Pamirškite plastikinius šiaudelius gėrimuose: jų masiškai atsisakoma

Pamirškite plastikinius šiaudelius gėrimuose: jų masiškai atsisakoma

Pasaulio barus ir kavines drebina artėjanti revoliucija. Apie ką mes čia? Ogi apie populiariausią kokteilių sudedamąją dalį – plastikinius šiaudelius. Iš tiesų artimiausiu laiku tikimasi atsisveikinti su įprastiniais, iš plastiko pagamintais šiaudeliais. Šiaudeliai daro milžinišką žalą mūsų gamtai ir vandenyno gyvūnijai. Būtent todėl prestižinis barmenų čempionatas „World Class“ skatina barmenus atsigręžti į ekologiją.

Viena iš pagrindinių šio tarptautinio čempionato, kuriame dalyvauja per 100 šalių, temų – ekologija bei tvari barų kultūra. Čempionato organizatoriai kviečia barmenus sumažinti bare naudojamų produktų švaistymą, taupyti vandenį bei keisti plastikinius šiaudelius į gamtai draugiškesnes alternatyvas.

Beje, „World Class“ čempionato sumanytojai, viena didžiausių pasaulio gėrimų gamintojų ir platintojų „Diageo“ sausį taip pat viešai paskelbė atsisakanti visų plastikinių šiaudelių ir kitų baro priemonių. Toks sprendimas reiškia, kad ekologija ir atsakingas mąstymas – jau atkeliavo ir į aptarnavimo kultūrą. Ir ne veltui. Juk tam, kad visiškai suirtų plastikinis šiaudelis, kurį naudojame vos 20 min., prireikia net 200 metų.

Vandenyno tarša

Skaičiuojama, jog vien Jungtinėse Amerikos Valstijose ir Jungtinėje Karalystėje kasdien sunaudojama apie 500 milijonų šiaudelių. Žinoma, dalis jų – perdirbama, tačiau nemaža dalis vėliau patenka į savartynus, o kartais – ir į vandenynus.

„World Class“ ambasadorius Lietuvoje ir „Prike Lietuva“ gėrimų ekspertas Mantas Ruzveltas pasakoja, jog praėjusiais metais lankantis pasauliniame čempionato finale Meksike – nustebino šiaudelių sukeliama tarša.

„Tarp finalinio etapo petraukų užklydome į laukinį paplūdimį greta Meksiko. Mano pirma reakcija ten buvo: kodėl žmonės į tokią gražią vietą atveža savo šiukšles? Atrodė, jog kažkas tiesiog išvertė priekabą šiukšlių tiesiai į paplūdimį. Tik kiek vėliau supratau, kad tai buvo šiukšlės, išplautos iš vandenyno. Didžioji jų dalis buvo maišeliai, buteliai, kitos plastikinės šiukšlės ir, deja, šiaudeliai. Daug šiaudelių“, - įspūdžiais dalinasi Mantas.

Pasak „World Class“ ambasadoriaus, netoliese šio paplūdimio buvo įsikūrę keletas didelių viešbučių, todėl šiukšlės bei šiaudeliai, kartu su vandens srovėmis, galėjo atkeliauti būtent iš ten.

Dideliais kiekiais išmetami šiaudeliai nusėda paplūdimiuose, patenka į vandens telkinius, kuriuose kaupiasi ir kelia pavojų vandens faunai. Šio tipo šiukšlės lengvai patenka į žuvų, vėžlių ar paukščių virškinamąjį traktą. Visai neseniai pasaulį apskriejo vaizdo įrašas, kuriame grupė mokslininkų aptiko vėžlį, kurio šnervėje buvo įstrigęs šiaudelis. Skaičiuojama, kad kasmet per 100 milijonų jūros ir vandenynų gyvūnų miršta būtent dėl plastiko taršos.

Dviejų šiaudelių mistika

Yra nemažai kokteilių bei kitų gėrimų, kuriuos barmenai pateikia ne su vienu, o su dviem šiaudeliais. „World Class“ ambasadorius ir profesionalus barmenas Mantas juokauja, jog toks sumanymas, matyt, buvo paprasčiausias reklaminis triukas.

„Niekas nesugeba pateikti teisingo atsakymo iš kur gėrimuose atsirado du šiaudeliai. Manau, iš pradžių kai kurie naudojo du tik todėl, „kad gali“. Tuomet pamažu tai tapo įprasta norma, apie kurią niekas net nesusimąstydavo. Girdėjau tvirtinimų, kad vienu šiaudeliu, pavyzdžiui, galima sumaigyti gėrime esančius vaisius, o kitu – gerti. Kiti sako, kad du šiaudeliai skirti tam, kad galėtum gėrimu pasidalinti su draugu“, - šypsosi Mantas.

Siūlo popierių, stiklą, metalą, bambukus

Ar turėtume visiškai atsisakyti šiaudelių gėrimuose? Anaiptol. Kavinėms ir barams siūloma plastikinius šiaudelius keisti keletu alternatyvų. Populiariausia jų – greitai yrantys popieriniai šiaudeliai, kurie natūraliomis sąlygomis išsiskaido vos per 60 dienų. Kitas sprendimas – bambukiniai šiaudeliai. Jie gali būti naudojami daugybę kartų, taip pat yra nekenksmingi aplinkai, o išmetus – greitai suyra.

Gamintojai siūlo ir daugkartinio naudojimo metalinius, stiklinius bei silikoninius šiaudelius. Pavyzdžiui, šiaudeliai pagaminti iš stiklo ne tik draugiškesni aplinkai, jie taip pat yra gaminami skirtingų spalvų, stilių, gali būti puošiami įvairiomis smulkiomis detalėmis. Toks šiaudelis – gali tapti ir netikėtu gėrimo akcentu.

„Grubiais vertinimais, populiari kavinė ar baras, vien atsisakę šiaudelių, per metus galėtų sutaupyti apie 600 eurų. Tuos pinigus sėkmingai galima investuoti į kitos formos, ilgalaikius šiaudelius“, - komentuoja „Prike Lietuva“ gėrimų ekspertas Mantas pabrėždamas, jog vos prieš 15-20 metų šiaudeliai dar buvo mažai paplitę ir niekas jų nepasigesdavo.

„World Class“ čempionatą Lietuvoje organizuoja „Prike Lietuva“ – vieni pagrindinių aukštos kokybės alkoholinių gėrimų platintojų šalyje. Įmonė įsteigta 2005 m., bendradarbiauja su didžiausiais pasaulyje alkoholinių gėrimų prekinių ženklų valdytojais „Diageo“, „Moet Hennessy”, „Jose Cuervo International“, „Stock Spirits“, kokybiškų vynų gamintojais iš viso pasaulio regionų. Prisidėdama prie barmenų mokymo ir žinių gilinimo – kompanija siekia kelti vartojimo kultūrą šalyje pirmiausia akcentuojant kokybę.

Daugiau informacijos: www.worldclassbaltic.com

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną