Pakeisti teisės aktai alkoholio gamybos įmonėms

Pakeisti teisės aktai alkoholio gamybos įmonėms

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad įsigaliojus Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimams, įmonės, gaminančios iki 100 hektolitrų natūralios fermentacijos midaus ar vaisių vyno, taip pat įmonės, gaminančios iki 5 000 hektolitrų alaus per metus, gali naudotis kitų atestuotų institucijų kokybės tyrimo laboratorijų paslaugomis. Anksčiau midaus ir vaisių vyno gamintojai produkcijos kokybę galėjo tikrinti tik savo įmonių laboratorijose.

Atsižvelgiant į alkoholinių gėrimų gamybos įmonių automatizuotų sistemų vystymąsi bei studijų sritis ir kryptis aukštosiose mokyklose, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nauja redakcija išdėstė „Alkoholio produktų gamybos įmonių personalo kvalifikacijos reikalavimus“. Reikalavimuose sumažintas asmenų, vadovaujančių technologiniam gamybos procesui, ir alkoholio produktų kokybės tyrimo laboratorijų vadovų darbo stažas (buvo 10 m., naujai patvirtintas – 5 m.). Taip pat nustatyti vadovaujančio personalo išsilavinimo reikalavimai asmenims, vadovaujantiems natūralios fermentacijos midaus ar vaisių vyno įmonių technologiniam procesui. Tokie darbuotojai privalo turėti ne žemesnį kaip aukštąjį maisto technologijų ar kitų maisto studijų krypties išsilavinimą. Asmenys taip pat gali būti baigę kolegijas ar kitas mokymo įstaigas, turinčias teisę rengti vyndarių ar midaus gamintojų mokymą.

Nauji Alkoholio kontrolės įstatymo ir „Alkoholio produktų gamybos įmonių personalo kvalifikacinių reikalavimų“ pakeitimai nemažina įmonių atsakomybės dėl alkoholinių gėrimų kokybės ir ženklinimo.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, vykdydama valstybinę kontrolę, per 2011 m. I pusmetį atrinko 20 alkoholinių gėrimų mėginių kokybei įvertinti (7 alaus, 8 spiritinių gėrimų, 3 vyno ir 2 kitų fermentuotų gėrimų). Ištyrus juos Nacionalinio maisto ir rizikos vertinimo instituto laboratorijoje, 2 alaus mėginiai neatitiko kokybės rodiklių. Nustatyta, kad UAB „Autosera“ specialios technologijos alaus „Šerifo stiprusis“ ir UAB „Žaldokas“ gaminamo kaimiško alaus „Krinčinas“ faktinė alkoholio koncentracija ir sausųjų medžiagų kiekiai neatitiko deklaruotų rodiklių. Už nustatytus pažeidimus taikytos baudos, įmonės įtrauktos į padidintos rizikos įmonių grupę.

Per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvos didžiuosiuose miestuose buvo patikrinta 50 viešojo maitinimo įmonių, kurios vykdė naktinę prekybą alkoholiniais gėrimais. Patikrinimų metų apie 50 % įmonių nustatyta įvairių pažeidimų. Dažniausi kavinių ir barų pažeidimai – prasta patalpų būklė (reikalingi remontai), bendrų higienos reikalavimų nesilaikymas, kai kur ir asmens higienos pažeidimai. Dviejose įmonėse nakties metu prekyba buvo vykdoma per langelius, nesudarytos sąlygos lankytojams patekti į patalpas ir tualetus.

Vadovaujantis Alkoholio kontrolės įstatymu, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos išduodami maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimai būtini norint užsiimti gėrimų pardavimo vartoti vietoje veikla. Mažmeninės prekybos alkoholiniais gėrimais licencijas išduoda ir suteikia teisę nakties metu (22-8 val.) išsinešti alkoholinius gėrimus savivaldybių vykdomosios institucijos.

Dėl alkoholinių gėrimų neatitikimo teisės aktų reikalavimams Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba šiais metais gavo 41 skundą, iš jų 19 % pasitvirtino. Dažniausi pažeidimai buvo – pasibaigę alaus tinkamumo vartoti terminai.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena, kad kilus įtarimui ar įsigijus nekokybiškų alkoholinių gėrimų, galima pranešti nemokama telefono linija 8 800 40403 arba interneto tinklalapyje http://www.vmvt.lt užpildyti vartotojo skundo/pranešimo dėl nekokybiškų alkoholinių gėrimų elektroninę formą – anketą.


VMVT informacija


Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną