Panevėžiečiai pasitiko jauną vyną

Panevėžiečiai pasitiko jauną vyną
Oficialiai jauno vyno šventė prasideda trečiąjį lapkričio ketvirtadienį atkimšus pirmuosius iš šiųmečio vynuogių derliaus pagaminto vyno butelius.

O tada nuo Liono iki Paryžiaus, nuo Niujorko ir net iki Panevėžio entuziastingai nusiteikę vyno gerbėjai kelia taures jauno vyno garbei. Šiųmečio jauno vyno taurės buvo keliamos ir bendrovės „Žaliasis žiogas“ kavinėje „Kafenhauz“.

Sukūrė tradiciją
Šių laikų „Božolė novo“ šventė yra Georgeso Duboeufo nuopelnas, nes jis XX amžiaus antrojoje pusėje iš regioninės jauno vyno sutikimo tradicijos sugebėjo sukurti pasaulinio masto šventę.
Jos ištakos – Prancūzijoje, Božolė regione, kuriame gaminamas tokio paties pavadinimo vynas.
Božolė vyno kasmet pagaminami didžiuliai kiekiai vien švenčiančiųjų šią rudens šventę poreikiams patenkinti. Jauno vyno negalima ilgai laikyti, jį reikia išgerti per kelis mėnesius.

Paruošti gomurį vynui
 Jauno vyno šventė „Kafenhauz“ kavinėje prasidėjo likus porai valandų iki lapkričio 15 dienos. Laukti iš Pietų Burgundijos Božolė srities atkeliaujant švelnaus skonio gėrimo vakaro svečiams nebuvo nuobodu – vyko įvairios atrakcijos, valgių degustavimas, net ir eilės buvo kuriamos vyno garbei.

Apie vynus kalbėjęs bendrovės „Mineraliniai vandenys“ vadybininkas Ernestas Janikūnas aiškino, kad būtina gomurį paruošti jaunam vynui, kuris bus geriamas lygiai 24 valandą. Todėl pirmiausia buvo ragaujamas „Carmelle Sauvignon“. Beje, šiemet Lietuvos vyno dienose apdovanotas sidabro medaliu. Dar svečiai ragavo „Torre del Falasco Corvina“, ir tik sulaukus vidurnakčio buvo pasiūlytas šiųmetis jaunas vynas, atgabentas iš Prancūzijos.

„Božolė − prancūziškas vynas, pavadintas pagal Božolė sritį Pietų Burgundijoje. Jis paprastai gaminamas iš ‘Gamay’ veislės vynuogių, turinčių ploną odelę ir nedaug taninų. Šių metų božolė raudonasis vynas yra labai lengvas, turi citrusinių vaisių skonį“, – aiškino E. Janikūnas apie jaunojo vyno ypatumus likus iki jo degustacijos porai valandų.

Gurmaniški patiekalai
 Jauno božolė vyno degustacijos vakare svečiai buvo vaišinami gurmaniškais patiekalais. „Kafenhauz“ virtuvės šefė Zita Skikienė pasakojo, kad pats svarbiausias patiekalas – keptas žolelėse marinuotas kiaulienos kumpis.

„Jis buvo valgomas šaltas, kartu patiekti marinuoti svogūnėliai ir žali pomidorai, delikatesiniai savos gamybos padažai su švelniaisiais pipirais ir krienais. Prieš pagrindinį patiekalą patiekėme įvairių šaltų užkandžių rinkinių, tinkančių prie vyno. Tai įvairūs sūriai, wakame, vytinto kumpio griežinėliai, baziliku įdarytos datulės, didžiosios marinuotos alyvuogės su sezamų aliejumi. Kartu su šiais užkandžiais buvo pasiūlyta įvairių užtepėlių, pagamintų iš špinatų su pagardais, džiovintų pomidorų, džiovintų figų su sveikuolišku estišku Kama mišiniu. Desertui patiekta varškės kremu įdarytų raudonajame vyne virtų kriaušių“, – vardijo patiekalus, pasibaigus jauno vyno šventei, virtuvės šefė.

Kad svečiai belaukdami jauno vyno nenuobodžiautų, buvo pakviesti teatro „Menas“ aktoriai Elona Karoblytė, Martynas Klementjevas ir Dovilė Puskepalytė. Prancūziškas melodijas akordeonu grojo Ala Fetingienė.

Raimonda MIKUČIONYTĖ

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną