bene kiekvieno vengro namuose. Vengrijos kaimeliuose išlikusi tradicija surištas paprikas džiovinti saulėje. Labai žaismingai ir jaukiai atrodo prie langų pririštos raudonų paprikų „kasos“. Gerai išdžiovintas vėliau sutrina ir gaunami milteliai, kuriais ir gardinami patiekalai. 

Troškinys su daug paprikos, pjaustyta apkepinta mėsa (gali būti veršiena arba vištiena) su taukais, rūkytais lašinukais, svogūnais, pomidorais, česnakais, pagardinant grietine – paprikašas. Verta paragauti. Taigi, kaip sako patys vengrai, paprika ir guliašas – neatsiejama jų kultūros dalis.

Vengrų restoranas Trakuose>>

Vengrų restoranas Vilniuje>>

Meniu.lt ir Vengrijos ambasados informacija
Naudoti šaltiniai: www.hungary-tourist-guide.com; hungarystartshere.com
Nuotraukos: hungary.hu; visithungary.hu; hungarystartshere.com
Pirmoje - bene populiariausias vengrų patiekalas - guliašas
antroje - saulėje džiovinamos paprikos
trečioje - troškinys „paprikash“

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną